Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOD RAZINE

Patrik Ćavar: Malo toga je štimalo, nije nas bilo ni u obrani ni u napadu

SP Katar 2015.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
26.01.2015.
u 18:00

- Kao da je netko preslikao našu utakmicu s Tunisom prije 20 godina! Naklon do poda Brazilcima, izvukli su maksimum, ugodno su me iznenadili - rekao je Ćavar.

Dogodilo se ono čega smo se pribojavali! Nije Brazil mačji kašalj i svi oni koji su očekivali laku pobjedu Hrvatske u osmini finala rukometnog SP, posebno zato "jer Pele ne igra", samo su pokazali da malo znaju o rukometu, pa i sportu.

Nema lakih suparnika

Hrvatska je izborila plasman među osam najboljih doslovce iščupavši pobjedu u triler-dvoboju prepunom rezultatskih preokreta. Na kraju je završilo 26:25 (13:15), a većim smo se dijelom dvoboja osjećali kao da nas je netko ubacio u stroj za vremeplov i vratio 20 godina unatrag, na SP na Islandu, kad se naša vrsta u istom dijelu natjecanja još i više namučila s Tunisom, eliminiravši ga tek nakon izvođenja sedmeraca! Čak se i izbornik Slavko Goluža, odmah nakon plasmana u četvrtfinale, prisjetio tog okršaja i upozoravajuće najave u našem listu:

- Sjetio sam se Patrika (Ćavara, op. a.), čitao sam njegovo upozorenje i podsjetnik na Tunis. Bio je u pravu, nema lakih suparnika i lakih utakmica, ovo je SP – rekao je Goluža.

I to je točno. Iako je kvartet u vrhu i dalje, čini se, nedodirljiv (Hrvatska, Španjolska, Danska, Francuska), sve je više momčadi koje su iz C uskočili u jaki B razred.

A evo i analize Patrika Ćavara:

– Kao da je netko preslikao našu utakmicu s Tunisom prije 20 godina! Naklon do poda Brazilcima, izvukli su maksimum, ugodno su me iznenadili, pa iako smo mi igrali ispod svoje razine, za našu je lošiju partiju zaslužan i suparnik. Najvažnije je da smo ušli među osam, a možda je dobro da nam se lošiji dan dogodio u ovom dijelu natjecanja. Jer, tko zna što bi bilo da je s druge strane bio jači suparnik – smatra Ćavar.

Je li Hrvatska bila lošija u napadu ili u obrani? Teško smo postizali golove, prelako ih primali...

– U odnosu na prethodne utakmice, podbacili smo i u obrani i u napadu. Nedopustivo je da su njihovi kružni napadači stalno bili na crti, da ih nismo izgurali dalje od gola. Nedostajao je u obrani i čvršći kontakt i pravodobno izlaženje na njihove vanjske igrače. A u napadu nije bilo raznovrsnosti, nikako nam nije legla ta njihova duboka obrana, za koju čovjek ne zna kako bi je definirao! Je li to 3-3, ili dubokih 4-2, ili, pak, nekakva inačica 3-2-1? Brazilci su niži i brži od nas, što nikako nije odgovaralo našim visokim vanjskim igračima (Kopljar, Duvnjak), jer nisu mogli rješavati te situacije u igri "jedan na jednoga". Mi bolje igramo na klasične, školske obrane.

Kad se sjetimo vaše generacije, onda ste u sličnim situacijama vi odlazili na srednjeg vanjskog i lakoćom probijali prvu prepreku na 15 metara od vrata i onda se stvarao igrač više! Jučer Hrvatska nije imala "Ćavara"...

– Na vanjskim su pozicijama trebali biti najbrži vanjski igrači jer se samo brzinom rješavaju takvi problemi. Na žalost, unatoč bljeskovima početkom oba poluvremena, većim smo se dijelom dvoboja natjeravali s njima i doista moramo biti sretni nakon ove pobjede.

U četvrtfinalu će Hrvatska igrati protiv Poljske koja je svladala Švedsku u osmini finala  sa 24:20.

– Posve mi je svejedno tko je protivnik. Obje su momčadi "tu negdje", nije to neka razlika i čini mi se da je za naše dečke doista nevažno igraju li protiv Šveđana ili Poljaka. Ne može se reći da nam jedni posebno "leže", a drugi ne! Samo da se mi vratimo na onu razinu naše igre koja nas je i dovela na prvo mjesto u skupini – kaže Ćavar.

>> Mirko Alilović: Poljska ili Švedska? Svejedno mi je...

Komentara 5

LI
lipa75
19:12 26.01.2015.

Želja mi je da na SP-u osvojimo zlato i ne volim pametovati poslije bitke, ali ono jučer je bio još jedan dokaz limitiranosti trenera. Najgore od svega će biti ako i ovo strpamo u kategoriju los dan. Ne, to nije bio loš dan, nego nedefinirana taktika bez koje nema vrhunskih rezultata

PI
pistaljka
20:10 26.01.2015.

Ovo je bila jedna od onih utakmica gdje se dobiva dojam da je po srijedi bila neka sabotaža (dovoljno je imati dvojici ili trojicu, ali na samom vrhu!) ili imati konspirativni uređaj (hrana, piće) kojim se postiže umor i flegmatika. Ova prva je ponajviše domaće proizvodnje, ova druga je obično inozemna ("međunarodna"). U današnjem pokvarenom svijetu ovo je normala, dok su važne utakmice bez ikakve "diverzije" skoro nepoznate danas. Ovakav učinak se lako postiže među ljudima koji se samo klanjaju zlatnom teletu ili vrećici srebrenjaka. Ne optužujem nikoga, jer nemam dokaza, ali takav se dojam nameće u ovakvim bljutavim izdanjima utakmica i tako velikim oscilacijama u samoj kvaliteti igre istog tima.

NO
Nordovest
18:49 26.01.2015.

Ja bi samo preporučio našim dragim rukometašima da prestanu "ginuti" za Hrvatsku i pripremati se za Savsku 66, nego da počnu igrati rukomet. Jest da je penzija ako osvoje zlatnu medalju "samo" 5.478,00 što je nešto manje od onih u Savskoj, ali je za ono što su se pripremali cijeli život. Isto tako bilo bi im možda svrsishodnije utrošeno vrijeme da su umjesto kod kardinala Bozanića pošli na završno testiranje fizičke spreme na Kineziološkom fakultetu. Možda je posjet Bozaniću važniji za političku stranku izbornika, ali to sa spremom nema veze. Tako bi se možda ibjegle i "stručne" konstatacije sukomentatora na RTL televiziji, kako je u drugoj utakmici nakon prvog poluvremena igrač "strašno umoran i to se vidi na njemu". Znači nakon devedeset minuta igre u dva dana igrač profesionalac koji se za svoj POSAO priprema cijeli život strašno je umoran? Pa što bi onda rekli nogometaši koji u jednoj utakmici u 90 minuta pretrče 11-12.000 metara sa svim uklizavanjima, kontaktima, pucanjima, sprintevima, ili vrhunski ragbijaši koji imaju na utakmici između 50-80 kontakata s otporom od 300 - 500 kg, isto uz sva trčanja, sprinteve, obaranja. Vrijeme je da se u sportu prestane s laprdanjem gluposti i da se pokažu rezultati rada a ne traženje "nadnaravnih sila", loših karmi, zavjera sudaca, depresije zbog kritike, kvarenja atmosfere i sl., a tko pokaže da je loše radio neka se bavi drugim poslom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije