Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastavljanje vlade

Barić: Mandataru treba dati 60 dana da pokuša doći do većine

08.11.2015., Zagreb - Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic glasuje na parlamentarnim izborima na birackom mjestu u Bauerovoj 21
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
24.11.2015.
u 14:21

Ponovni odlazak na birališta nikome ne odgovara, Europa je u strahu od terorističkih napada, izbjeglička kriza može eskalirati, a tko zna koga bi birači kaznili za to što dogovor nije postignut...

Najveća noćna mora Zorana Milanovića prije izbora bila je da će HDZ osvojiti do deset mandata više i da će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović mandat za sastav Vlade dati Tomislavu Karamarku. Pa i ako ne bude imao potporu potrebnih 76 zastupnika. Od takvog su scenarija danima prije izbora strepili svi u koaliciji Hrvatska raste. Preuranjeno se strahovalo od mogućnosti da će predsjednica prekršiti Ustav, a i ona doduše svojim izjavama nije demantirala takvu opciju.

Roka nema

Danas, nakon izbora, u situaciji smo u kojoj bi Milanović vjerojatno volio da predsjednica napravi baš takvo što, da mandat za sastav vlade da onome tko ima više zastupnika na svojoj strani pa makar nemao potrebnih 76. Jer on je taj koji je u prednosti. Ali to se ipak ne bi smjelo dogoditi. Ključ je, znamo svi, u Mostu, a koji je cijelu kampanju govorio da neće ni s jednima ni s drugima. Na kraju će morati, ili ćemo opet na birališta. Ponavljanje izbora nije zapravo ništa neobično i ne treba se bojati takvog scenarija. Ali da je idealan, nije. Država je u velikim problemima i prave bi joj reforme zaista dobro došle. Uz to Europa strahuje od terorističkih napada, a izbjeglička kriza mogla bi lako eskalirati i u cijeloj toj situaciji i nije pametno baviti se kampanjama i prebrojavanjima glasova. A pitanje je i kako bi tko od političkih aktera drugi put prošao u novom dijeljenju karata. Baš zato mnogi u opciju novih izbora i ne vjeruju. Drže da će se pragmatični političari na kraju voditi interesima i da neće olako pustiti sve mandate i milijune koje su dobili.

Možda, ali posljednjih desetak dana koliko je proteklo od izbora pokazuju da su okupljeni u Mostu nepredvidivi i da se ne ponašaju kao tipični političari. Pokazalo je to i promptno izbacivanje Drage Prgometa iz priče nakon što su doznali da se tajno sastao s Milanovićem. I što, suprotno svim očekivanjima, nije rezultiralo mrvljenjem Mosta. Naprotiv, čini se da se Most homogenizirao. A homogenom se Mostu jako teško prikloniti lijevoj ili desnoj opciji. Jer ondje postoje ljudi koji s HDZ-om ne bi baš nikada, ali i oni koji nipošto ne bi sa SDP-om.

Karamarku za sastavljanje vlade treba cijeli Most pa je ta opcija vjerojatno osuđena na propast. SDP je druga priča i Milanović ima velike šanse da sastavlja novu vladu. Na njegovu stranu već su stali i IDS, i svi manjinci i Radimir Čačić, a može računati i na dva mandata HDSSB-a. Vjerojatno bi lako dobio i dva Bandićeva mandata. Kad se sve zbroji, nedostaje mu svega nekoliko mostovaca koji bi pristali biti samo u Saboru. Ali kakva bi to bila vlada i koliko bi uopće izdržala? Vrlo brzo svi bismo mi opet morali na birališta. Ali ni izlazak na nove izbore, dođe li do toga, neće se tek tako lako i brzo dogoditi. Idućeg tjedna predsjednica države na konzultacije će zvati sve šefove političkih stranaka. Htjet će se uvjeriti ima li itko od njih većinu. I vjerojatno će zaključiti da je nema nitko. A u Ustavu nigdje ne piše koliko bi te konzultacije trebale trajati.

– Nema roka. A pitanje je što je razuman rok, koliko čekati, dati vremena da se pokuša doći do prvog mandatara. Jer, prema mom mišljenju, nitko tko nema potporu 76 zastupnika ne može postati mandatar. Ali ne treba se ni žuriti s raspisivanjem novih izbora. Po meni predsjednica bi trebala dati minimalno 30, a najviše 60 dana da se pokuša doći do većine. Ako se ništa ne promijeni ni nakon 60 dana, a rok teče od trenutka objave službenih rezultata, tada predsjednica treba imenovati nestranačku vladu i raspisati nove izbore – kaže ustavna stručnjakinja Sanja Barić.

Postanu li novi izbori uistinu realnost, veliko je pitanje kako bi se SDP i HDZ uopće postavili. Nema sumnje da bi i jedni i drugi u toj situaciji krivili Most za neuspjeh pregovora. Optužili bi ih da su oni ti koji se nisu htjeli dogovoriti iako su oni pristali na sve reforme koje su tražili. Ali bi li ti novi izbori uopće išta riješili ili bismo i nakon njih imali istu situaciju? I u SDP-u su svjesni da opciju novih izbora ne treba a priori odbaciti, ali ipak su uvjereni da do njih neće doći. Ni financijski im to ne odgovara. No uvjereni su da bi bolje prošli od HDZ-a.

– Novi izbori lako su mogući, ali mislim da bi i nakon njih opet imali pat-poziciju. Možda bi se malo poremetio odnos snaga, ali ništa drastično. Znači, opet bi se moralo naći novo rješenje. I kidanje Mosta jedna je vrlo realna opcija. Pa nisu se oni zakleli jedni drugima na doživotnu vjernost. I brakovi se raspadaju, što ne bi Most? – kaže politički analitičar Ivan Šiber. Po njemu u Mostu su napravili pogrešku još u izbornoj noći, kada su vidjeli da su osvojili 19 mandata. Tada su se, kaže, morali povući na osamu tjedan dana i vidjeti na čemu su. Da sam ja Božo Petrov, tražio bih od svakog da na komad papira, anonimno, napiše što želi pa da se vidi za što su oni to i da mogu dalje sami sa sobom pregovarati – kaže Šiber.

Preslagivanje u strankama

Ni sam nije na čistu s kojim bi porukama SDP i HDZ uopće trebali komunicirati dođe li do nove kampanje. Ali siguran je da bi morale biti drugačije.

– Posebice one SDP-ove, koji više ne bi mogao govoriti "rast, a ne rezovi" ako računaju na suradnju s Mostom. Možda bi citirao Maka Dizdara: "Valja nama preko rijeke"... pa makar i preko mosta – predlaže Šiber.

I politički analitičar Žarko Puhovski smatra da opciju novih izbora ne treba odbaciti.

– Novim izborima dajem šansu od 35 posto, koaliciji Mosta i SDP-a 60 posto, a koaliciji HDZ-a i Mosta pet posto. Mislim da je Mostu jako teško progutati koaliciju nakon što je potpisao kod javnog bilježnika da neće ni s jednima ni s drugima – kaže Puhovski. On pak smatra da će predsjednica pomoći Milanoviću da dobije mandat za sastav "tanke" vlade koja će brzo puknuti, a sve s ciljem da u HDZ-u otpočne proces rješavanja Tomislava Karamarka. Pa da opet idemo na izbore.

– U slučaju novih izbora, SDP nema što mijenjati, a HDZ mora mijenjati Karamarka. Ako on ostane na čelu stranke, za HDZ je to jako loše. On je luzer. Moraju naći nekog novog, Plenkovića na primjer – kaže Puhovski.

Stručnjak za političku komunikaciju Mario Aunedi Medek uvjeren je da će se ili HDZ ili SDP dogovoriti s Mostom i da novih izbora neće biti.

– Netko će se već dogovoriti. Izbori su skupi i zapravo nije riječ toliko o dvije različite opcije koje ne mogu skupa. Most, osim toga, nema ideološka obilježja, tamo su vrlo pragmatični – kaže Aunedi Medek. On je uvjeren da Most do kraja neće ostati homogen. Ništa te ljude ne veže.

– Novi izbori baš nikome ne odgovaraju. Ni Mostu jer će ga svi optuživati da je ugrozio političku stabilnost, ni SDP-u u kojem vjeruju da i sada mogu sastaviti vladu, a najmanje HDZ-u koji bi u tom slučaju morao tražiti zamjenu za Karamarka – kaže Aunedi Medek. 

>> Ne bude li nove vlade, od travnja blokada isplate plaća i mirovina 

>> Belgija drži svjetski rekord s 589 dana bez izabrane vlade

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije