Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priča o izborniku

Željko Babić: Na Igrama u Riju moramo biti brzi i opasni. Žestoki? Ovaj put ne!

Željko Babić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/9
26.06.2016.
u 19:25

Nemam nikakvih problema da pozovem neke igrače koji su na širem popisu. Možda pozovem Mirka Alilovića ili Igora Vorija...

Željko Babić (44), izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije, imat će zgodno društvo trenera na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 2017. godine.

Naime, Lino Červar se s Makedonijom, a Veselin Vujović sa Slovenijom, plasirali su se na SP. I baš će njih dvojica igrati međusobno u skupini. No, do Svjetskog prvenstva ima još puno dana, a Babiću je sada na pameti samo nastup na Igrama u Brazilu.

Kao pomoćni trener Slavku Goluži bio je na Igrama u Londonu gdje je Hrvatska osvojila zlatnu medalju. A gdje je bio 1996. godine, kad su rukometaši osvojili zlatnu medalju u Atlanti?

Šego ima privatne obveze

– Bio sam kod kuće, u Metkoviću. Nakon šest godina koliko sam igrao u Zagrebu, vratio sam se doma. Gledajući dokumentarni film “Prvi put”, vratila su mi se sjećanja na tu godinu. Moram reći da sam ponosan što sam to gledao, ponosan sam što većinu tih igrača poznajem i ponosan sam što sam imao priliku sjediti pored njih na premijeri. To su, svi redom, bili fantastični sportaši. Oni su obožavali rukomet i oni su rukomet živjeli svaki dan, bilo na treningu ili na utakmici. I to je sigurno jedan od razloga zašto su bili tako uspješni – rekao je Babić.

Rekli ste da želite u Riju igrati brzo i opasno. Ovi dečki iz Atlante nisu bili tako brzi, u to vrijeme nije se igralo tako moderno kao danas...

– Oni nisu možda bili brzi, ali su bili jako, jako opasni. Doduše, bili su brzi u skladu s tim vremenom. Dakle, nisu oni igrali ništa sporije od Rusa, Šveđana ili Francuza – rekao je Babić.

Zanimljivo je da Babić jako cijeni igrače obrane iz Atlante.

– Recimo da danas u obranu stavite, iz tog vremena, Načinovića, Kljajića i Čavara, nijedan moj današnji igrač ih ne bi prošao u igri jedan na jedan. “Ubili bi Boga” u njima, vjerujte mi!

Trenutačno na pripremama imate nekoliko igrača koji nisu sto posto spremni – Marić je u gipsu, Kopljara, Sliškovića i Mamića boli koljeno, Pešića rame...

– Nemam nikakvih problema da pozovem neke igrače koji su na širem popisu. Pozivanjem Buntića na kvalifikacijski turnir za odlazak u Rio dokazao sam da nemam nikakvih osobnih interesa već da sve što radim, radim u interesu Hrvatske. Sa svim igračima imam korektan odnos, ne zanima me što je bilo u prošlosti i kakvi su tu sve bili odnosi. Ako treba zvat ću i Vorija i Alilovića i Mandalinića. Sve će ovisiti o tome kako će se razvijati situacija s ozlijeđenim igračima. A ja vjerujem u moj liječnički tim koji me uvjerio da će svi oni biti spremni za olimpijski turnir – istaknuo je Babić.

Jeste li razmišljali o Marinu Šegi, vrataru koji je s Kielceom osvojio Ligu prvaka?

– Šego ima jednu drugu situaciju. Razgovarao sam s njim i rekao mi je da ima privatne obveze zbog kojih ne može braniti za hrvatsku reprezentaciju. I ja to poštujem – istaknuo je izbornik.

Do prve utakmice s Katarom na olimpijskom turniru imat ćete pet jakih provjera. Posebno će biti zanimljiv onaj protiv Njemačke, aktualnih europskih prvaka, koji će se igrati 3. kolovoza, negdje u Riju.

Europske prvake se ne odbija

– Njihov izbornik prepoznao je potrebu da igra protiv nas uoči početka turnira. Jasno, europske prvake se ne odbija, a i nama je odgovaralo da imamo test utakmicu u kojoj neće biti skrivanja. Kako ćemo igrati protiv Njemačke, tako ćemo igrati protiv Katara. Jasno, utakmica će nam poslužiti i da se malo prilagodimo na tamošnje uvjete, vremensku razliku i sve što ide uz to – kazao je izbornik.

Jedino novo ime u odnosu na Europsko prvenstvo u Poljskoj je Jerko Matulić, desno krilo koje je imalo odličnu sezonu u francuskom Chamberyju.

– Nije on treće desno krilo, već je on treći igrač na toj poziciji. Tko zna, možda se na pripremama pokaže da može biti u avionu za Brazil – govori Željko Babić.

Dobro, to će ići malo teže ako će Zlatko Horvat i Ivan Čupić biti spremni i zdravi.

– Nema sigurnih putnika. Igrači jako dobro znaju da ako neće biti disciplinirani, neće ni ići u Brazil – rezolutan je izbornik.

Na pripreme ide i Luka Stepančić, koji zbog ozljede i operacije nije igrao šest mjeseci.

– On je dobio priliku i jako mi je drago da je tu. On je dio ove reprezentacije, čovjek koji je već osvajao medalju na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 2013. godine. Jako voli igrati za Hrvatsku – zaključio je Željko Babić.

Nakon mini priprema u Svetom Martinu, rukometaši su dobili nekoliko dana odmora, a sada su trenutačno u Splitu gdje će ostati na pripremama do 3. srpnja.

– U prvom dijelu priprema imali smo petodnevni team building, naime, četiri dana smo bili u adrenalinskom parku gdje smo imali natjecanje – rekao je Luka Stepančić, desni vanjski. •

Komentara 1

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
14:37 07.07.2016.

Željko Babić: Na Igrama u Riju moramo biti brzopleti i opaki. Žestoki? Ovaj put ne smijemo udarati odpozadi tako evidentno da nas suci primjete!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije