Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PPD ZAGREB - KIEL

'Plinari' protiv 40 milijuna eura

Luka Stepancic, Domagoj Duvnjak
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
17.09.2015.
u 08:08

Hrvatski prvak ima najmanji budžet od svih 16 klubova elitne skupine

Utakmicom Kristianstad - Kolding, te utakmicom PPD Zagreb - Kiel, počinje novo izdanje rukometne Lige prvaka. Nakon dugo godina počinje novi sustav natjecanja - 16 elitnih momčadi podijeljeno je u dvije skupine, a preostalih 12 momčadi igrat će u slabijim C i D skupinama. Od 28 momčadi, što je četiri više nego prošlih godina, osminu finala neće dakle vidjeti 12 momčadi. Favoriti su ostali isti kao proteklih pet godina - Barcelona (branitelj naslova), PSG, Veszprem, Kiel i Kielce. U ovo društvo mogli bi se ugurati tek Flensburg, RN Löwen i Vardar.

Najviše stranih igrača u 28 klubova dolazi iz Srbije (27) i Hrvatske (26). Potom slijede Švedska (20), Španjolska (17), Danska (16)...

Hrvatska ima igrače u pet klubova koji će se boriti za naslov klupskog prvaka Europe - Kopljar (Barcelona), Duvnjak (Kiel), Vori (PSG), Šego, Buntić, Čupić i Štrlek (Kielce), Alilović, Sulić, Slišković (Veszprem).

Od četiri kluba s najvećim budžetom, čak ih tri igra u skupini s PPD Zagrebom - PSG (17 milijuna eura), Kiel (9,5 milijuna eura) i Veszprem (8 milijuna eura). Kada još dodamo Flensburg (6,5 miljuna eura) onda ćemo u Areni gledati četiri momčadi vrijedne 40 milijuna eura. Za rukomet je to golem novac, no za klubove nogometne Lige petice to je prava sića. Tako Bournemouth, najjeftinija momčad engleske Premijerne lige ima budžet 52,50 milijuna eura. U Italiji dva prvoligaška kluba imaju manji budžet - Chievo (34,40) i Frosinone (28,10), kao i u Njemačkoj - Ingolstadt (27,65) i Darmstadt (19,10). U Španjolskoj četiri kluba imaju manji budžet - Levante (38,75), Eibar (35,50), Gijon (33,10) i Las Palmas (29,80), a u francuskoj ligi čak osam. Zanimjivo je da rukometni klub PSG ima veći budžet nego francuski nogometni prvoligaš Ajaccio (13), ali i veći od sedam hrvatskih nogometnih prvoligaša (Split, Lokomotiva, Istra 1961, Slaven Belupo, Zagreb, Osijek, Inter). Tek Dinamo ima veći budžet od četiri rukometna kluba iz LP - 48,25 milijuna eura.

- Od 16 klubova u dvije elitne skupine Lige prvaka mi imamo najmanji budžet - potvrdio je Ante Ančić, direktor kluba.

Tako je bilo i lani pa su "plinari" igrali u četvrfinalu Lige prvaka. Zagrebaši su lani bili najgledanija momčad Lige prvaka i momčad koja je primila najmanje pogodaka u skupini - 248 u deset utakmica.

- Uz Čehovske medvjede, mi smo jedini klub u Ligi prvaka koji igra bez stranaca - dodao je Ančić.

Najviše stranaca ima makedonski prvak Vardar - čak 15 rukometaša. Od Makedonaca u klubu su tek Stojanče Stoilov, Filip Lazarov, Dejan Manaskov i Petar Angelov. Nijedan od njih nije član početne sedmorke.

Od klubova koji su osvajali Ligu prvaka, ove godine igrat će Barcelona (devet puta prvaci Europe), Kiel (pet), PPD Zagreb (dva), Flensburg, Montpellier i Celje (svi su jednom bili prvaci). U ovo društvo ove sezone lako bi se mogli ubaciti PSG ili Veszprem jer nekako su Barceloni bez Nikole Karabatića malo pale akcije za deseti jubilarni naslov.

>> Duvnjak kaže da smo favoriti? Ma to je njegova pila naopako

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije