Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi max!

Mamić: Goluža me hvalio, ali odbio sam Zagreb dok je bio trener

Marko Mamić
23.06.2015.
u 11:30

Izbornik Željko Babić pozvao ga je na dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na EP 2016. u Poljsku protiv Nizozemske u gostima i protiv Turske u Umagu.

Marko Mamić (21) odigrao je prve minute u seniorskoj rukometnoj reprezentaciji Hrvatske. Izbornik Željko Babić pozvao ga je na dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na EP 2016. u Poljsku protiv Nizozemske u gostima i protiv Turske u Umagu. No, Marko će još uvijek pričekati na prvi pogodak u seniorskoj reprezentaciji... Naime, u obje utakmice nije se uspio upisati među strijelce.

Igrao je za kadetsku reprezentaciju Hrvatske koja je 2013. godine osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj. Bio je drugi strijelac reprezentacije. Prvi je bio zagrebaš Lovro Mihić sa 55, dok je Marko postigao 37 pogodaka. Na Europskom prvenstvu u Austriji do 18 godina, godinu dana prije, Hrvatska je osvojila sedmo mjesto, a Mamić je bio najbolji strijelac sa 37 pogodaka.

Kako je zaobišao Zagreb

– Ha, ha! Kao da me ta brojka pogodaka stalno prati. Da nam se uoči EP-a u Austriji nije ozlijedio Luka Šebetić, bila bi to sasvim druga priča. Čak smo skupinu sjajno odigrali, bili smo prvi ispred Španjolske, a onda smo u drugom krugu izgubili od Danske i Slovenije – prisjeća se Mamić.

Karijeru je započeo u Moslavini iz Kutine. No, umjesto u jači hrvatski klub, a silno ga je želio PPD Zagreb, pa i Nexe, Marko je odabrao inozemstvo. Sa samo 18 godina potpisao je za švicarski Kadetten.

– Znam da me Goluža, tadašnji trener Zagreba, htio u momčadi i da me često hvalio, ali eto, izabrao sam Kadetten jer sam mislio da je to najbolje za mene. Nisam siguran da bih te sezone u Zagrebu imao veću minutažu, pokraj Josipa Valčića, Špilera, Matića ili Mandalinića – rekao je Mamić, a onda dodao:

– Nije me bilo ničega strah kada sam došao u Švicarsku. U redu, u početku su mi nedostajali roditelji, prijatelji, ali se čovjek brzo navikne. U tri sezone u Kadettenu bilo je puno igrača s našeg govornog područja pa mi je bilo lakše.

"Kameni" bez smiješka

Debitirao je u Ligi prvaka u rujnu 2012. godine, i to protiv Barcelone. Te sezone briljirao je u Berlinu, protiv "lisica". Postigao je devet pogodaka. Te godine je Kadetten u skupini igrao protiv zagrebaša. Na kraju ni švicarski ni hrvatski prvak nisu prošli dalje.

– Sjećam se da smo posljednje kolo igrali u zagrebačkoj Areni. Izgubili smo osam razlike, a ja se i nisam baš nešto naigrao. Postigao sam tek jedan pogodak – istaknuo je.

U Kadettenu je dugo godina igrao sa Srbinom Aleksandrom Stojkovićem koji ima zanimljiv nadimak – "kameni".

– Istina. Čovjek se nikad ne smije. Čak se i ne nasmiješi – priča Mamić.

Dobre igre u Ligi prvaka u upravo završenoj sezoni donijele su mu ponudu iz snova. Od ljeta je novi član francuskog Dunkerqua i postat će prvi hrvatski rukometaš koji će igrati za taj klub.

– Možda sam im zapeo za oko kada smo igrali protiv njih i kada sam postigao pet pogodaka – istaknuo je Mamić kojeg će u Dunkerqueu trenirati Patrick Cazal, koji je kao igrač osvojio s Francuskom dva naslova svjetskih prvaka, 1995. na Islandu i 2001. godine na domaćem parketu.

– Radujem se novim izazovima. Nadam se da ću imati dobru minutažu u jednom od najboljih francuskih klubova – istaknuo je Mamić.

No, pitanje je hoće li sljedeće sezone i treći put igrati u Ligi prvaka. Naime, Dunkerque se prijavio za wild card što znači da će do skupine morati kroz kvalifikacije.

>>Drago Vuković opet nije među 16, Mamić i Mihić nova imena na popisu reprezentacije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije