Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba za finale

Hrvatska klapa na Eurosongu će izvesti Gibonnijevu pjesmu

'gibonni_nnn_sce'
Foto: ''
1/5
04.01.2013.
u 12:00

Natječaj je zatvoren i sad je sve u rukama tročlanog povjerenstva za izbor pjesme u sastavu Nikša Bratoš, Ante Pecotić i Velimir Đuretić koje će izabrati najbolju pjesmu te još dvije rezervne

Otkako je HRT u studenome objavio natječaj za izbor pjesme isključivo klapskoga glazbenog izričaja koja će predstavljati Hrvatsku na 58. Eurosongu koji se od 14. do 18. svibnja održava u Švedskoj, na Prisavlje je pristiglo osamdesetak skladbi šezdesetak autora (neki su slali nekoliko njih). Natječaj je zatvoren i sad je sve u rukama tročlanog povjerenstva za izbor pjesme u sastavu Nikša Bratoš, Ante Pecotić i Velimir Đuretić koje će izabrati najbolju pjesmu te još dvije rezervne. Javna televizija ove je godine regrutirala čak dva povjerenstva, od kojih jedno bira pjesmu, a drugo izvođača.

Šestorica najboljih

– Nismo još ni otvorili sve pristigle prijave što znači da pjesma s kojom ćemo otputovati u Švedsku nije izabrana – kazao nam je Velimir Đuretić, no drugi izvori tvrde drugačije. Naime, neslužbeno doznajemo, skladba je izabrana, a njen tekst i glazbu potpisuje – Zlatan Stipišić Gibonni. Upravo zbog toga što se kao autor odlučio natjecati za Eurosong 2013. splitski glazbenik izuzet je iz povjerenstva za izbor pjesme jer pravilo kaže da članovi povjerenstva ne mogu sudjelovati kao autori pjesama prijavljenih na natječaj. Potvrdu da će se kao skladatelj i tekstopisac doista predstaviti multimilijunskom europskom gledateljstvu od Gibonnija nismo uspjeli dobiti jer je popularni pjevač prve dane nove godine rezervirao isključivo za odmor s obitelji. Kad povjerenstvo za izbor pjesme završi svoj posao, na red dolazi povjerenstvo za izbor izvođača koje će oformiti glazbeni sastav od šest članova koji će činiti članovi probrani iz domaćih klapa. Hoće li se ovaj sustav biranja osigurati Hrvatskoj toliko željeni ulazak u finale, ostaje vidjeti u svibnju. A ono što na pozornici u Malmö Areni nećemo vidjeti jesu nastupi Turske, Bosne i Hercegovine, Portugala, Poljske, Grčke i Slovačke. Na odluku da BiH neće putovati u Švedsku utjecalo je stanje u državi, poručili su nedavno s Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.

Turci bojkotiraju

– Sve je više ljudi koji nemaju što jesti pa smo odlučili preskočiti sudjelovanje – rekli su s RTV FBiH. Financijske poteškoće i ostale su zemlje nagnale na povlačenje s ovogodišnjeg Eurosonga, osim Turske. Turci su poručili da nikad nisu bili u boljim financijskim uvjetima, ali ne dolaze jer protestiraju protiv sustava "pet velikih zemalja" po kojem pet europskih velikana, bez obzira na pjesmu, zbog činjenice da praktično plaćaju cijelu manifestaciju, imaju direktan plasman u finale.

>>Boje Makedonije na Eurosongu branit će Esma Redžepova

Ključne riječi

Komentara 11

KO
kolarjeva3
12:28 04.01.2013.

Ova klapa će sigurno pobjediti !!

ZE
zeus10
14:07 04.01.2013.

Zadnji put je pobijedila electro/house pjesma i mi konkuriramo s klapama? Ne kužim. Nije kao da nemamo mladih talenta.

NA
nardis
12:22 04.01.2013.

"uskoro Najtraženiji Hitmejker Urednik HTV-a Dance hit "Euphoria" Šveđanki Loreen lani je donio pobjedu" kako ovaj naslov treba razumiti???? Nema smisla, nikako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije