Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
biografija

Ivo Sanader: Od prodaje erotskih fotografija do pučista

sanader (1)
Foto: Arhiva VL
1/8
10.12.2010.
u 13:05

Sanader se rodio u vrlo siromašnoj obitelji, išao je u sjemenište, a poslije diplome u Innsbrucku osnovao je i svoju tvrtku. Ključni trenutak bio je osnivanje tirolskog HDZ-a 1990.

Ivo Sanader (57) zatajna je osoba o kojoj do početka 2010. godine nismo znali ni osnovne biografske podatke. Sanader je bio gotovo dva desetljeća u hrvatskom političkom i društvenom vrhu; bio je intendant HNK u Splitu, ministar znanosti, predstojnik Ureda predsjednika Republike, zamjenik ministra vanjskih poslova, međunarodni tajnik HDZ-a, predsjednik HDZ-a, vođa oporbe i predsjednik Vlade RH punih šest godina, a sada je zastupnik u Saboru. Gotovo cijelo desetljeće dominirao je hrvatskom političkom scenom ili kao vođa oporbe ili kao najmoćniji čovjek u državi, a o njegovu privatnom životu znalo se vrlo malo.

Sanaderi se prvi put spominju u Dugobabama, malom i siromašnom selu na krševitim obroncima sjevernog Kozjaka. Bili su “contadini”, seljaci, koji su se bavili poljodjelstvom i stočarstvom.

Podrijetlom iz Italije
Prema obiteljskoj legendi, podrijetlom su iz Italije. Ne zna se kad su se doselili u Dugobabe, ali se u povijesnim vrelima prvi put spominju u katastru Dugobaba iz 1830., kad su rađeni upisnici za kuće i zemljišne čestice. U dokumentima se u to vrijeme spominje devet “komšiluka” u Dugobabama, među kojima su Veliki Sanaderi i Mali Sanaderi. Budući da su genski bili niski, preci bivšeg hrvatskog premijera podrijetlom su iz Malih Sanadera (Ivo Sanader korpulentan je na Vučice, po majčinoj liniji, op. a.)

Izravni preci bivšeg premijera su pradjed Mijo Sanader, djed Jure, koji se oženio Ivom, sestrom Ante Topića Mimare. Djed Jure navodno je bio “likar”, koji je, zahvaljujući svom umijeću, liječio seljake ljekovitim travama i pripravcima od kore drveća budući da su pravi liječnici bili daleko, u Splitu i Trogiru, a komunikacije loše. Premijerov djed Jure i baka Iva imali su osmero djece, pet kćeri te sinove Ivana (1925.-2002.), Antu (1928.-2007.) i Vinka (1936.).

Ante Sanader, otac bivšeg premijera, kao dječak i mladić živio je na selu i provodio vrijeme sa stokom ili igrajući se u selu. Prema svjedočanstvu Lovre Pisca iz Lećevice, Ante Sanader se kao 17-godišnjak, nakon pada NDH, našao na Križnom putu. Pisac je Antu Sanadera vidio u komunističkom logoru u Šentvidu pokraj Ljubljane. Ne zna se kako je uspio izvući živu glavu. Nakon rata, obitelj je o tome događaju šutjela tako da najmlađi stric bivšeg premijera Vinko uopće nije znao da mu je brat bio na Križnom putu.

Početkom 50-ih godina braća Ivan i Ante oženili su se dvjema sestrama, dotaricama, kćerima Josipa i Šime Vučice (1895.-1983.) iz zaselka Vučice u Dugobabama.

Ante i Ivanka Vučica Sanader, majka Ive Sanadera, jedno su vrijeme živjeli u Dugobabama, a potom otišli okušati sreću u gradu Splitu. Stric Ivan također. Međutim, Vinko, najmlađi sin djeda Jure, ostao je živjeti s ocem. Jure je 60-ih godina prošloga stoljeća prodao kuću u Malim Sanaderima u Dugobabama i najprije se preselio na Brda pokraj Splita, a potom na Kopilicu i Lovinac, gdje su imali veliko imanje. Vinko je, pak, 1955. završio Mornaričku vojnu akademiju u Divuljama i poslije dijelio sudbinu s vojskom.

Ante Sanader, premijerov otac, napustivši obitelj, najprije je izučio zanat za pitura, soboslikara, a potom je počeo raditi kao samouki vodoinstalater. Stanovao je u Trumbićevoj ulici na Radunici, a potom u Plinarskoj u Velom varošu, gdje su živjeli od 1955. do 1972. Svu djecu, njih petero, Ivanka Sanader rodila je u sedam godina – Ivica (1953.), Miro (1955.), Vlado (1957.), Vinko (1958.) i Danica (1960.). Ivo je rođen je 8. lipnja, pogreškom je upisan kao Ivica Senader. I njegovoj braći prezime je bilo pogrešno upisano, što su poslije ispravili i ujednačili.

Na udaru komunista
Sanaderovi su živjeli u skromnom stanu od 40-ak kvadrata u dvorišnim prostorijama zgrade u Plinarskoj 81. Prema svjedočenju bivših susjeda, živjeli su prilično siromašno, na samom socijalnom dnu. Problem je bio i u tome što je njihov otac Ante volio popiti i bio pomalo “rabijatan”. No, bogobojazna Ivanka potražila je i dobila pomoć Crkve, posebno časnih sestara klarisa.

Zbog neimaštine Ante Sanader okušao je sreću u Njemačkoj, kamo je otišao na rad. Zbog toga se njegova obitelj, k tome još i vjernička, našla na udaru ideoloških komunističkih čistunaca u Splitu.

Život u težačkom i radničkom kvartu Veli varoš imao je i svojih prednosti. Osnovna škola, koju je Ivo Sanader upisao 1960., bila je udaljena samo dvjestotinjak metara, a Hajdukov Stari plac 500-injak metara. Ivo Sanader bio je odličan učenik u osnovnoj školi, ali, prema pričanju njegovih nastavnika, zatajan.

Nakon završetka osnovne škole, pobožna majka Ive Sanadera zamolila je svećenike da joj sina prime u crkveni internat (sjemenište). Razlog je bio siromaštvo, a ne ideologija. Ivanka Sanader je, posredovanjem crkvenih krugova, svu svoju djecu poslala u sjemenište, gdje su imali besplatan stan i hranu. Nije bilo drugog načina da ih školuje. Svi su joj sinovi završili Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju i bili u sjemeništu.

Ivo Sanader se u gimnaziji, koju je upisao školske godine 1968./69., istaknuo kao odlikaš. Njegovi školski kolege pamte ga i kao odličnog nogometaša, nadarenog jezičara i vrsnog i prepotentnog polemičara. Sanaderu su pomalo na živce išli ostali dječaci u sjemeništu, koji su uglavnom bili sa sela i kojima je socijalizacija u gradu teško išla.

U generaciji don Kaćunko
Profesori u gimnaziji protežirali su, na neki način, Ivu Sanadera i polagali u njega velike nade. U generaciji Ive Sanadera od poznatih osoba u hrvatskom društvu bili su don Anđelko Kaćunko, Radoslav Dodig, prof. klasičnih jezika i poznati pobjednik na kvizovima, Augustin Bašić, urednik na HRT-u, te poznati svećenici Splitsko-makarske biskupije. U gimnaziji se razvio intelektualni potencijal Ive Sanadera, što je primijetio i njegov duhovnik don Ante Jurić, koji je poslije postao biskup. No, crkvenoj hijerarhiji smetalo je Sanaderovo buntovništvo i liberalizam. Usto, Sanader je bio jedan od pokretača i urednika “Navještenja”, mjesečnika Nadbiskupijskog sjemeništa, u kojem je objavio zapažene članke i intervjue. U to vrijeme, među sjemeništarcima u svojoj generaciji, samo Ivo Sanader nije imao komplekse djevojaka. Za vrijeme gimnazije, vjerojatno u 4. razredu, upoznao je i godinu dana mlađu Mirjanu Šarić, kojom će se poslije oženiti.

Završivši gimnaziju, samo je nekoliko sjemeništaraca iz Sanaderove generacije upisalo studij bogoslovije. Sanader je, zajedno s don Anđelkom Kaćunkom, proveo godinu dana na splitskoj bogosloviji, a onda otišao u vojsku, u Pulu.

Ključne riječi

Komentara 79

SN
snovak45
15:43 10.12.2010.

Hallooo? Ima li administartora u avionu ?

YE
yesterday
18:08 10.12.2010.

Kakve su ono slike gore , gej party???

PA
park
21:34 13.12.2010.

bio je autokrata i želim mu sve najgore , on je grobar hrvatskog društva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije