Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rukometni SP

Katarci su kupili navijače za milijun eura!

16.01.2015., Duhail Handball Sports Hall, Doha, Katar - 24. Svjetsko rukometno prvenstvo, 1. kolo, grupa B, Hrvatska - Austrija. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
18.01.2015.
u 14:47

– Nisam vjerovao kada sam dobio poziv da tri tjedna besplatno boravim u Dohi i navijam za svoju reprezentaciju. Plaćeni su nam hotel, putni troškovi, hrana i još smo besplatno dobili ulaznice

Već nakon prva dva dana Svjetskog rukometnog prvenstva vidljivo je da će Katarci podbaciti samo u jednoj stvari – nema gledatelja.

Sve tri dvorane zjape prazne. Tako u dvorani Lusail utakmice prati u prosjeku od 3000 do 5000 gledatelja (kapacitet je 15.300), u Al Saddu prosjek je 1500 gledatelja, dok je najmanji posjet u dvorani Duhail (kapacitet 5500) gdje igra hrvatska reprezentacija. Tamo je prosjek jedva 1000 gledatelja. Domaćin je čak napravio presedan pa je iz svake zemlje sudionice prvenstva pozvao barem dvadesetak navijača o svom trošku. Katarcima novac nije problem, glavno im je da promoviraju svoju zemlju po svijetu.

– Katarci su imali praksu da na rukometnim utakmicama plaćaju radnike iz Bangladeša, kojih tamo ima jako mnogo, da bi napunili tribine. Radnici bi za dva sata gledanja dobili sendvič, sok i deset dolara – otkrio nam je Nenad Kljaić koji je u Kataru donedavno bio trener.

Mi smo zasad radnike iz Bangladeša vidjeli samo na gradilištima. Očigledno nemaju vremena za utakmice jer se ovdje jedna zgrada mora sagraditi za desetak dana. A ionako se ne razumiju u rukomet pa bi vjerojatno pljeskali kada bi netko dobio crveni karton.

Trošak od 230 milijuna €

– Nisam vjerovao kada sam dobio poziv da tri tjedna besplatno boravim u Dohi i navijam za svoju reprezentaciju. Plaćeni su nam hotel, putni troškovi, hrana i još smo besplatno dobili ulaznice. Mi smo inače navijači španjolskog kluba Encantada i ima nas 60 ovdje – rekao je Jose Manolas, jedan od španjolskih navijača koji su došli uživati u Dohu na račun domaćina.

Nije to sve, još je svatko od njih dobio po 20 eura džeparca. Katarci su samo na ovu skupinu, za njihove dnevnice, odvojili 24.000 eura. Kada se zbroje svi navijači i njihovi troškovi, to je domaćina stajalo sigurno milijun eura. Kap u budžetu od 230 milijuna eura... I Hrvatska je došla s "kupljenim" navijačima. Ali toj se skupini na tribinama pridružilo još pedesetak naših radnika koji rade i žive u Dohi tako da naši dečki imaju sasvim solidnu podršku. Jedino što je svima mrsko odlaziti na utakmice u pustinju. Naime, dvorane Lusail i Duhail malo su udaljenije od grada. Poslije utakmice nastane velika gužva u prometu, a ovdje se mora voziti po propisima, ne više od 60 kilometara na sat pa to traje satima. Autobusi koji prevoze novinare voze još sporije pa se put katkada čini kao cijela vječnost.

Triput narasli od 2001. godine

A novinari imaju odlične uvjete za rad, samo je mali problem s voznim redom autobusa iz dvorana prema hotelima. Službeno, posljednji autobus iz svake dvorane kreće u 22.25 sati po ovdašnjem vremenu. Koga briga što posljednja utakmica završava u 22.15. Poslije toga je čista lutrija ako naiđe kakav autobus...

Zanimljivo, iako ima milijun i 200.000 stanovnika, Doha je grad bez javnog prijevoza. To katkada zna biti jako problematično.

Treba prihvatiti i da će vas taksisti na istoj relaciji jednom voziti za 20, jednom za 40, a treći put za 50 riala.

Za navijače je pak preko dana, kada imaju slobodno, jedina zanimacija odlazak na hotelske bazene. Iako je u Dohi službeno zima, preko dana je ugodnih 25-26 stupnjeva.

U kafićima možete sjediti jer ih ima, ali ne služi se alkohol. Samo sokovi, kava i čaj. A tko voli, može do Suka, starog grada koji neodoljivo podsjeća na zagrebačku Tkalču.

Samo što se ovdje ne mogu vidjeti djevojke u minicama ili majicama na bretele. Domaće djevojke tradicionalno su obučene da im se vide samo oči, a kažu nam domaći ljudi da je svaka druga prava ljepotica.

Sve u svemu, ukupan prvi dojam o Kataru vrlo je dobar. Iako bi neke stvari mogle funkcionirati i bolje, vidi se da se trude. Uostalom, Doha je grad koji se gradi, i to silnom brzinom. Početkom stoljeća, 2001. godine, imao je 300.000 stanovnika, a danas ima milijun.

>>Hrvatska i u Kataru imala sjajnu podršku, na tribinama braća Kovač, ali i Ribery!

Komentara 23

GV
golub Vaso
16:20 18.01.2015.

Napišite kako financiraju terorizam, ako smijete.

UF
ufrm
16:05 18.01.2015.

Ne znam zasto bilo tko ide u te zemlje. Istina je da imaju novca ali nista vise od tog. Sama pomisao da ce tzv bog kaznit zenu jer nije pokrivena je zalosna o ostalom poput financiranja isisa da i ne pricam.

KO
kompjuter
15:32 18.01.2015.

što mene nisu zvali,navijo bih i za njihove,hehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije