navigacija Ritam grada 118
trg žrtava fašizma

Polaganje cvijeća ispred 'Džamije' u spomen na žrtve Holokausta

U povodu Dana sjećanja ispred Doma likovnih umjetnika postavljena je i instalacija K19 Zlatka Kopljara

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na Dan sjećanja i u spomen na žrtve Holokausta kod Doma likovnih umjetnika – Meštrovićev paviljon na Trgu žrtava fašizma položit će se cvijeće uz instalaciju K19, autora Zlatka Kopljara.

Cvijeće i kamenčiće pred Džamijom je jutros položio i gradonačelnik Milan Bandić, s direktoricom Spomen-područja Jasenovac Natašom Jovičić i Lucianom Mošeom Prelevićem, glavnim rabinom Židovske općine Zagreb. Obišli su i instalaciju K19, autora Zlatka Kopljara, sastavljenu od komada cigli koje su izrađivali logoraši u Jasenovcu...

Izložbu je umjetnik, u organizaciji Židovske općine Zagreb, Spomen-područja Jasenovac, Srpskog narodnog vijeća i predstavnika Roma Hrvatske, postavio kao podsjetnik na stradanja u Jasenovcu. Pozivaju se i građani da ostave cvijeće.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (6 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

15
Registracija
 • DRINUTREBAPREGAZITI DRINUTREBAPREGAZITI

  27.01.2014 u 10:50h

  ma jel? da ostavimo cvijeće????? Što je sa Hrvatskim žrtvama?????
  9 69% 4
 • ameris ameris

  27.01.2014 u 12:15h

  Kada će Bandić posjetiti Spomen obilježja Zlodijev brijeg i Peščenku na obroncima Medvjednice (Gračani) ? Tamo je UDBA i i "oslobodilačka partizanija" ("antifašisti"),zaklala stotine zagrebačke djece i mladeži !
  5 71% 2
 • ćaćaća ćaćaća

  27.01.2014 u 11:34h

  u ovoj državi se obilježavaju sve žrtve osim hrvatskih..preočito je da ovom državom vladaju svi osim hrvata..naravno da se treba prisjetiti svih žratava...
  6 60% 4
 • mtintilinic mtintilinic

  28.01.2014 u 10:04h

  Te cigle, samo tako naslagane na paletu, su katastrofa koja čeka da se dogodi... Kad to nekom od prolaznika padne na glavu, svi će se ograđivati od toga...
  1 100% 0
 • tituš tituš

  27.01.2014 u 21:57h

  Prođoh danas onuda s mislima kako bih otkupio izvjesnu količinu cigle, uredno složene na euro palete, jer sam upravo u legalnoj gradnji, no prodavača nigdje. Kažu bili su ovdje, slikali se i mudroslovili i otišli, zima im se zavukla u tabane i sjedoše u skupocjene limuzine i otiđoše u zagrijane zidine Pantovčaka i Markova trga snivati snove o novome dilu i budućnosti, te primiti izviješća o debelim bankovnim računima. Tih pet četvrtastih poludovršenih stupova me podsjetiše da je to ipak gradilište, no neimara nema, šefova nema, otišli kažu! U tom trenutku učinila mi sila pišati, pa pomislih gdje je gradilište, tu su neimari, gdje su neimari tu je i zahod, pa ću tu nuždu tu i obaviti. No njih ne bijaše! U toj mojoj nevolji i sili po onakvoj hladnoći ipak doprije do mene smrad šumara, šumskih razbojnika, učmali smrad po znoju, ušljivih tijela, zvali su ih partizani, miješajući se sa vonjom vrele krvci kojom natopiše ciglu, hrvatskom krvlju onih godina "po oslobođenju". To mi bijaše toliko neugodno da sama uspomena na mučeničko razdoblje moga naroda tjerala mi suze, a sama pomisao na pet stupova, na pet krakova zvijezde koja je u krvi okupana, satrvši cvijet mladosti moga naroda, koja se ondje nekako ponovno danas uzdizaše, morao sam otići. Logori, da logori smrti, strašni zatvori, oduzimanje slobode, imovine, nacionalizacija, konfiskacija, umorstva, pretužno razdoblje za koje još nitko nije ponudio iskupljenje. Danas su nas zatočili u drugu vrstu logora, isti oni i njihovi sljedbenici, klonovi, no jednako strašnog i nepodnošljivog, samo ima li brigada koje će uz unutarnju borbu donijeti istinsku slobodu. Slava i čast svim žrtvama koje su pale u nepravdi i zloći, a najveća čast i slava žrtvi mog hrvatskog roda i naroda!
  4 100% 0
 • golub golub

  27.01.2014 u 12:41h

  Zločin je uvijek bio zločin bilo sa koje strane je počinjen. Mnogi Hrvati stradali su jer nisu pripadali crnima niti crvenima, tako da si nitko ne treba isticati zasluge što je nedužne ubijao, već se treba sjetiti dana kada je to činio, zašto je učinio, položiti vjence i zapaliti svijeće.
  0 0% 0
Pregledaj sve komentare