Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbornik Makedonije

Lino Červar: Uopće se ne čudim tim huliganima s bakljama

Lino Červar
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
29.06.2016.
u 14:22

– U slučaju ovih koji su bacali baklje i tražili prekid, očigledno je zakazao odgoj. Ne čudi me to uopće.

Lino Červar (65) vraća se na veliku rukometnu scenu. Jasno, kada je riječ o reprezentativnom rukometu. No, ovoga puta neće sjediti na klupi Hrvatske kao što je to uspješno radio od 2003. do 2010. godine. Ovoga puta će na Svjetskom prvenstvu, koje će se u siječnju sljedeće godine igrati u Francuskoj, biti na klupi Makedonije. Proći će točno osam godina otkako je posljednji put bio kao izbornik na SP-u. Te 2009. godine osvojio je s Hrvatskom srebro u Areni Zagreb.

– I danas tvrdim da smo trebali biti prvi i da nam suci nisu htjeli dati zlato – reći će Lino Červar.

Nagovorio Naumčeta i Filipa

Na klupi Makedonije zamijenio je još jednog hrvatskog trenera, Ivicu Obrvana, koji je dao otkaz nakon što se nije uspio plasirati na Olimpijske igre u Rio.

– Prihvatio sam mjesto izbornika u dosta teškoj situaciji. Igrači su bili umorni, neki nisu dugo ni igrali u svojim klubovima. Sreća da sam uspio nagovoriti da kvalifikacije odigraju Naumče Mojsovski i Filip Mirkulovski koji su se oprostili nakon što se Makedonija nije plasirana na OI.

– Sreća što su to bili igrači koje sam dugo vremena trenirao u Metalurgu i koji su u tom klubu stekli ime. Nažalost, teško da će igrati na Svjetskom prvenstvu. Premda, ne razumijem da su se oprostili u 36., odnosno 33. godini. Danas ima puno dobrih igrača u tim godinama koji igraju na vrhunskoj razini. Što je tu je, moramo se okrenuti mladima – istaknuo je Červar.

Već sam igrao protiv naših

Rukometaši Makedonije od 2012. do danas nisu propustili nijedno europsko ili svjetsko prvenstvo.

– To je važno. Nastupati na velikim rukometnim natjecanjima – istaknuo je Lino.

Ždrijeb Svjetskog prvenstva u Kataru svrstao je Hrvatsku i Makedoniju u istu skupinu. U Francuskoj su raspoređene u različite skupine.

– Ne opterećujem se time. Nije da bih prvi put sjedio na suprotnoj strani. Kao izbornik Italije igrao sam protiv Hrvatske u finalu Mediteranskih igara u Bariju. I trebala je pobijediti Italija. Ali, Hrvatska je imala pomoć sudaca, imala je veći autoritet – govori Lino.

No, vjerujemo da će ova utakmica ipak biti drukčija. Jer, 1997. godine Lino nije bio toliko vezan za hrvatski rukomet kao što je danas. U Francuskoj će na suprotnoj strani imati Valtera Matoševića, Peru Metličića, Marka Kopljara, Jakova Gojuna, Ivana Čupića, Manuela Štrleka, Domagoja Duvnjaka, Zlatka Horvata. Sve su to bivši i sadašnji igrači s kojima je Lino osvajao medalje.

– Ne želim uopće razmišljati o toj utakmici, ako do nje uopće dođe. Ja samo znam, da uvijek želim pobijediti, bez obzira na to tko je na suprotnoj strani – istaknuo je najtrofejniji hrvatski izbornik.

Zanimljivo je da ste izborničku priču na klupi Makedonije počeli protiv Češke. Protiv iste reprezentacije debitirali ste i na klupi Hrvatske 2002. godine.

– Sudbina je tako htjela. Protiv Češke u Kutiji šibica gledalo nas je 300 ljudi. Godinu dana poslije smo na Svjetskom prvenstvu u Portugalu osvojili zlato. Baš me Kiro Lazarov zezao da bih nešto slično mogao sad ponoviti s Makedonijom – rekao je Lino.

U Umagu ću pratiti mlade

Nakon minus šest u Zlinu uzvrat je bio sve samo ne lagan.

– U Zlinu smo tako puno izgubili jer smo se tek skupili, imao sam samo dva treninga uoči te utakmice. U uzvratu je bilo puno bolje i na krilima 8000 navijača izborili smo nastup na Svjetskom prvenstvu. Vodili smo i sa 11 razlike da bi na kraju zbog umora završilo samo plus sedam. Dovoljno – rekao je Lino.

Prije nego što je preuzeo mjesto izbornika seniorske reprezentacije, Lino je bio savjetnik u juniorskoj reprezentaciji Makedonije.

– Kako se trenutačno odmaram u Umagu, iskoristit ću priliku i pogledati prijateljske utakmice juniorske reprezentacije Makedonije protiv Hrvatske i Slovenije, a u okviru priprema za Juniorski EP koje će se u srpnju održati u Danskoj. Moram pratiti mlade, a možda će netko od njih na Svjetsko prvenstvo seniora.

Jaka SEHA Gazprom liga

I sljedeće sezone sjedit će na klupi Metalurga.

– Vraćamo se u SEHA Gazprom ligu koja će sljedeće sezone biti izuzetno jaka. Veszprém je ostao, a ušli su slovenski klubovi, Pivovarna Laško i Gorenje. Bit će se teško plasirati na završni turnir jer tu su još odlične momčadi poput Vardara, PPD Zagreba, Meškova. Još uvijek ne znam s kojim ćemo rosterom igrati. Postoje neke naznake da će višak makedonskih igrača iz Vardara doći k nama. Primjerice, Filip Lazarov. Koliko čujem, Vardar će se orijentirati većinom na strance, a kod mene će nositelji igre biti domaći, makedonski igrači – rekao je Lino.

Sigurno će biti i pokoji Hrvat u vašoj momčadi.

– Bit će, ali ne znam još koji – istaknuo je Červar.

Prati Lino i Europsko nogometno prvenstvo i žalosti se kada se sjeti onih nereda na utakmici protiv Češke.

– Dugo godina radio sam kao profesor u školi i jako dobro znam koliko je važan odgoj i obrazovanje kod djece. U slučaju ovih koji su bacali baklje i tražili prekid, očigledno je zakazao odgoj. Ne čudi me to uopće. Kada sam ja išao u školu, profesor je bio taj koji je dijelio packe šibom, Danas učenici tuku profesore, vrijeđaju ih, a zakon je takav da tu profesori ne smiju ništa – zaključio je Lino.

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

Komentara 30

LI
livoguza2
14:55 29.06.2016.

Fantastično zapažaš, Acidofile. Nitko kao Večernjakovi "stručnjaci" na zna nasloviti tekst kako bi odaslao krivu poruku. Dino u klin, Večernjak u ploču. a prividno sve štima kao švicarska urica. Godinama se borim na jednomu blogu protiv Večernjakovih komunopropagandista. Lp.

DU
Deleted user
14:34 29.06.2016.

Inače kako vas plačaju stare komunjare na krilima najmnogoljudnije nam manjine. Zanima me i jedan Hrvat koji puši ove udbaške fore večernjaka.

DU
Deleted user
14:36 29.06.2016.

Kako udbaši slože naslov. hahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije