Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravo osvježenje

Morana Kasapović: Vrijeme je da žene preuzmu važne pozicije

Morana Kasapovic
Goran Jakuš/Pixsell
02.03.2013.
u 12:00

Nova HTV-ova voditeljica središnjeg “Dnevnika” govori o progonstvu iz rodne Banje Luke, putovanjima i 20-godišnjoj karijeri kojom si je ispunila sve želje. Sve stiže, a zbog posla joj ne pati privatni život. Sretna je i zajubljena

Imenovanje mi je došlo kao grom iz vedra neba. Nije bilo nikakvih naznaka da bi se to moglo dogoditi. Ali sretna sam zbog ove prilike, naravno, jer je to veliki izazov, što mi je vrlo važno u poslu. Uvijek se bojim da ću upasti u rutinu, u kolotečinu, a izazov čovjeka natjera da učini nešto više - kaže Morana Kasapović.

Urednica i voditeljica “Paralela” nedavno je postala i urednica te voditeljica središnjeg “Dnevnika”. S Tinom Šimurinom u najvažnijoj informativnoj emisiji javne televizije zamijenila je Branka Nađvinskog i Gorana Brozovića, a kako je Katja Kušec došla umjesto Edija Škovrlja u “Dnevniku 3”, to se protumačilo kao želja jesenas imenovanog glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da na važnim pozicijama bude više žena. Kasapović kaže kako ne zna kome treba zahvaliti za ukazano povjerenje, niti je pitala, ali drago joj je što je u Dnevnicima sve više ženskih lica.

Šibenik - drugi dom

- Pa bilo je i vrijeme – smije se novinarka za koju mnogi misle kako je u rodu s profesoricom zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Mirjanom Kasapović, a ponekad ih i zamijene. U Zagreb

se doselila na studij iz rodne Banje Luke, odakle su koju godinu kasnije otišli i njezini roditelji. Ne svojom voljom, već kao prognanici, a Morana prije toga mjesecima nije mogla doći do njih.

- Bilo je to dosta dramatično, mjesecima nisam znala ni jesu li živi. Ali sve je dobro što se dobro završi – kaže novinarka koja svojim drugim domom smatra Šibenik, grad iz kojeg joj je majka.

Na HRT je došla 1993. zbog prakse na četvrtoj godini fakulteta i – ostala.

- Marija Nemčić vodila nam je praksu i bio je to zaista ozbiljan posao, čak smo na kraju napravili svoju emisiju. Nakon toga bila je organizirana audicija i prošla sam je, a nekoliko mjeseci poslije prebacili su me u vanjskopolitičku redakciju u kojoj sam i danas – prisjeća se Morana.

To što gotovo 20 godina prati vanjsku politiku nije joj, kaže, smetnja da radi “Dnevnik” u kojem su glavne domaće teme.

- Ja jesam vanjskopolitička novinarka, ali živim u ovoj zemlji. Naravno da primjećujem i pratim razvoj događaja. A ministre i druge političare poznajem kao i svoje kolege koji se bave unutarnjom politikom jer ih često pratim na službenim putovanjima – kaže Kasapović.

Zbog posla je proputovala cijelu Europu i Bliski istok, ali najčešće je išla u Njemačku i Austriju.

- Tako vam je to kad govorite njemački jezik. Druge destinacije zato bi me često preskočile – smije se novinarka.

Iako će većina HTV-ovaca reći da se uz središnji Dnevnik baš i ne stigne raditi puno drugih stvari, Morana Kasapović nema se namjeru odreći “Paralela”, emisije koju uređuje i vodi godinama. Zasad sve stiže, a privatni život joj ne pati previše.

Kuda dalje?

U ozbiljnoj je vezi, ali kod kuće je ne čekaju suprug i djeca.

- Dogovor je da svaki drugi tjedan, kad radim “Paralele”, ne radim “Dnevnik” u srijedu, kad snimam emisiju, i četvrtak, kad se emitira. Bilo bi mi smiješno da se pojavim na ekranu u pola osam pa opet za sat ili dva. Ali mislim da to nije problem jer to su samo četiri dana u mjesecu. Osim toga, “Paralele” su specifične po tome što kolega Goran Rotim i ja moramo planirati i raditi po dva-tri mjeseca unaprijed ako želimo u emisiji imati određene reportaže i intervjue – kaže Morana Kasapović kojoj su se u karijeri ostvarile gotovo sve želje.

- Nemam više nekih velikih ambicija. Možda to i nije dobro, morat ću promisliti što bih dalje htjela. Ali zasad su mi se sve želje ispunile – kaže Morana Kasapović. Dnevniku namjerava dati autorski pečat, a želi biti prepoznatljiva po ozbiljnosti i davanju šireg konteksta informacijama uz naglasak na vijesti iz svijeta.

Ključne riječi

Komentara 21

UR
urco
21:48 02.03.2013.

Njen pokojni tata je bio veliki čovjek i veliki gospodin inače Magistar agronomije i svoju plemenitost je usadio i svojoj kćeri. Pljuvati mogu samo primitivci u skladu sa svojim podrijetlom i naobrazbom.

OB
-obrisani-
23:56 02.03.2013.

02.03.2013. u 16:26h Sveti Duje je napisao/la: Gospođa Kasapović je kvalitetan izbor. ************* Nema bolje potvrde da dotična nema što tražiti na HRVATSKOJ TV, nego tvoje pohvale !

SE
sestrićna
16:03 02.03.2013.

pravi razlog zašto je radman dao ulogu voditeljice dnevnika 1 je taj da je čovijek vidio da ona dolazi iz banjaluke pa je pomislio da je srpkinja..ali sad kad skuži da nije brzo će joj naći zamjenu--

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije