Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stiže cabaret

Neoburleska - erotika, opera i ples u jednom

'cabert9_nnn_ned_220312'
Foto: ''
1/8
25.03.2012.
u 15:50

Miss Dirty Martini, cabaret izvođačica, prve plesne korake napravila je u Sarajevu, a njezin najveći ponos su kilogrami kojima nije odolio ni Karl Lagerfeld.

“Tko bi još poželio žene s oblinama”, rekao je jednom prilikom slavni modni dizajner Karl Lagerfeld, ali ga je Miss Dirty Martini natjerala da svoje riječi pojede. Punašna plavokosa plesačica burleske pozirala je za siječanjsko izdanje “V” magazina 2010. godine i to nakon što ju je angažirao ni više ni manje nego – Karl Lagerfeld. Kada su je upitali zašto je pristala biti model dizajneru koji je skeptičan prema svakom modelu koji se ne uklapa u konfekcijski broj 34, Dirty Martini odgovorila je: “Zašto ne? Zašto dizajneri ne bi mogli kreirati odjeću koja veliča bokove i grudi, a onda pronaći modele kojima će to savršeno pristajati?”

Dirty Martini jedno je od najpoznatijih imena neoburleske koju će hrvatska publika imati prilike vidjeti u subotu, 31. ožujka, kada će s predstavom “Cabaret New Burlesque” gostovati u kino-dvorani SC-a. Plesne partnerice su joj Catherine D’Lish i Julie Atlas Muz, koja je i glavna glumica filma “Turneja” nagrađivanog na brojnim festivalima, među kojima se posebno ističu Zlatne palme s Filmskog festivala u Cannesu 2010.

Crveni ruž i blijedi ten

Svoje gostovanje Dirty Martini i njezine partnerice neće završiti izvedbom predstave jer dva dana poslije održavaju radionice u kojem će žene podučavati kako iskoristiti sve svoje adute u zavođenju, ali i kako zavoljeti sve svoje mane. Naime, osnovni motiv burleske jest seks, ali ona nikako nije vulgarna. Iako se često između ove vrste umjetnosti i striptiza stavlja znak jednakosti, njezini vješti poznavatelji kategorički obijaju takve usporedbe. Burleska je prema svojoj definiciji spoj opere, plesa, igre riječi i parodije, a naglasak joj nije na fizičkoj ljepoti. Stara je stotinu godina, a u zadnjem desetljeću pojavljuje se neoburleska zbog stvaranja dviju škola, američke i britanske. Mnogi će burlesku poistovjetiti s Ditom Von Teese, kraljicom ove vrste umjetnosti, poznatoj po bljedunjavom tenu, crnoj kosi i crvenom ružu na usnama.

No Miss Dirty Martini takav kalup plesačica burleske potpuno ruši. Ona je ponosna na svoje kilograme i dokazuje da je samopouzdanje žene njezino najjače oružje. Burleskom se bavi veći godinama, a, zanimljivo, prve početke veže za Sarajevo. S plesnom skupinom gostovala je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine još 1995. godine kada su je praktično “bacili” na pozornicu i tražili da se snađe kako zna i umije. Laskavu titulu Miss Exotic World ponijela je 2004. godine, a dvije godine poslije istom titulom okitila se i njena kolegica Julie Atlas Muz. Julie, 39-godišnja Newyorčanka, plesnim koracima podučavala je i slavnu Kate Winslet za ulogu u filmu “Romance&Cigarettes”, a i sama ima iskustva s ulogama u serijama.

Zaboravila donje rublje

Medije je oduševila kada je na već spomenutom Filmskom festivalu u Cannesu crvenim tepihom prošetala u poluprozirnoj haljini ispod koje je jednostavno zaboravila obući donje rublje. Blicevi fotoaparata nisu je omeli jednako kako što joj ne smetaju ni zli komentari. One su žene koje su svjesne svog izgleda i potpuno ga prihvaćaju. Manekenke iz modnih časopisa rezultat su im samo dobre šminke i vješte ruke grafičara koji spretno barata Photoshopom.

Dirty Martini i Julie najviše vole kada njihova publika, koju jednako čine i žene i muškarci, izađe iz kazališta s osmijehom na licu i kada danima nakon predstave raspravlja o viđenom. Tada znaju da su postigle ono što su i namjeravale – potaknule žene da razmisle o nerealnim zahtjevima koje pred njih stavlja moderni svijet kada je o izgledu riječ.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije