Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Valter Matošević:

Ivan Stevanović je najbolji vratar na svijetu

Ivan Stevanović
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
24.04.2016.
u 17:30

'Kada sam došao u olimpijsko selo, to je za mene bilo nešto fantatično. Na jednom tako malom prostoru vidio sam najveće svjetske sportaše.'

Valter Matošević (46) iza sebe ima dva nastupa na Olimpijskim igrama, a o svemu je pričao za sportski tjednik Max. Kao vratar u Atlanti (1996.) i Ateni (2004.) osvojio je dvije zlatne medalje. Nakon 12 godina ponovno će na Igre u Rio, ali ovoga puta kao trener vratara.

– Potajno se nadam trećoj zlatnoj medalji. Imamo dobru reprezentaciju, ali turnir će biti jak – istaknuo je Valter Matošević.

Na svoje prve Igre, u Atlantu, išao je s 26 godina.

– Tad mi je nekako sve bilo lakše, Nisam imao obitelj pa mi tako dugo odsustvo od kuće nije teško padalo. U redu, nije bilo mobitela i svih tih čuda tehnike pa sam se rijetko čuo sa svojima u Rijeci – prisjeća se Matošević.

Mogao i do medalje više

Atlantu su izborili kao svjetski doprvaci s Islanda 1995. godine.

– Nismo bili tako bahati pa nismo uoči Atlante pričali kako ćemo sigurno osvojiti medalju. Opet, logičan je bio niz medalja jer smo na prvom Europskom prvenstvu u Portugalu 1994. godine bili brončani, a godinu dana poslije na SP-u srebrni. No, malo nas je poljuljao slab plasman na Europskom prvenstvu u Španjolskoj 1996. godine kada smo bili peti. Ostali smo tada i bez izbornika jer je Abaz Arslanagić bio smijenjen na samom turniru. Dugo smo čekali novog izbornika, a onda je došao pokojni Velimir Kljajić. Zajedno smo trenirali samo 35-36 dana. U Ameriku smo otišli deset dana ranije, no svi igrači bili su već poput tempirane bombe. Tako smo u prijateljskoj utakmici izgubili od Brazila, a onda se sljedeća protiv Alžira nije odigrala do kraja jer smo se potukli s njima. Pa čak smo loše odigrali i prvu utakmicu na turniru protiv Švicarske koju smo dobili uz obilatu dozu sreće. No, na kraju smo osvojili zlato – prisjeća se Valter.

A svoje prve Olimpijske igre pamtit će cijeli život.

– Stariji igrači poput pokojnog Puca, Saračevića, Smajlagića i Načinovića pričali su mi kako je to bilo u Seulu 1988. godine. Kada sam došao u olimpijsko selo, to je za mene bilo nešto fantatično. Na jednom tako malom prostoru vidio sam najveće svjetske sportaše. Uspio sam se fotografirati s kubanskim boksačem Félixom Savónom, koji je osvojio zlato u teškoj kategoriji te s kubanskim skakačem u vis, Javierom Sotomayorom, još uvijek svjetskim rekorderom, gledao Dream Team, i to kada su u skupini igrali protiv Hrvatske – rekao je Matošević.

Žao mu je što Hrvatska nije igrala na OI u Barceloni 1992. godine.

– Imali smo strašnu momčad. Čak smo se u Njemačkoj pripremali kako bismo upali na turnir. No, odlučeno je da na Igre ide Island – govori Valter.

Nakon Atlante na sljedeće je Olimpijske igre morao čekati osam godina.

– Nažalost, “izgorjeli” smo na EP-u u Hrvatskoj 2000. godine. Trebali smo biti među prvih pet, a bili smo šesti izgubivši od Slovenije. Dugo se nisam oporavio od tog poraza. Tko zna, mogao sam imati jednu medalju više u karijeri. No, sve se vratilo u Ateni kada smo 2004. na jedan sjajan način, sa svih osam pobjeda osvojili zlatnu medalju. Tri dana prije početka turnira rodilo mi se dijete i rekao sam Lini Červaru, tadašnjem izborniku, da je Atena moje posljednje natjecanje – istaknuo je naš proslavljeni vratar.

Olimpijske igre u Ateni nisu ga toliko impresionirale kao one u Atlanti.

Mogu se sa mnom samo slikati

– Čak nisam uspio pogledati ništa od drugih sportova. Objekti su bili jako daleko, a i olimpijsko selo bilo je daleko od svega. Tako da se u Ateni sjećam najviše autobusa u kojem smo stalno bili – govori Valter.

Dakle, ovaj put nije bilo fotografiranja sa svjetskim sportašima?

– Nije.

Možda će biti u Riju?

– Ha, ha, u Riju se samo ovi mlađi sportaši mogu slikati sa mnom. Ipak sam ja osvajač dviju zlatnih medalja – našalio se Matošević.

Tri godine radio je kao trener vratara u kadetskoj i juniorskoj reprezentaciji. Na Svjetskom kadetskom prvenstvu 2013. Hrvatska je osvojila srebrnu medalju. – Nakon SP-a u Španjolskoj 2013. godine zvao me Slavko Goluža da dođem u seniorsku reprezentaciju. Tako sam do sada odradio kao trener vratara europska prvenstva 2014. i 2016. godine te Svjetsko prvenstvo u Kataru. Bez obzira na to što možda rezultati nisu bili dobri, zadovoljan sam kako su branili Alilović i Ivić 2014. i 2015. godine. No, pojavom Stevanovića dobili smo ne dobrog, nego odličnog vratara. Ništa slabiji nije bio ni Ivan Pešić. I odgovorno tvrdim da je Stevanović trenutačno najbolji svjetski vratar. Bez fige u džepu, on će u Riju biti naš prvi vratar – rekao je Matošević.

Na Olimpijske gre u Brazil će ići samo dva vratara, na pripremama će biti tri ili četiri. Hoće li se Alilović vratiti u vratarsku konkurenciju?

– To ne znam. O tome odlučuje stručni stožer i koordinator za muški rukomet. Opet, pripreme će biti duge i na Igre će ići samo oni koji će biti sto posto spremni. Nadam se da neće biti ozljeda – rekao je Matošević za sportski tjednik Max.

Komentara 5

GU
General_U
18:20 24.04.2016.

ovo se zove hvalite me usta moja, stivi je dobar vratar i ništa više od toga.

DM
drazen.muhvic
19:07 24.04.2016.

Eh, da je jučer bilo zamijeniti golmane... Njima dati "najboljeg na svijetu", a Zagrebu dati onoga ostarjelog i ofucanog...

SB
slavko.boldin
21:26 24.04.2016.

Kako je kod nas sve crno ili bijelo.. Teško je tvrditi da je Stivi najbolji na svijetu, a jučer mu je nakon 3 mjeseca fenomenalne forme bio loš dan i logično je da dođe do pada ili emocionalnog zasićenja.. Bilo kako bilo, svaka mu čast za sve do sad i sigurno će u Riu dati svoj doprinos

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije