Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak dive

Bosonoga diva Cesaria Evora preminula u 70. godini

cesaria evora
Matija Habljak
17.12.2011.
u 16:53

Pjevačica svjetskog glasa prije četiri mjeseca objavila je kraj karijere zbog zdravstvenih teškoća.

U dobi od 70 godina preminula je Cesaria Evora. Svjetski poznata diva atmosferičnog glasa preminula je u svom rodnom otoku Sao Vicente. Vijest o smrti bosonoge dive sa Zelenortskih otoka potvrdio je i njihov ministar kulture. Cesaria je prije četiri mjeseca zbog zdravstenih problema najavila kraj bogate karijere.

Svjetsku karijeru je počela tek u 47. godini u Parizu gdje je izdala prvi album, a najveću popularnost dostigla je pjesmom Sodade iz 1992. godine.

Pjevačica koja je nadimak zaradila nastupajući bosonoga bila je rado viđen gost i domaćih pozornica.

Probleme sa srcem dijagnosticirali su joj prije šest godina, nakon što se 1994. godine odrekla alkohola, ali ne i cigareta. Prije tri godine imala je moždani udar. Kraljica 'morne', sjetne i nostalgične glazbe u Hrvatskoj je nastupala četiri puta, dva u Zagrebu, a jednom u Puli i Splitu. Bosonogom divom prozvali su je jer se obično pojavljuje na pozornici bosa u znak potpore beskućnicima i siromasima u svojoj zemlji.

Njezin Zelenortski blues govori o dugotrajnoj izolaciji njezine zemlje i trgovini robljem, a emigracija joj je također bila česta tema. Proslavila se 1992. godine nakon što je godinama pjevala u barovima grada Mindela, na otoku Sao Vincete.

Ključne riječi

Komentara 4

K1
k1milica
17:07 17.12.2011.

velika a mozda i najveca umjetnica nas je napustila. koncert u areni( i pulskoj) je bio nezaboravan.....pure art , cista dusa, cisto srce.... ucinila si svijet boljim

Avatar gilgameš
gilgameš
19:29 17.12.2011.

Slušajući njezinu glazbu istovremeno osječaš i radost i tugu. Neponovljiva je.

AU
autoritet
20:57 17.12.2011.

Zbogom velika ženo i neka te Bog čuva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije