Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKUSNI RUKOMETAŠ

Još ima dosta baruta u 'Vužgi ga Blaž'

Blaženko Lacković
Foto: Oliver Mehlis/DPA/PIXSELL
1/5
07.02.2016.
u 11:30

Lacković je među dvadeset najstarijih igrača u njemačkoj ligi.

Umjesto da je s Vardarom gostovao u Banjoj Luci i Našicama, Blaženko Lacković, bivši 35-godišnji hrvatski rukometni reprezentativac, otišao je u zemlju europskih prvaka, Njemačku. Vratio se nakon dvije godine u zemlju u kojoj se igrački afirmirao. Deset godina igrao je u najjačoj europskoj ligi. Prvo za Flensburg, a potom za Hamburg, s kojim je 2013. godine osvojio Ligu prvaka, zajedno s Domagojem Duvnjakom i Igorom Vorijem.

Metković za zaborav

Njegov rukometni put počeo je u Varaždinu, gdje je igrao od 1997. do 2001. godine. Zagrebovi skauti su ga brzo uočili, no Lac je iz Varaždina otišao u Metković jer je želio igrati Ligu prvaka, a Zagreb je te godine bio kažnjen zabranom nastupa. No, Zagreb je administrativnim putem osporavao taj prijelaz tako da je Lacković sezonu 2001./2002. proveo izvan parketa.

Arbitražna komisija HRS-a nije mu dopuštala igrati za Metković. Sezonu 2001./2002. Metković je kolo prije kraja prvenstva osigurao naslov prvaka, no metkovskom klubu je oduzeto šest bodova zato što je Blaženko Lacković prije početka te sezone u jednoj prijateljskoj utakmici u Sloveniji igrao za Metkovce.

– Taj dio svoje karijere najradije bih zaboravio, ali eto, ostalo je tako zapisano – rekao je jednom prilikom Lacković.

Nakon te metkovske epizode igrao je za Zagreb dvije sezone, a sreći nije bilo kraja kada je 2003. godine dobio poziv da igra za hrvatsku reprezentaciju. Lino Červar, tadašnji izbornik, pozvao ga je da bude treći lijevi vanjski pucač s obzirom na to da je broj jedan bio Zvonimir Bilić, a broj dva Tonči Valčić.

– Uoči Svjetskog prvenstva u Portugalu ozlijedio se Bilić pa sam se našao na listi putnika. Nisam očekivao da ću puno igrati, a ispalo je super dobro – rekao je Lacković, koji je u Portugalu dobio nadimak – “Vudri ga Blaž” s obzirom na to da je imao nevjerojatan skok šut, a šutirao je sa sedam, osam, devet metara.

Oproštaj nakon Španjolske

U reprezentaciji je igrao do Svjetskog prvenstva u Španjolskoj 2013. godine. Na tom se prvenstvu ozlijedio i više nikad nije bio u kombinaciji. Četiri mjeseca nakon SP-a doživio je vrhunac karijere kada je s Hamburgom osvojio Ligu prvaka. Na završnom turniru u Kölnu Hamburg je prvo u polufinalu pobijedio Kiel sa 39:33, a potom u finalu Barcelonu sa 30:29. U prvoj utakmici Lac je postigao jedan, a u finalu dva pogotka.

– Ispada da ću ponovno igrati sa svojim velikim prijateljem Duvnjakom. Baš se radujem. Tu je i još jedan naš igrač, Ilija Brozović, kojeg slabo poznajem – istaknuo je Lacković.

S obzirom na to da velik broj ozlijeđenih igrača, Kiel je ove sezone već doveo Mamelunda i Brozovića, a sad i Lackovića, koji je dobio dres s brojem osam. Zanimljivo je da je Lacković među dvadeset najstarijih igrača u njemačkoj ligi. Jasno, najviše je vratara (pet), od kojih su dva hrvatska – Dragan Jerković, koji s 40 godina brani u Stuttgartu, te Nikola Blažičko, koji s 38 godina brani u Lübbeckeu. Uz njih dvojicu još je jedan naš igrač “over 35” – Davor Dominiković, koji je u 38. godini potpisao za Balingen. Lac neće biti najstariji igrač “zebri”. Ta čast pripala je Torstenu Jansenu, koji ima 39 godina.

– S Torstenom sam igrao one godine kada smo osvojili Ligu prvaka. Tko bi rekao da ćemo se u poznim godinama opet naći u vrhunskom klubu – zaključio je Lacković.

>> Lacković potpisao za veliki Kiel: Ponosan sam, nisam to očekivao!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije