Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradska blagajna siromašnija je za 450 milijuna kuna

Ulagat će se u javnu rasvjetu, Terme Zagreb i obnovu ZOO-a

 maketa grada pod nazivom Zagreb
Foto: Pixsell
1/4
19.11.2014.
u 13:08

Nastavlja se sufinanciranje boravka 4700 djece u vjerskim i privatnim vrtićima

Modernizacija ZOO-a, gradnja groblja za kućne ljubimce uz Sklonište za napuštene životinje u Dumovcu, zamjena tri tisuće rasvjetnih tijela javne rasvjete LED rasvjetom uz organiziranje kontrolnog upravljačkog sustava i osiguran novac za konzultantske usluge Sportsko-rekreacijske zone u Novom Zagrebu predviđene zapadno od nedovršene Sveučilišne bolnice, samo su neki od projekata uvrštenih u prijedlog proračuna za nadolazeću godinu.

Manje i za Klaićevu ulicu

I dok su se tijekom ove godine radovi na groblju za životinje procjenjivali na 15 milijuna kuna, u proračunu za 2015. za taj će projekt, koji po najavama treba biti dovršen do kraja iduće godine, biti izdvojeno dva milijuna kuna. Podsjetimo, groblje bi se trebalo prostirati na osam hektara na kojima će biti sagrađen krematorij te 12 tisuća kazeta, a planiran je park za sve posjetitelje koji će obilaziti svoje kućne ljubimce.

Iako smanjen 6,16 posto u odnosu na ovu godinu, u proračunu je predviđen i novac za nastavak realizacije projekta Terme Zagreb, u što je, osim konzultantskih usluga, uračunat i novac za pokriće dijela troškova poslovanja trgovačkog društva Terme Zagreb. Smanjen je i iznos za garažu u Klaićevoj, sa 3,2 milijuna kuna na 500 tisuća, budući da je projekt gotov, a sada grad po principu javno-privatnog partnerstva očekuje investitore. Uz smanjenje iznosa gradnje cesta, u najvažnijem dokumentu Grada predviđeno je da će se tijekom iduće godine utrošiti 15 milijuna kuna za semaforizaciju. To je pet milijuna kuna manje nego što je to izbrojeno u proračunu za ovu godinu, dok je 312 milijuna kuna planirano za održavanje nerazvrstanih cesta.

Prema planovima, za projekt Zagreb Energy Efficient City, onaj kojim se ostvaruje energetska ušteda na objektima u vlasništvu Grada, izdvojit će se 82 milijuna kuna. Iznos je to kojim će se pokušati ostvariti uštede na tri zgrade gradske uprave, 15 osnovnih, sedam srednjih škola, 36 zgrada dječjih vrtića, šest zgrada domova za starije i nemoćne, tri zgrade domova zdravlja, kao i 17 zgrada mjesne samouprave.

2,5 milijuna kuna za katastar

Nešto više od milijun kuna potrošit će se za Ured Grada u Bruxellesu – sitna je to ušteda, samo sto tisuća kuna, u odnosu na ovu godinu. Za digitalni model katastra ide 2,5 milijuna kuna, a za turističke projekte u Zagrebu s ovogodišnjih 50 tisuća povećan je iznos na pola milijuna kuna.

Manje zadovoljni bit će članovi školskih odbora osnovnih škola budući da će im naknade biti smanjene – umjesto šest, za njih su osigurana dva milijuna kuna, a i oprema im je gotovo ukinuta – u 2015. za tu je stavku rezervirano 150 tisuća kuna, dok je ranije dosezala iznos od 3,9 milijuna kuna. Ipak, bez obzira na određene rezove, nastavit će se sufinancirati program za 4700 djece koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće, a novca će biti i za sufinanciranje čuvanja, brige i skrbi za 60 djece rane i predškolske dobi s prebivalištem u Zagrebu.

I dok su se ove godine vodile prave bitke oko sanacija klizišta koja su ozbiljan problem nakon obilnih kiša, u idućoj godini za tu je stavku predviđeno smanjenje, i to za dva milijuna, dok je po projekcijama dovoljno 200 tisuća kuna za izradu studije saniranja posljedica potresa. Za trideset tisuća kuna, s ovogodišnjih 90 tisuća, na 60 tisuća kuna bit će umanjena i stavka sanacije posljedica hitnih situacija, velikih nesreća i katastrofa.

>> Srednjoškolcima besplatni udžbenici, osigurali i 11 milijuna kuna za kazne zbog otpada

Komentara 5

CH
chemica
15:14 19.11.2014.

Terme Zagreb ili tipična balkanska rupa bez dna, namijenjena isključivo namirivanju podobnih. Firma je osnovana 2008. godine, a mi još nismo umočili ni nožni prst u tu njihovu termalnu vodu.

TR
Trnjanec
17:03 19.11.2014.

Znate što bi bilo divno? Da se SVA javna rasvjeta u Zagrebu zamijeni LED tehnologijom i da Medvednica postane mjesto na koje bi dolazili astronomi, jer bi svjetlosno zagađenje neba bilo svedeno na nulu. Kako bi samo bilo krasno da se iz Zagreba opet mogu vidjeti zvijezde! I što bi to tek značilo za turizam!

SO
Somelier
07:59 20.11.2014.

Od osnutka Terme Zagreb, direktorica je Mesićeva kćer. Sve te godine ništa se nije pokrenulo s mjesta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije