Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Bez sedam milijuna eura nema plasmana među osam u Ligi prvaka

Kielce - Veszprem
Foto: Jozo Čabraja
1/5
15.04.2017.
u 11:40

Flensburg se bori za Final four sa čak 20 stranih rukometaša.

Poznati su svi klubovi sudionici četvrtfinala rukometne Lige prvaka. Iznenađenje je tek ispadanje još uvijek aktualnih prvaka Europe, Kielcea kojeg je izbacio francuski Montpellier. I upravo je taj Montpellier po budžetu najslabija momčad među osam najboljih. A njihov je budžet sedam milijuna eura. Veći budžet od njih ove sezone u Ligi prvaka, a da su ispali u ranijoj fazi, imali su tek Kielce (deset) i RN Löwen (osam). A osim njih prošlo je sedam klubova s poprilično velikim budžetima – PSG (15 milijuna eura), Veszprem (deset), Pick Szeged (osam), Flensburg (osam), Kiel (deset), Vardar (deset) i Barcelona (12).

Siromašni ispadaju

I dok bogati idu dalje, oni slabiji i siromašniji očekivano su ispali u osmini finala (PPD Zagreb, Silkeborg, Nantes, Meškov) ili još ranije u skupini (Wisla, Kadetten, Celje, Kristianstad, Metalurg, La Rioja, Tatran, Čehovski medvjedi, Motor, Dinamo Bukurešt...). Tako će biti i ubuduće. Jer teško je očekivati da će klub sa slabim budžetom i nijednom svjetskom međunarodnom klasom u svojim redovima izbaciti klub koji u svojim redovima ima po pet, šest svjetskih klasa. Može se dogoditi, ali vrlo rijetko. I uz veliku dozu sreće. U posljednjih deset godina Njemačka je imala najviše klubova u četvrtfinalima Lige prvaka – 26. Odmah do njih je Španjolska s njih 17, a da se španjolska liga financijski nije “raspala”, ta bi brojka bila puno veća. Danas je španjolski vrhunski rukomet samo Barcelona. A prije su uz njih bili dobri Ciudad Real, Valladolid, Ademar, Portland, kasnije madridski Atletico. Na trećem je mjestu Mađarska s devet nastupa. Mađarski rukomet ima jaki klub Veszprem, tu i tamo priključi mu se Pick Szeged, kao primjerice ove sezone. Zanimljivo je da je tek na četvrtome mjestu, s ukupno sedam klubova u zadnjih deset godina, Francuska koja nakon duljeg vremena u četvrtfinalu ima dva kluba. Uz PSG, hit ove sezone je Montpellier. Makedonija je peta sa šest klubova, a Hrvatska šesta s četiri plasmana u četvrtfinale od 2007. do danas.

Nema više HSV-a, Ciudada...

Koji su klubovi najčešće bili među osam najboljih u zadnjih deset godina? To su Barcelona i Kiel koji imaju po devet plasmana. S obzirom na to da se 2008. igralo drukčijim sustavom, bez četvrtfinala, ispada da su ta dva kluba preostalih devet puta svaki put izborili četvrtfinale. Odmah do njih je Veszprem s osam plasmana među osam, a slijede Flensburg (7), Vardar (5), Ciudad Real (4), Zagreb (4), Hamburg (4), RN Löwen (4) i PSG (4). U proteklih deset godina 23 različita kluba igrala su među osam u Ligi prvaka. U međuvremenu su se neki klubovi ugasili (Hamburg, Ciudad, Portland), a neki više ne mogu ni blizu nekom boljem plasmanu (Valladolid, Gummersbach, Fuchse, Kopenhagen, Čehovski medvjedi, Metalurg, Ademar, Cimos).

PPD ima samo tri stranca

Od osam klubova koji su ove godine ušli u četvrtfinale, najviše stranaca ima Flensburg – 20, a slijede Vardar (15), Veszprem (15), Pick Szeged (13), Kiel (10), Barcelona (10), PSG (8) i Montpellier (7). Samo za usporedbu, PPD Zagreb je ove sezone igrao samo s trojicom stranaca i svi su Slovenci (Skok, Cingesar, Miklavčič). Silkeborg je igrao s jednim strancem (Skube), a dva kluba su ove sezone u Ligi prvaka igrala bez ijednog stranca – Čehovski medvjedi iz Rusije i Braga iz Portugala.

I kad već nemamo klub u četvrtfinalu, imat ćemo 14 igrača. Po trojicu u Kielu (Duvnjak, Brozović, Lacković), Vardaru (Čupić, Cindrić, Karačić) i Veszpremu (Alilović, Sulić, Kopljar). Po jednog u PSG-u (Stepančić) i Flensburgu (Horvat). Bilo bi ih i više da se Slišković (Veszprem) nije razbolio, a Šego (Szeged) ozlijedio. U Kölnu 14 naših? U najboljem slučaju na završnom turniru Lige prvaka u Kölnu mogli bismo imati 12 igrača, ako Kiel pobijedi Barcelonu,

Vardar bude bolji od Flensburga, Pick Szeged od PSG-a te Veszprem od Montpelliera. U najgorem slučaju možemo imati dva igrača, ako dalje odu Barcelona, Flensburg, PSG i Montpellier.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije