Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIGA PRVAKA

Pa neće valjda Šveđani, koje jaki sponzori zaobilaze u velikom luku, protiv Zagreba srušiti tradiciju?

PPD Zagreb - RK Vardar
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/5
25.02.2017.
u 09:35

Veseli činjenica da zagrebaši nikad na domaćem parketu nisu izgubili od švedskih momčadi u Ligi prvaka.

Rukometaši PPD Zagreba večeras (20 sati) u zagrebačkoj Areni dočekuju švedski Kristianstad u susretu 12. kola elitne skupine Lige prvaka. Pobjeda bi im širom otvorila vrata osmine finala, neodlučeno bi odškrinulo ta vrata, a poraz bi zagrebašima ostavio samo teoriju. Veseli činjenica da zagrebaši nikad na domaćem parketu nisu izgubili od švedskih momčadi u Ligi prvaka. U Zagrebu su redom pobjeđivali Drott (23:22), Redbergslids (30:18), Alingsas (30:21) i Savehof (30:26).

Da su ostali Bjornsen i Jamali...

Za Kristianstad mnogi stručnjaci danas kažu da je to najbolja švedska momčad koja je igrala u Ligi prvaka u posljednjih dvadeset godina. Za švedske prilike čak imaju i mnogo stranaca – trojicu Islanđana (Arnarsson, Gudmundsson, Jonsson), dvojicu Norvežana (Eriksen, Moen), Danca (Moen) i Crnogorca (Simić). Da su im ostali neki dobri igrači iz prošle sezone kao što su Norvežani Bjornsen i O’Sulivann te Iranac Jamali, sigurno bi bili kandidati za puno viši plasman.

Zanimljivo je da švedski klubovi nisu ni približno postigli velike uspjehe kao švedska reprezentacija koja je bila četiri puta prvak Europe, četiri puta svjetski prvak i koja je četiri puta gubila u finalima Olimpijskih igara. U Kupu prvaka imaju samo jednog pobjednika i jednog finalista. Orebro je izgubio u prvom finalu Kupa prvaka 1957. godine, a dvije godine kasnije Redbergslids je u finalu pobijedio Göppingen. Zadnji dobar plasman u Kupu prvaka postigli su davne 1973. godine kada je Hellas iz Stockholma u polufinalu izgubio od bjelovarskog Partizana.

– Jako se dobro sjećam tih polufinalnih utakmica. Mi smo kao aktualni prvaci Europe bili favoriti, no u Stockholmu smo igrali katastrofalno i izgubili sa sedam pogodaka razlike. Opet, očekivali smo da tu razliku možemo nadoknaditi u Bjelovaru. Bili smo kvalitetni i u uzvratu bilo je plus deset za nas. Zanimljivo je da smo na gostovanju kod njh postigli samo 13 pogodaka, a isto toliko postigli su i oni u uzvratu – sjeća se Hrvoje Horvat, igrač Partizana iz tog vremena.

Bez ulaganja nema rezultata

Što se tiče ostalih rukomentih kupova, Karlskrona je 1983. godine izgubila finale Kupa EHF-a od Zaporožja, a u Kupu kupova finale su igrali Drott (1990.) i Redbergslids (2003.), ali su u oba slučaja izgubili. Švedska je na 11. mjestu po uspješnosti svojih klubova u Ligi prvaka, sa samo dva finalista. Prva je Njemačka s 29 finala (18 osvojenih trofeja), ispred Španjolske s 25 finala (14) i Hrvatske koja ima deset finala i tri osvojena trofeja.

– U Švedskoj klupski rukomet nije na takvoj razini kao u Njemačkoj, Francuskoj ili Španjolskoj. Tamo nema velikih sponzora koji bi uložili silne milijune u momčad. Zanimanje gledatelja postoji, ali ne i sponzora. I zato njihovi najbolji igrači rano odlaze u europske klubove – rekao je Silvio Ivandija, trener PPD Zagreba.

Kada je Švedska 1999. bila svjetski prvak, njezini najbolji igrači igrali su tada u Barceloni (Svensson), Kielu (Wislander, Lovgren, Olsson), Nordhornu (Lindgren)...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije