Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Damin gambit

Elizabeta Gojan: Ja sam nježna duša, ali ne plačem zbog sebe

Elizabeta Gojan
Davor Puklavec/PIXSELL
24.03.2013.
u 09:04

Popularna voditeljica i urednica trenutno je u Beogradu gdje snima tri emisije “Damina gambita”, a onu s glumicom Milenom Dravić, gledat ćemo u nedjelju. “Gambit” će se, kaže, snimati do lipnja, a vjerojatno ide i u drugu sezonu.

Voditeljica i urednica talk showa “Damin gambit” Elizabeta Gojan nije stručnjakinja u šahu, igrala ga je tek koji put s pokojnim ocem. To ju nije spriječilo da svojoj emisiji da ime kraljičina šahovskog otvaranja, a iako smo je 25 godina na HTV-u gledali kako britko ‘šamara’ ozbiljne teme u informativnom programu, Elizabeta u emisiji pliva fantastično i svoje gošće razgovorom vodi po šahovskoj ploči njihova života.

Nisam feministica

– I apsolutno uživam u tome! – kaže Elizabeta i nastavlja:

– Izbor gošći je poman, s kolegicama Gordanom Mrđan i Julijanom Filakovity o izboru promišljam doslovno satima. Sam rad ne bi bio izvediv bez mojih ‘njanjanja’ djevojaka, Anje Strelec, Inje Korać i Vanje Jambrović, koje rade istraživanja. Nije im teško sjesti u autobus i otići do Ljubljane da bi se našle s Anjom Rupel, snimaju, razgovaraju skypeom s onima koje nisu u Hrvatskoj, iščitavaju knjige ako je riječ o gošćama književnicama... to je formula koja se vidi.

U skladu s tim, za svoj rad od gledatelja primaju samo pohvale, ponajprije zbog dovođenja žena koje na ekranima više ne viđamo i koje ne iskaču iz paštete. S obzirom na to da je format posvećen isključivo ženama, neki njezinu emisiju percipiraju kao feminističku, no ona to ne dovodi u vezu.

– Možda su to pomislili jer je prva gošća bila Rada Borić. No niti sam ja feministica, niti je emisija takva, iako uopće ne mislim da je biti feministica nešto strašno. Ponekad nije loše stvari svrstati samo na dvije strane, najgore je kada niti smrdiš niti mirišeš. Dobro je znati što hoćeš od života, a one to definitivno znaju – kaže Elizabeta.

Dnevnik treba promjenu sadržaja

Kao stručnjakinja za televizijske formate često je znala naglašavati kako će Dnevnik, ako se ne modernizira, izgubiti sve gledatelje sa smrću generacije njezinih roditelja. A kako smo svjedoci programskih i kadrovskih promjena na HTV-u, pitali smo je li zadovoljna aktualnim stanjem.

– Stanje nije dobro i hitno se mora nešto mijenjati. Promjene u Dnevniku ne znače promjene lica.Promjena bilo čega znači promjenu sadržaja, a ja je u Dnevniku ne vidim. Svjedoci smo da se promjenama urednika ništa nije postiglo i mislim da se moć u informativnom programu ne smije centralizirati u rukama dviju ili triju osoba. Ali ima i odličnih stvari i emisija poput “Spektra” i “Horizonata” koji su na svjetskoj razini – zaključuje.

Iako je trenutno poslovno u nešto ‘mirnijim’ vodama, i dalje nema slobodnog vremena, a vanjska politika ne može iz nje pa prati sva zbivanja. Najviše je zaokupljaju događaji u Iranu, a u jednom trenutku papinskih konklava na sekundu je požalila što nije u Rimu.

– Nisam baš poželjela kolegu Jozu Barišića gurnuti s terase i biti tamo umjesto njega, on je stručnjak za vatikanska pitanja, ali lijepo bi bilo biti u Rimu. Tim više što je to jedini grad osim Zagreba u kojem bih voljela živjeti – smije se Elizabeta i ‘nezadovoljna’ što, kaže, opet imamo vremešnog papu koji apsolutno ima karizmu i već se vidi da uzdrmava temelje crkve, no pitanje je koliko će za to imati snage i vremena, nastavlja pričati o privatnim preokupacijama.

– Privatno mi je najvažnije da sve funkcionira s mojim sinovima Viktorom i Patrikom, što postaje pravo umijeće jer sada će imati 13 godina, u pubertetu su i to je ludilo – priča o, kako ih od milja zove, Vipovcima i dodaje:

– Najmanje ih zanima škola, a najviše komunikacija s frendovima preko skypea i videoigrice, a idu i na karate. Pogledaju ponekad i “Damin gambit” pa komentiraju moju frizuru, šminku i kažu mi da sam debela, a onda mi tepaju da sam ja njihov mali medvjedić koji ne može dotaknuti pod nogicama kada sjedne u fotelju. Ma zabava.

Na pitanje kada ćemo je na naslovnici nekog žutog magazina vidjeti u zagrljaju novog muškarca, odgovara: – Taj dio života odradila sam do svoje 40., sada ću biti fina do 80., a onda opet drame! Ali stalno razmišljam o muškarcima jer okružena sam s dvojicom i to nemogućih, a govorimo li o partnerstvu, pomirila sam se s tim da za mene nema frajera.

Posao, kuća, posao - to joj je, kaže, konstanta, a kako je veliki modni estet, lijepa odjeća i nakit su luksuz kojim se voli nagraditi.

– U Jeruzalemu imam svojeg zlatara, fenomenalan tip. On je ortodoksni Židov s tradicionalnim zulufima, mlad je i ima divne plave oči. Kada dođem u Izrael, a bila sam sedam puta, kod njega nešto kupim jer radi senzacionalno. Imam hrpu nakita i mora biti velik i efektan kada sam već ja velika – smije se i o svojoj korpulentnosti kaže:

 – Malo sam smršavjela jer su mi liječnici pronašli šećer. Srećom, bio je samo inicijalni, više ga nemam i zbog toga sam presretna. To ne znači da ne moram nastaviti hodati i krenuti na još žešće mršavljenje. Dukan dijeta za to je savršena!

Ključne riječi

Komentara 4

AM
amaravic
14:49 24.03.2013.

vi ste gđo ništa posebno. nažalost, nište baš lice za tw. bolje rečeno, možete samo na htv-u proći.

DK
dkatica2
14:52 24.03.2013.

na mojoj TV ne prolaziš...

GU
gustirna
19:23 24.03.2013.

gospodo,ovo vam je slika i prilika tv koja zivi na nas racun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije