Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko je bio najlošiji

Od diva do zastarjelog dancea. Evo kako smo propadali na Eurosongu

eurosong
Screnshoot
19.09.2013.
u 11:31

Nakon 20 godina, koliko je Hrvatska na Eurosongu nastupala kao samostalna država, 2014. nećemo imati svog predstavnika na tom natjecanju.

Nakon 20 godina, koliko je Hrvatska na Eurosongu nastupala kao samostalna država, 2014. nećemo imati svog predstavnika na tom natjecanju. Odluku je donijela Hrvatska radiotelevizija kao organizator natjecanja, a dano je objašnjenje da HRT želi učinkovitije trošiti novac. Mnogi se slažu da je to ispravna odluka s obzirom na to da na Eurosongu Hrvatska nije postigla dobar plasman već godinama.

Legendarne devedesete u znaku diva

Dok su devedesete bile godine u kojima je Hrvatska redovito na kraju Eurosonga završavana među prvih deset, od 2007. godine stvari su otišle nizbrdo. Godine 1996. Maja Blagdan donijela je sjajno 4. mjesto sa "Svetom ljubavi", a isti uspjeh ponovila je Doris Dragović tri godine poslije s "Marijom Magdalenom". Godine 1998. Danijela Martinović s "Neka mi ne svane" također je ostvarila sjajan plasman, 5. mjesto. Novi milenij donio je lošije plasmane.

Silazna putanja Hrvata na Eurosongu

Od 2000. do 2007. Hrvatska bi dospjela do finalne večeri. Nažalost, tada je jedino Goran Karan sa svojom baladom "Ostani" uspio ostvariti 9. mjesto. Od 2000. – 2007. uvjerljivo najgori plasman imala je Claudia Beni sa 15. mjestom i pjesmom "Više nisam tvoja". Uslijedili su Ivan Mikulić i Boris Novković s nezapaženim, ali ne pretjerano neuspješnim plasmanima, a posljednja koja se uspjela plasirati među prvih 15 bila je Severina s pjesmom "Moja štikla".

Crno doba

Crno doba Eurosonga počelo je 2007. godine kada su na 30. mjestu završili Dragonfly i Dado Topić s pjesmom "Vjerujem u ljubav". Otad Hrvatska nije ušla u finale. Sljedeće godine Kraljevi ulice i 75 Cents s pjesmom "Romanca" ostvarili su u krajnjem poretku 21. mjesto. Pukom srećom Igor Cukrov uspio je 2009. s "Lijepom Tenom" ući u finale, no tada je zauzeo 18. mjesto u krajnjem poretku.

Hrvatski 'dance' i tradicija

Najlošiji plasmani dogodili su nam se od 2010. godine. Grupa Feminnem te je godine s pjesmom "Lako je sve" završila na 33. mjestu, a 2011. Hrvatska je doživjela najgori plasman dosad. Daria Kinzer s pjesmom "Celebrate" završila je na 34. mjestu. "Nebo" Nine Badrić smjestilo se na 29. mjesto, a ovogodišnji predstavnici Klapa s mora i njihova "Mižerija" završili su na lošem 33. mjestu. Dok su se devedesetih kontroverze i zanimljive priče vezane uz Eurosong nizale zbog haljina predstavnica Danijele Martinović i Doris Dragović, posljednjih godina vodi se borba oko nalaženja adekvatnih predstavnika. Tražila se formula uspjeha, ali ona nije nađena. U pokušajima zavođenja europske publike Hrvati su uglavnom slali pop-dance pjesmuljke, što je zabavno jedino na razini trasha. Što mislite, čiji nam je nastup na Eurosongu bio najveća sramota u posljednjih sedam godina i zašto ne nalazimo formulu uspjeha?

>>Hrvatska 2014. godine ne ide na Eurosong!

>>Zrinko Tutić: Već 15 godina propadamo na Eurosongu!

>>Prvi put nakon 27 god. Eurosong bez predstavnika iz bivše Juge

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije