Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PSIHOLOG zulić:

Izbornik Canjuga sa psihologinjom nije dobro surađivao

12.12.2014., Varazdin - Zensko Europsko rukometno prvenstvo, skupina C, Hrvatska - Nizozemska. Vladimir Canjuga. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
18.12.2014.
u 08:19

Rekli su da ove cure ne igraju dobro pod pritiskom, a onda su im svojim izjavama pritisak dodatno pojačali i to je sigurno utjecalo, tvrdi psiholog Amir Zulić

U HRS-u su bili jako ponosni što su za potrebe nastupa ženske reprezentacije na EP-u angažirali srpsku psihologinju koju prati glas da je zaslužna za europsko srebro njihovih rukometaša i svjetsko srebro rukometašica. Oba ta natjecanja održana su u Srbiji i to su bili dometi iznad rezultatskih standarda tih selekcija pa se valjda mislilo da će Bojana Jeličić po istom receptu djelovati i ovdje, da će znati odagnati pritisak domaćeg terena i pretvoriti ga u vjetar u leđa.

Domaći teren kao uteg

– Postoji i teorija da domaći teren pomaže samo onima koji su dovoljno kvalitetni, a onima koji to nisu postaje uteg – kaže najpoznatiji hrvatski sportski psiholog Amir Zulić koji se prema kolegici iz Srbije ipak postavlja zaštitnički:

– Padaju mi u oči izjave izbornika prije prvenstva kada je kazao da je cilj plasman u polufinale. Na osnovi čega je on postavio takav cilj, ne znam, ali očito ne na osnovi dosadašnjih rezultata. Iz tih izjava dalo bi se zaključiti da izbornik sa psihologinjom nije dobro surađivao, jer da jest, izjave bi bile sasvim drugačije. Naime, zanatski kanoni sportske psihologije reći će da se postavljanjem tako visokih ciljeva samo stvaraju dodatni pritisci na sportaše, a pod pritiskom nitko ne voli igrati.

Što bi onda trebali biti izrečeni ciljevi?

– Ciljevi trebaju biti tehničko-taktički zadaci, na provedbu toga treba se usmjeriti jer, ako stalno razmišljate o plasmanu koji morate ostvariti, to je preskakanje onoga što vas dovodi do pobjede, onda se previše vezujete na ishod, na budućnost, a ne na ono što bi trebalo raditi u konkretnom trenutku.

Kaže nam Amir Zulić da je još nešto ne baš poželjno primijetio u javnim nastupima rukometašica.

Upoznala neuspjeh

– Trener, uz pomoć psihologa, treba tako najavljivati utakmicu da mu igračice govore da uživaju u izazovu, da se baš vesele utakmici protiv Njemica, da će se veseliti svakoj dobro odigranoj akciji, svakoj dobroj obrani i pogotku.

Vaša srpska kolegica prije ovog prvenstva kazala je da ona ne zna što je neuspjeh?

– Ako dosad nije znala, sad ga je upoznala. Kao i svi koji se bave sportom ili su uz sport, bitno je znati nositi se i s neuspjesima.

Je li ovaj krah rukometašica dobro upozorenje košarkašima koji će također biti domaćini na Europskom prvenstvu?

– To im je upozorenje da uzmu psihologa kojeg će izbornik i oni slušati. Uvijek je dobro angažirati sve one koji bi mogli utjecati na rezultat.

Je li domaći teren dvosjekli mač?

– Trebalo bi početi raditi s igračima kako da to dožive onog trena kad doznaš da si domaćin. Treba ih pripremiti tako da se oni tome raduju, da vole neizvjesnost koja slijedi i da ne strepe što će se dogoditi ako se izgubi. Jer, ako strepiš da će se nešto loše dogoditi, onda se to nerijetko i dogodi.

Komentara 2

SV
svan
10:38 18.12.2014.

Neka objasni psiholog Zulić kaj se desilo u Podravki s obzirom da je i tamo radila mjesecima uz suradnju i trenera i uprave.

Avatar JustinCase69
JustinCase69
11:00 18.12.2014.

Mislim da imamo dovoljno sposobnih i kvalitetnih psihologa u Hrvatskoj..Nekad nisu ni trebali jer treneri i sami igrači su stvorili takvu ekipu i atmosferu da psiholog bi bio samo suvišan i nepotreban..Dobro da još i glasnogovornika ne angažiraju za razgovor između igrača i trenera..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije