Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veselin Vujović:

Svaki kuhar želi napraviti što bolje jelo, pa tako i Babić

Željko Babić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
05.05.2015.
u 10:36

- Novom izborniku trebat će vremena da svoje ideje provede na parket. Nije to jednostavno, ali ima moju veliku podršku - smatra Lino Červar.

Željko Babić, novi izbornik hrvatske rukometne reprezentacije, nije uopće čekao s promjenama u sustavu igre hrvatske reprezentacije. Odmah je svoju ideju proveo u susretima sa Norvežanima. S obzirom na to da je imao mali broj dana za pripremu, možda je ipak trebao ostati u starom sustavu koji je postavio Slavko Goluža i koji smo igrali posljednjih nekoliko godina. Jer, s novim sustavom jednu smo utakmicu protiv Norveške izgubili, a u drugoj smo odigrali loše prvo poluvreme. Tek kada smo se vratili u stari sustav, igrajući provjerenu obranu 5-1 sa isturenim Vorijem, napravili smo razliku. Norvežani su u nastavku do 20 minute postigli samo tri pogotka, a u posljednjih deset minuta još pet.

Plitka i duboka obrana

– Uvjeren sam, da je Babić imao više dana za pripreme, ostvario bi obje pobjede protiv Norveške. Ovako to nije bilo najbolje izdanje Hrvatske, ali kada se sve to uhoda, bit će Hrvatska opet jako dobra. Zna Babić što radi – rekao je Veselin Vujović, trener PPD Zagreba.

Najveća promjena koju je uveo Babić drugačija je obrana 6-0. Kod Goluže smo igrali obranu 6-0 s blokovima, a kod Babića se igra obrana 6-0 s izlascima na vanjske šuteve.

– Postoje dvije vrste obrane 6-0 kada se izlazi na vanjski šut. Duboko se izlazi kada suparnik ima jake pucače kao, primjerice, Danska ili Španjolska, ili pliće kada suparnik nema visoke i jake šutere kao, primjerice, Slovenija. U svakom slučaju dobro je znati igrati više vrsta obrana, ovisno o suparniku. Jasno je da se igrači koji su godinama u reprezentaciji igrali jedan sustav preko noći nisu mogli prilagoditi na novi. Za to treba vremena i puno treninga – istaknuo je Vujović.

Babić je obje utakmice počeo s istom postavom. Na krilima Štrlek i Čupić, na crti Brozović, u vanjskoj liniji Duvnjak kao lijevi vanjski, Vuković kao srednji i Stepančić kao desni vanjski.

– Iskreno, vrlo zanimljiva postava. Babić je bio ustrajan da postava koja je u prvoj utakmici bila u rezultatskom minusu započne i drugu utakmicu. I svaka mu čast na toj hrabrosti – rekao je Vujović.

Ista ta postava također je bila u minusu protiv Norvežana u prvom poluvremenu. Tek kad je iz igre izašao Vuković i kada je Duvnjak zaigrao na svom starom mjestu organizatora igre, otišli smo u plus (15:11).

Vuka treba vratiti u život

– Ne bih htio komentirati Vukovićevu igru, ali znam da je Drago iskusan i zahvalan igrač – naglasio je Vujović.

Vuković u drugom poluvremenu uopće nije ulazio u igru i sigurno će Babić morati dobro razmisliti kako vratiti Vuka u život ili će tražiti novo rješenje u imenima J. Valčića, Obranovića ili nekog trećeg.

– Svaki trener je kao kuhar. Uvijek nastoji napraviti što bolje jelo. A Babić je na dobrom putu da postane dobar kuhar. Sviđa mi se kako vodi momčad. I to što mu trenutačno ne ide najbolje s novom 6-0 obranom nije velika tragedija. Jer, kad bude stani-pani, uvijek se može vratiti na obranu koju je Hrvatska igrala godinama – zaključio je Vujović.

Na Europskom prvenstvu Hrvatska mora igrati svaku utakmicu na manji broj pogodaka, kao što smo igrali u najboljim godinama Golužine vladavine. Ne smije se dogoditi da u svakom poluvremenu primimo 16 ili 17 pogodaka od jedne prosječne Norveške.

>> Hrvatska svladala Norvešku, Babić upisao prvu pobjedu na klupi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije