Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEĆANJE NA ZLATNE RUKOMETAŠE

Dan kad je Saračevič oteo djeci ljuljačku

Zlatko Saračević
Luka Stanzl/Pixsell
04.08.2016.
u 08:00

Na dan 4. kolovoza 1996. godine Hrvatska je osvojila prvu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama od samostalnosti. Rukometaši su u Atlanti, u Georgia Domeu, u finalu pobijedili Švedsku sa 27:26, u neviđenoj drami. Naime, naši rukometaši su u jednom trenutku vodili sa sedam razlike, da bi Šveđani došli u završnici na samo minus jedan.

– Već je prošlo dvadeset godina? Kako vrijeme leti. Uh, sjećam se da sam se to jutro probudio i prvo što sam rekao dečkima za doručkom – idemo po zlato – prisjeća se Božidar Jović.

Nevjerojatno koliko su igrači u to vrijeme bili praznovjerni.

– Svaki dan uoči utakmica ljuljao bih se na ljuljački u obližnjem parkiću. I tako dođem na dan utakmice, a kad tamo ljuljačka zauzeta. Ne znam koje sam sve načine upotrijebio, ali uspio sam otjerati djecu. Na utakmice smo uvijek odlazili ne prvim, već drugim autobusom. Šveđani su zakasnili pa je prvo došao naš autobus. Namjerno smo ga propustili, samo kako bismo u dvoranu došli kao drugi – prisjeća se Zlatko Saračević.

Pokojni Velimir Kljaić, izbornik reprezentacije, počeo je sa standardnom postavom. Na vratima Matošević, na krilima Ćavar i Smajlagić, u vanjskoj liniji pokojni Iztok Puc, Goran Perkovac i Zlatko Saračević te na crti Božidar Jović.

– Bilo je gusto u posljednjih 90 sekundi, ali je Irfan Smajlagić, igrajući u vanjskoj liniji, a ne na svojoj poziciji desnog krila, podijelio dvije asistencije na crtu, prvo meni, a potom Nenadu Kljaiću, i to su bili pogoci koji su nam donijeli zlato. Kad se toga sjetim, sav se naježim – kazao je Jović.

Nakon utakmice prvi je put promovirana slavna hrvatska gusjenica kojom su rukometaši kasnije slavili sve svoje velike uspjehe.

Gdje su i što danas rade zlatni iz Atlante? Treneri su Vladimir Jelčić, Zlatko Saračević, Goran Perkovac, Irfan Smajlagić, Vladimir Šujster, Bruno Gudelj, Nenad Kljaić, Venio Losert, Valter Matošević i Slavko Goluža. Patrik Ćavar je trener tenisa i u novije vrijeme sukomentator na Novoj TV i Sportklubu. Božidar Jović je generalni menadžer rukometnog kluba PPD Zagreb, Valner Franković vodi svoj kafić u Labinu, a Zoran Mikulić bavi se iznajmljivanjem apartmana u Zadru. Alvaro Načinović angažiran je u riječkom klubu Zamet.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije