Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI TRENER PPD ZAGREB

Veselin Vujović: Momčad je prefina, igrat ćemo muški

Veselin Vujović
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL
1/6
21.09.2014.
u 19:35

Veselin Vujović (53) novi je trener rukometaša PPD Zagreba. Tako je postao prvi trener stranac u klubu koji je početkom devedesetih bio dvaput prvak Europe, klubu koji je od samostalnosti Hrvatske stalno prvak.

- Za mene je to novi izazov nakon skopskog Vardara. Gledao sam neke utakmice, to je mlada momčad koja je, po mojem mišljenju, malo prefina. Kada naprave oštriji prekršaj, igrači se ispričavaju suparniku. Nadam se da će moj dolazak donijeti pozitivnu atmosferu. Drago mi je što sam došao kao trener u tako veliki klub - rekao je jučer Veselin Vujović.

Sve je osvojio kao igrač

A veliki razgovor za tjednik Max vodili smo protekli tjedan. Vujović je najslavnije igračke dane proveo u tada neprikosnovenoj šabačkoj Metaloplastici. Bio je jedan od najvećih rukometaša u povijesti Jugoslavije. U Zagreb je trebao doći kao igrač 1993. godine.

- Moj prijatelj Zoran Gobac zvao me da završim igračku karijeru u Zagrebu nakon što sam pet sezona igrao za Barcelonu. No, to se nije dogodilo pa sam karijeru završio u španjolskom Granollersu u kojem sam igrao do 1995. godine. Moje prijateljstvo s Gopcem jedan je od razloga zbog kojih bih došao u Zagreb, to nije nikakva tajna - rekao je Vujović.

Za velike rezultate treba imati i kvalitetnu momčad. Zagrebaši nemaju svjetsku klasu, zadnje jako pojačanje doveli su 2009. godine, kada je došao Ivano Balić.

- Nekad se i sa slabijom momčadi može puno postići. Zar nije najbolji primjer Flensburg koji je lani osvojio Ligu prvaka pored Barcelone, Veszprema i Kiela. Njihov trener Ljubo Vranješ izvukao je maksimum iz momčadi. I ja uvijek želim izvući maksimum - istaknuo je Vujović.

Igračka karijera bila mu je briljantna. Sa šabačkom Metaloplastikom dvaput je osvojio Ligu prvaka. Još jednom je Ligu prvaka osvojio s Barcelonom. S reprezentacijom Jugoslavije osvojio je Svjetsko prvenstvo 1986. godine, zlato na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984., broncu na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, kada je proglašen i najboljim svjetskim igračem. Nakon toga je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio broncu na Europskom prvenstvu u Sevilli 1996. godine.

Trenerski put počeo je u Ciudad Realu 2000. godine, a potom je šest godina bio izbornik Srbije i Crne Gore.

- U mojem mandatu bili smo peti na Svjetskom prvenstvu u Tunisu 2005. godine, a kadeti su postali europski prvaci 2004. godine pobijedivši u Beogradu u finalu Hrvatsku sa 27:20. Dvije godine ranije s juniorima sam bio treći na Europskom prvenstvu. Kada se raspala Srbija i Crna Gora, nisam želio ostati izbornik samo Srbije niti sam prihvatio da budem izbornik Crne Gore, što bi možda bilo logično jer sam rođen u Cetinju i karijeru sam počeo u Lovćenu - rekao je Vujović.

Nakon osam godina, možda ponovno bude izbornik Srbije.

- Pa, koliko znam, jedan sam od ozbiljnih kandidata. Za sada je v.d. izbornik Dejan Perić koji je godinama u stručnom stožeru i uvjeren sam da će i ostati bez obzira na to tko došao za izbornika - priča Vujović.

Hrvatsku reprezentaciju posebno cijeni.

- Od 2003. godine stalno ste u europskom i svjetskom vrhu. Uvijek sam govorio, kada su me pitali za prognoze, da će Hrvatska osvojiti medalju. Pa čak i na četiri posljednja velika natjecanja za mene je Hrvatska bila kandidat za zlatnu medalju. Igrali ste četiri puta u polufinalu i izgubili. Zašto? To je pitanje za izbornika Slavka Golužu - istaknuo je Vujović.

Dugo nisam vidio Saračevića

Posebno cijeni genijalca Ivana Balića, ali i Metličića, Lackovića, Džombu...

- Imao sam čast trenirati Balića kada je igrao na posudbi za Al Sadd. Pa tko ne bi volio trenirati takvu generaciju. Da sam bio na mjestu Line Červara, vjerojatno bih i ja osvojio sve te medalje. Danas imate jednog Duvnjaka i opet kažem da ste prvi favorit na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2015. godine.

Od hrvatskih igrača s kojima je igrao za Jugoslaviju i osvajao medalje najviše se druži s Mirkom Bašićem. Uostalom, njih dvojica igrali su zajedno u Metaloplastici, koja je u to vrijeme slovila za najjači europski klub.

- Bašić je nedavno bio na svadbi mog sina. Dok mu je kći Sonja igrala u Skoplju, često je dolazio pa smo se družili - rekao je Vujović.

U reprezentaciji je igrao sa Zlatkom Saračevićem koji je trenutačno trener u PPD Zagrebu.

- Dugo se nisam vidio sa Saračevićem. Bilo bi mi drago da surađujemo - zaključio je Vujović.

>> Šola: Uspjeli smo protukandidate maknuti na 2020.

Komentara 3

SE
sestrićna
20:42 21.09.2014.

proslava pobjeda s tri prsta u vazduhu .)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije