Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUPA MOMČAD

Zagreb ide pariškom velikanu u kojem igraju Kopljar, Gojun i Vori

'08.01.2012., Sportska dvorana Gradski vrt, Osijek - Rukometni turnir Croatia cup 2012., finale, utakmica Hrvatska - Svedska. Igor Vori. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL'
05.10.2014.
u 12:10

- Bilo mi je čudno da francuska reprezentacija niže zlatne medalje, a klubova nema nigdje u Europi. I tako sam odlučio uložiti u rukometni klub PSG - rekao je predsjednik Qatar Investment Authority Nasser Al-Khelaifi.

Rukomet u Parizu nikad nije bio stvar prestiža, nikad se tamo nije kupala ulaznica više, nikad nije bila gužva u dvorani. Rukomet se u Francuskoj igrao u manjim mjestima, posebice onima uz obalu. A jedan od prvih stranaca u Francuskoj bio je Ante Kostelić, danas poznati skijaški trener, koji je iz zagrebačke Mladosti prešao u Cannes gdje je na jednoj utakmici postigao svih 24 pogodaka svoje momčadi. Pariz na rukometnoj karti Francuske nije igrao nikad važnu ulogu. Tek su jednom osvojili kup, 2007. godine. A danas je to klub koji ima daleko najveći budžet u svijetu. Imaju 15 milijuna eura, dok je na drugom mjestu Barcelona sa devet, a na trećem Kiel sa 8,5 milijuna eura. PPD Zagreb? Oni imaju dva milijuna eura. Ono što je u nogometu madridski Real,u košarci CSKA to je u rukometu PSG.

Klub je osnovan 1941. godine pod imenom Asnieres sport. Od tog sportskog društva odvaja se 1989. godine. Tri godine kasnije postaje dio kluba Paris-Saint-Germain. Zanimljivo je da je karijeru u PSG-u počeo Jackson Richardson jedan od najboljih svjetskih igrača na mjestu organizatora, igrač koji je bio idol našem Ivanu Baliću. Uz njega je u Parizu igrao još jedan veliki francuski igrač, Patrick Cazal. U novije vrijeme tu je kao mladić igrao i Cedric Sorhaindo, danas prvi kružni napadač francuske reprezentacije. Na prve prave rezultate klub je čekao više od pedeset godina. Bili su drugi u sezoni 1995/1996, a 2001. su izgubile finale kupa od Montpelliera. Bolji rezultati privukli su tada i prve dobre igrače poput Stoecklina, Peruničića, Giraulta.

Od 2002. su na europskoj sceni. Ali do danas im je najbolji rezultat četvrtfinale Lige prvaka kada su lani ispali od Veszprema. Sa hrvatskim klubovima nisu gotovo nikad igrali. Tek jednom protiv Medveščaka 2004, godine. Prvi Hrvat koji je igrao za PSG bio je Nikola Blažičko, danas vratar njemačkog Lübbeckea. Branio je u sezoni 2006/2007 kada su izgubili u četvrtfinalu Kupa EHF-a od švicarskog Grashoppersa.

- U to vrijeme se francuska liga polako počela približavati njemačkoj i španjolskoj. Ugovori su bili solidni, ništa preveliko, ali se dalo lijepo živjeti - rekao je Nikola Blažičko koji je u Pariz došao nakon što je sa hrvatskom reprezentacijom osvojio srebro na SP-u u Tunisu 2005. godine.

- Ostao sam samo jednu sezonu. Jednostavno sam dobio jaču financijsku ponudu, ponudu iz Njemačke, a to se ne odbija - istaknuo je Nikola.

Eh, da je znao da će za šest godina u rukomet ući Qatar Investment Authority, tvrtka koja je prvo ušla u nogometni klub 2011. godine, a 2012. i u rukometni.

U vrijeme kada je Hrvatska bila domaćin svjetskog prvenstva na kojem su Francuzi osvojili zlato, Pariz je ispao u Drugu ligu. Zahvaljujući novom velikom talentu kluba, Kevinu Nyokasu klub se nakon godinu dana vratio, a onda su na vrata pokucali Katarčani. Kao trener je doveden Philippe Gardnet koji je 1995, sa Francuskom osvojio svjetsko zlato i 2012. počela se graditi mega momčad koja 2013. osvaja prvo i za sada jedino prvenstvo Francuske. Odmah su dobili i nadimak - milijuneri. Očekivalo se da će lani osvojiti i Ligu prvaka, ali nije išlo. Nisu čak lani ni obranili naslov francuskog prvaka.

- Bilo mi je čudno da francuska reprezentacija niže zlatne medalje, a klubova nema nigdje u Europi. I tako sam odlučio uložiti u rukometni klub PSG. U odnosu na nogomet to su za nas bili mali novci - rekao je Nasser Al-Khelaifi, predsjednik Qatar Investment Authority.

Danas u Parizu igraju najbolji francuski igrači (Abalo, Omeyer, Accambrax, Narcisse, Honrubia, Barachet), ali i sjajni stranci - Srbin (Bojinović), Hrvati (Vori, Kopljar, Gojun), Crnogorac (Melić), Mađar (Csaczar), Islanđanin (Gunnarsson), Danac (Hansen). S ovako velikim budžetom sigurno da je oni najbolji godišnje zarađuju oko 400 000 eura. Čak nije ni tajna da je Mikel Hansen danas plaćen bolje od Nikole Karabatića.

>> Zlatan Saračević: Mogu li do još jednog uspjeha? Sve je moguće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije