Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Modna akcija

Nezamislivo, ali je istinito – Mirjana Rakić u gumi-modelu!

'27.05.2011.Zagreb-- u galeriji Ulupuh odrzano je otvorenje izlozbe Modni Transurfing s poznatim gospodjama kao zivim modnim lutkama- Mirjana Rakic i Ruza Hodak Photo: Davor Visnjic/PIXSEL'
'Davor Visnjic/PIXSELL'
29.05.2011.
u 21:00

Nije dovoljno samo hrabro promijeniti svoj ustaljen koncept odijevanja. M. Rakić odjenula je model od gume, tipičnog sadomazo materijala, koji je dizajnirala Ruža Hodak.

Mirjana Rakić u gumi? Pa zar je sišla s uma? Pitali su se to mnogi čitajući najavu "Transurfinga", višednevnog modnog programa članice ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje odijevanja Ruže Hodak. Preuzimajući naslov s ruba znanosti, kojim se opisuje "tehnika upravljanja stvarnošću", modna dizajnerica Ruža Hodak ubacila je svoju klijenticu Mirjanu Rakić u ulogu tumača ideje o izlasku iz klišea koji mijenja bar ustaljenu sliku stvarnosti, ako ne i samu stvarnost.

"Skandal" koji slavi dizajn

Kad je moda posrijedi, to se čini lakim. No ipak nije dovoljno samo hrabro promijeniti svoj ustaljen koncept odijevanja. M. Rakić odjenula je model od gume, tipičnog sadomazo materijala, koji je dizajnirala Ruža Hodak. To zvuči skandalozno, jer M. Rakić poznata je kao dama od visoka modnog rafinmana u kojem guma svakako nije ni poželjan ni poštovan materijal!

Sve dakako ovisi o tome kako je gumeni modni predmet oblikovan, a bogme i o tome tko ga i kako nosi! Zanimljivo je da je Mirjana Rakić mogući skandal pretvorila u slavlje dizajna. Na njoj guma ne stoji skandalozno nego – odlično!

Dakako, o sadomazohizmu tu nema ni primisli. Baš zato što je ona posrijedi, i što je Ruža Hodak znala za koga radi tu gumenu stvarčicu. Mirjana Rakić nije komentirala cijelu tu priču – samo se smješkala, spremno je pozirala, i puštala ljude da sami osjete razliku koja mijenja makar samo odjevnu stvarnost na koju smo kod nje navikli...

Uz nju je u petak u Galeriji ULUPUH, a u subotu na Cvjetnom trgu, poziralo sedam dizajnerica – svaka sa svojim modelom, dostojnim umjetničkih atributa.

Zapanji me!

Otvarajući program Transurfinga voditeljica HRT-ova Drugog formata Vlatka Kolarović sjetila se kako je slavnom fotografu Richardu Avedonu na početku karijere urednik Harpers Baazara dao samo jedan savjet za uspjeh:

– Zapanji me! – rekao je. Navodi to u svojoj knjizi i mag reklame Paul Arden. Upravo to čine i dizajnerice Transurfinga – Ivana Bakal, Patrizia Dona, Jadranka Hlupić, Vesna Karuza, Alida Mezić, Senija Radić, Ivana Čuljak i dakako Ruža Hodak. Na čelu s prvom damom HRT-a!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije