Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrijte

Zagrebački street-art

Bare iz Pimp My Pump otkriva zagrebački street-art
Foto: PR FOTO
1/6
29.09.2014.
u 16:53

Pisali smo već o Londonskom streert artu kroz koji nas je provela adidasova ambasadorica i umjetnica OKO. Nakon Londonskog toura vrijeme je za Zagrebački.

Zagreb i umjetnost se vole javno

Svakodnevno prolazimo, najčešće i žurimo, zagrebačkim ulicama, ne dižući pogled s pločnika ili ekrana mobitela. Mi vas pozivamo da zastanete, podignete pogled i ugledate... ... umjetnost.

Zagrebački street-art

Za početak definicija: street-art je vizualna umjetnost stvorena na javnim prostorima i najčešće nije vezana uz tradicionalne načine izlaganja umjetnosti kao što su muzeji i galerije. Pri tome se ne radi samo o dvodimenzionalnim djelima na zidovima nego i o instalacijama u prostoru. Street-art oplemenjuje grad, čini ga zanimljivijim i uzbudljivijim mjestom za život – sjetimo se samo Branimirove ulice i murala na njenom južnom dijelu.

Zagrebačka street-art scena posljednjih godina posebno je živa i svojim radovima smješta Zagreb uz bok najvećim svjetskim metropolama. Od Pimp my Pump projekta kojim se oslikavaju pumpe za vodu do Muzeja ulične umjetnosti, Zagreb dobiva novo lice.

Tko je Boris Bare?

Bare je zagrebački ulični umjetnik i adidasov ambasador koji stoji iza mnogih projekata kako u Zagrebu tako i diljem Hrvatske. Inicijator je brojnih akcija ulične umjetnosti, jedan od organizatora projekta Jeti Art na Sljemenu, surađivao je na izložbama i projektima Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, festivala Cest is D'Best, Noć muzeja, Velesajam kulture, TedX u Zagrebu...

No, vjerojatno su najpoznatija i najomiljenija njegova djela nastala u okviru kolektiva Pimp my Pump, čiji je idejni pokretač. Cilj projekta je sačuvati zagrebačke željezne pumpe za vodu, danas već zaboravljene železne Franceke, te potaknuti građane Zagreba da ih prihvate kao dio svoje baštine. Oslikavajući pumpe ekipa Pimp my Pump Zagreb je učinila vedrijim gradom: Dino Dvornik i Crna Kraljica na Britancu,  Mr. Spock u Sprečkoj na Trnju, Rubikova kocka i crkva sv. Marka na Zagrebačkom velesajmu, šišmiš na ulazu u špilju Veternicu....

Zagrebačke ulice kroz Barine oči

Danas vas vodimo u obilazak Zagreba. Bare nas je poveo zagrebačkim ulicama i predstavio neke od svojih omiljenih radova. Počeli smo s Petrinjskom i djelom Mirona Milića. “Smješten u samom centru grada odličan je primjer kako se umjetnost ovog tipa može savršeno uklopiti u vizuru grada. ‘Gradski vodopad’ nosi odličnu ideju i vrhunsku izvedbu kao mirna oaza unutar svakodnevnog gradskog kaosa”, rekao je Bare.

Autonomni kulturni centar Medika smješten je u prostoru stare tvornice lijekova. Centar ima politiku otvorenih vrata za sve koji žele podijeliti svoju umjetnost i njegovi zidovi izložba su recentnih radova zagrebačkih uličnih umjetnika. Bare među njima ističe umjetnika pod imenom Lonac: ”Meni jedan od najdražih hrvatskih umjetnika. Uvijek je odličan. Sa svakim svojim novim radom me nanovo iznenadi. Kod njegovih radova riječi su višak“.

I za kraj jedna i jedina Oko i njezin rad na zidu iza Studentskog centra. “Stripovski stil i bajkovita stvorenja u crno bijelom svijetu jednostavno su melem za svako oko :)”, poručio je Bare.

ZX za ZG

Za pohode zagrebačkim ulicama Bare je odabrao tenisice adidas Originals ZX Flux zbog njihove posebne veze s uličnom umjetnosti u svim njenim vidovima. Naime, iako originalno namijenjene trkaćim stazama, ove su tenisice bile među prvima koje su sa sportskih terena prešle u muzičke klubove i bile prihvaćene kao dio urbane mode.

Za kraj vas još jednom podsjećamo: otvorite oči, pogledajte oko sebe i uživajte u djelima street-arta.

Otkrijte COOL stranu Londona.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije