Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema kazne za pjevač

Oliver Dragojević nije štracom nazvao Mutti nego njihovu vezu

dragojević
arhivska fotografija
20.04.2011.
u 23:59

Glazbenik je oslobođen jer sud nije mogao utvrditi je li ‘štracom’ nazvao Mutti ili njihovu ljubavnu vezu

Oliver Dragojević pravomoćno je oslobođen optužbe da je uvrijedio bivšu manekenku Branku Marić Mutti, komentirajaći njezinu priču o njihovoj ljubavnoj vezi otprije 30 godina riječima: “Štraca, to je obična štraca”! Zagrebačku Županijski sud potvrdio je presudu suca Marijana Bertalaniča, ustvrdivši da nema dokaza da je pjevač mislio na Branku Marić kad je rekao “štraca”.

Jezikoslovci o “štraci”

– Kad sam rekao “štraca”, nisam mislio na nju kao osobu nego na tu cijelu priču o ljubavnoj vezi koja je stara kao i stara krpa, odnosno “štraca” – branio se Oliver u sudnici u jesen 2007. Oslobađajućoj presudi pjevača u ponovljenom procesu pridonijelo je i tumačenje riječi “štraca” od Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Kako bi se razjasnilo je li pjevač nazvao “štracom” bivšu ljubavnicu ili njihovu prošlu ljubavnu priču – sud je zatražio od Instituta za hrvatski jezik da dodatno obrazloži značenje te riječi u splitskom kolokvijalnom govoru. I stiglo je jezično tumačenje na sud da se riječ “štraca” u kolokvijalnom žargonu može odnositi i na osobu i na stvari. Mišljenje jezikoslovaca je bilo da se ne može dati eksplicitan odgovor i tumačenje riječi “štraca” jer je podložno individualnom shvaćanju i doživljavanju, kao i druge riječi koje imaju takav snažan afektivni naboj. Stoga je sud zaključio: – Ne može se sa sigurnošću zaključiti je li Dragojević upotrijebivši riječ “štraca” mislio na članak u novinama (u kojem je je Mutti pričala o njihovoj nekadašnjoj ljubavi, op. a). Sud je zato, vodeći se pravnim načelom “u sumnji uvijek u korist okrivljenika”, oslobodio pjevača.

Priča o velikoj ljubavi

Podsjetimo, sukob između bivše manekenke i pjevača dobio je sudski epilog nakon što je Mutti u jednom tjedniku prije nekoliko godina ustvrdila da je ona, a ne njegova supruga, bila najveća ljubav popularnog pjevača. Novinari su potom zvali Dragojevića da komentira njezinu izjavu, i tada je on rekao da je “to sve štraca, obična štraca” te prekinuo telefonsku liniju.

Komentara 7

OB
-obrisani-
13:03 21.04.2011.

sad se vidi da oliver nije muškarčina kad se tako sprda sa ženskom koja mu je bila priležnica ,a ča je onda priležnici govoria o svojoj ženi ,,,mora da su to bile šporke riči

SP
splitskaljeta
14:27 21.04.2011.

Štraca ima značenje bijeda ,ološ. možda smeće. Oliver je gadno uvrijedio svoju ljubavnicu tim riječima.

OB
-obrisani-
17:03 21.04.2011.

Proliver....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije