Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
peru

Izolirano bi pleme kontakt s ljudima mogao stajati života

mascho-piro
Reuters/PIXSELL
01.02.2012.
u 18:13

Pripadnici peruanskog plemena Mascho-Piro nisu razvili imunitet na bolesti koje su za ostale ljude bezazlene.

Peruanske vlasti pokušavaju spasiti pripadnike izoliranog indijanskog plemena pripadnici kojega odnedavno na obalama rijeke Amazone nastoje doći u doticaj s ljudima. Pleme Mashco-Piro otkriveno je iz zraka prošle godine, a u svojoj povijesti nikada nije stupilo u kontakt s drugim ljudima. No situacija se u posljednjih nekoliko mjeseci drastično promijenila.

Iščupali mu srce

Članovi plemena, koji su očito i sami shvatili da nisu sami na svijetu, počeli su istraživati šira područja oko svoga sela u koja nikada nisu odlazili te su počeli nailaziti na druge ljude. Posljednji su put uočeni prije nekoliko dana kada ih je iz čamca koji je plovio Amazonom na obali rijeke snimila grupa britanskih turista. No, doticaj s ostalim ljudima za gotovo bi cijelo pleme mogao biti smrtonosan jer izolirani peruanski Indijanci nisu razvili imunitet na bolesti koje su za ostale ljude bezazlene. Pretpostavka je da bi u slučaju izbijanja neke bolesti umrlo najmanje 80 posto plemena. Do sada je zabilježeno nekoliko slučajeva fizičkog kontakta Mashco-Pira s ostalim ljudima, a ti susreti nisu završili miroljubivo.

– U posljednjih nekoliko mjeseci zabilježena su dva napada koja su počinili Indijanci. Prvo su teško ozlijedili jednog šumara, a nekoliko tjedana potom iščupali su srce Nicolasu Shacu Floresu, jedinom čovjeku izvan njihova plemena koji ih je povremeno posjećivao – kažu predstavnici peruanske policije.

Srljaju u uništenje

Razlozi ovih napada nisu potpuno jasni, no vjeruje se da se šumar previše približio području koje Indijanci smatraju svojim teritorijem. Okolnosti Shacova ubojstva još su nejasnije.

– Znamo da Indijanci žele mačete i posuđe, to je ono što su preuzeli od naše civilizacije. Shaco, koji je i sam živio izolirano, često ih je posjećivao, a možebitni razlog ubojstva jest to što im nije htio donositi ni mačete ni posuđe – kažu peruanski policajci.

Inače, procjenjuje se da je u prašumama Amazone i podno Anda još desetak neotkrivenih izoliranih plemena, a ukupni broj Indijanaca procjenjuje se na između 12 i 15 tisuća. Indijanci Mashco-Piro otkrili su vanjski svijet i samo je pitanje trenutka kada će doći u češći kontakt s ostalim ljudima, a čini se da i nisu agresivni kada se nađu izvan svoga teritorija.

– Indijanci koji su bili na obali rijeke nisu bili nasilni, nisu se skrivali. Dapače, kada su ugledali naš čamac, počeli su nas dozivati – kaže jedan od britanskih turista koji su posljednji snimili Indijance.

Peruanske vlasti sada pokušavaju spasiti pleme koje i ne znajući srlja u gotovo izvjesno istrebljenje zbog bolesti. Problem je i to što govore nerazumljivim jezikom te što vjerojatno ne bi imali povjerenja u ljude koji bi im pristupili s planovima za spas.

– Jedini čovjek koji je uspijevao komunicirati s njima i koga su Indijanci razumjeli te mu očito, barem neko vrijeme i do neke granice vjerovali, bio je Nicolas Shaco Flores. On je donekle naučio njihov jezik i pravila ponašanja. Na žalost, Indijanci su mu prije nekog vremena iščupali srce tako da sad ne znamo što učiniti – kažu u peruanskoj policiji.

Komentara 8

OB
-obrisani-
18:36 01.02.2012.

a kako su prezivjeli do dana danasnjeg?????????????

SI
sinaj
18:53 01.02.2012.

Peruanske vlasti pokušavaju spasiti pripadnike izoliranog indijanskog plemena.. _________________ Mislim da oni ne žele biti \'\'spašeni\'\'

ZK
Z.klain.y
20:33 01.02.2012.

Ma ove zenskinje su gole valjalo bi to iskoristiti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije