Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
špijunski triler

Dečko, dama, kralj, špijun: Bez milosti u lovu na tajne krtice

dečko (1)
Foto: \"Dečko, dama, kralj, špijun\"
1/5
05.02.2012.
u 12:00

Usamljenog, introvertiranog i “odvratno” inteligentnog Smileya, glumi fantastični Gary Oldman. Postoji i televizijska ekranizacija istog romana koju je 1979. snimio BBC i u čijih je sedam nastavaka Smileya odglumio Alec Guinness.

Napeti triler “Dečko, dama, kralj, špijun” slavnog švedskog redatelja Tomasa Alfredsona, nastao je prema romanu majstora špijunskog štiva Johna le Carréa. Radnja je smještena u doba Hladnog rata, u 1973. godinu, a u njezinu je središtu veteran špijunaže George Smiley koji je prisiljen povući se iz mirovine kako bi pronašao sovjetskog agenta, krticu u britanskoj obavještajnoj službi MI6.

Legendarnog, usamljenog, introvertiranog i “odvratno” inteligentnog Smileya, glumi fantastični Gary Oldman. Postoji i televizijska ekranizacija istog romana koju je 1979. snimio BBC i u čijih je sedam nastavaka Smileya odglumio pokojni britanski glumac Alec Guinness i s njom ušao u glumačku povijest. Stoga, kada je Alfredson počeo snimati ovaj film, obratio se Le Carréu za dopuštenje, a pisac mu je naredio da ne smije snimiti remake serije i poželio nešto novo, a poseban oprez tražio je u ulozi Smileya, svog omiljenog lika. Konačni rezultat je da ni redatelj ni Oldman nisu razočarali pisca, štoviše...

– Ovo nije filmska inačica knjige. Ovo je filmski film. Umjetnost za sebe, koja funkcionira. A što se tiče uloge Smileya, da me netko pita kako sam dopustio da “sirotog” Aleca Guinnessa poslije 32 godine u toj roli netko zamijeni, odgovorio bih da bi “siroti” Alec prvi ustao i zapljeskao Oldmanovoj glumi – kritika je samog Le Carréa i najbolja pozivnica da se film pogleda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije