Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privedeni

Potpuno goli ležali na zagrebačkom Cvjetnom trgu

Zagreb Volim te performans
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/6
13.09.2014.
u 14:39

Potpuno goli švicarski umjetnici ležali su na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a uskoro ih je privela policija. Nekolicina građana iskoristila je trenutak i fotografirala gole umjetnike prije no što su privedeni.

U sklopu festivala Zagreb Volim te na platou kod spomenika Tesli izveden je performans Zagreb dreaming umjetnice Mire Kim te na Cvjetnom trgu Naked slow walk u izvedbi švicarskih umjetnika.

Performas koji je šokirao mnoge prolaznike ubrzo je završio. Potpuno goli švicarski umjetnici ležali su na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a uskoro ih je privela policija. Nekolicina građana iskoristila je trenutak i fotografirala gole umjetnike prije no što su privedeni.

Performans je bio dio prvog izdanja Festivala Zagreb, volim te!, koji je nadahnut istoimenim performansom Tomislava Gotovca, a problematizira položaj tijela u javnom prostoru.

Gotovac je 1981., hodajući nag asfaltom Trga i ljubeći ga, ostavio snažan trag duboko u kulturno tkivo i povijest Grada. Na taj način učinio je besmrtnim jedan običan asfalt i jednu mikrolokaciju. U spomen na taj umjetnički čin 8. 11. 2013. Grad Zagreb financirao je i omogućio postavljanje spomen ploče koja u formi petrasomatoglifa označava mjesto s kojega je Gotovac krenuo u svoju 'šetnju'.

Festival Zagreb, volim te! zamišljen je kao platforma koja jednom godišnje okuplja umjetnike koji kroz svoj umjetnički rad (s naglaskom na performans) istražuju vezu između tijela i javnog prostora. Konfrontacija golog tijela i javnog prostora, smještena u povijesnoj jezgri Zagreba, tema je festivala, izražavajući na taj način dualnost između prirode i kulture.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija

Kroz izravnu akciju u urbanom tkivu propitkuje se zrelost našeg društva za prihvaćanje takvog tretmana tijela i otvorenost prema liberalnijem i kreativnošću prožetim javnim prostorom. U vremenu politiziranja tjelesnosti u kojem je tijelo istovremeno estetski objekt, žrtva i nositelj poruke kojom upozorava na represiju i nezadovoljstvo, Zagreb, volim te! postaje, u našem okruženju, ikonički izraz bunta u svrhu ukazivanja na negativan tretman individue od strane sustava, pojašnjavaju organizatori Festivala na svojoj Facebook stranici.

Program festivala počeo je u 11 sati performansom Zagreb Dreaming (8 hours) američko-korejske umjetnice Miru Kim na Teslinom platou. U 20 sati u KIC-u će se održati kratki razgovor s umjetnicima Miru Kim i Thomasom Zollingerom, nakon čega u 21 sat, ispred KIC-a slijedi javna projekcija video rada Contact Girls američko-meksičke umjetnice Erike Harrsch.

Producenti festivala su Udruga Gričevanje i Kulturno informativni centar (KIC). Festival je ostvaren uz financijsku podršku GUOKŠ Grada Zagreba.

>>Tom Gotovac nadahnuće za festival koji problematizira položaj tijela u javnom prostoru

>>Protest! Svaki dan nosi sa sobom madrac na kojem ju je silovao kolega s faksa

Komentara 110

Avatar abakus
abakus
14:54 13.09.2014.

Svašta se danas naziva umjetnošću...

Avatar x-y
x-y
15:07 13.09.2014.

idiotizmu nema granica...nema to nikakve veze sa umjetnoscu...

AL
Alkana
15:05 13.09.2014.

egzibicionisti, ništa drugo. Kakva umjetnost....glupost i ništa više!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije