Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STATISTIKA HRVATSKE

Imamo najubojitiju kontru i koristimo krila više nego ostali

Hrvatska Poljska
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
23.01.2014.
u 08:12

U prvih pet utakmica Hrvatska je po protunapadima bila najuvjerljivija. Iz brze tranzicije na pet utakmica postigli smo 32 pogotka ili šest po utakmici.

Dobra igra u obrani i puno protunapada glavni je moto našeg izbornika Slavka Goluže na EP-u. U prvih pet utakmica Hrvatska je po protunapadima bila najuvjerljivija. Iz brze tranzicije postigli smo na pet utakmica 32 pogotka ili šest po utakmici. Odmah do nas su Španjolci s 27 pogodaka. Ukupno smo izveli 43 protunapada, osam više od Španjolaca i 11 više od Danaca. Za sada imamo 74 posto pogodaka iz kontre, što je malo lošiji prosjek nego lani na SP-u u Španjolskoj (80 posto). I lani je Hrvatska izvela najviše protunapada od svih sudionika: 86 u devet utakmica.

– Najljepše je postići što više laganih pogodaka, a da bi se to dogodilo treba biti što više protunapada. Hrvatska to jako dobro radi. Uostalom, dok je bilo kontri protiv Francuza imali ste pozitivan rezultat. Iz mog iskustva, kao vratara, moram reći da sam mrzio kontraše. U velikom broju slučajeva vratar ostaje posramljen nakon kontre i rijetko se dogodi da obrani dvije ili više kontri po utakmici – rekao je Igor Lavrov, proslavljeni ruski vratar.

Krila na 59 posto

Manuel Štrlek i Ivan Čupić, tandem krila iz poljskog Kielcea, jako su dobro trčali u protunapade na ovom prvenstvu. A unatoč nekim kritikama da Hrvatska premalo igra na krila, statistika ukazuje da hrvatska krila pucaju više nego danska i francuska. Od 39 udaraca postigli su 23 pogotka, što je 59 posto, za sada bolje nego lani u Španjolskoj (56 posto). Danska krila do jučerašnjih utakmica imala su 76 posto uspješnosti (25/33), a francuska 52 posto (14/27). Francuzi i Danci su se puno više pouzdali u šut s vanjskih pozicija s obzirom na velik broj kvalitetnih pucača. Tako su Francuzi (Karabatić, Narcisse, Porte, Nyokas, Fernandez, Accambray) i Danci (Hansen, Sondergaard, Madsen, Spelleberg) šutnuli po 101 udarac s vanjskih pozicija. Francuzi su zabili 54, Danci 52 gola.

Španjolci manje pucali

Naša vanjska linija uputila je 78 udaraca, od čega je postigla samo 37 pogodaka (47 posto). Postotak je nešto bolji nego lani u Španjolskoj gdje smo završili turnir sa samo 40 posto uspješnosti šuta s vanjskih pozicija. U dosadašnjem dijelu ovog turnira manje od nas pucali su samo Španjolci (75). I naši kružni napadači imaju lošiju učinkovitost od najvećih konkurenata za zlato: Vori i Musa zabili su 13 golova iz 17 udaraca (76 posto), Danci 21 od 26 (81 posto), a Francuzi 24 od 31 (83 posto).

Od prva četiri strijelca hrvatske reprezentacije trojica su krila: Horvat (18), Štrlek (18) i Čupić (16) koji nije ulazio u igru protiv Rusa. Između njih ugurao se Domagoj Duvnjak koji je naš najbolji vanjski pucač sa 17 pogodaka. Što je to u usporedbi s Kirom Lazarovom koji je postigao “samo” 38 pogodaka...

>>Goluža: Protiv Danske ćemo ostaviti srce na terenu

Komentara 3

ĆA
ćaćaća
12:01 23.01.2014.

i da budemo 4 sve ok..

KB
kbr
10:19 23.01.2014.

vrlo zanimljive brojke, dobar članak

IK
Ilija Kobac
09:15 23.01.2014.

Polako,polako-tako je bilo i pred Francuze(mi ovo,mi ono) ina kraju sta bi???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije