Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kineske delicije

Kuhala sam Tuđmanu, Mesiću, Ćiri...

10.12.2015., Zagreb - Vlasnica restorana Asia house Tang Chen slavi 25 godina rada u Hrvatskoj. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
12.12.2015.
u 15:00

Kada je prije 25 godina otvorila azijski restoran u Zagrebu, prisjeća se Xiaotong Chen-Li, bila je to prava egzotika. Danas ih ima pet, a s hrvatskog menija bira – štrukle

Nema tko nije uživao u delicijama iz njezinog restorana. Od predsjednika, veleposlanika i estradnjaka do turista i građana željnih egzotičnih kineskih okusa.

– Ma svi su bili kod nas, Tuđman, Mesić, Gotovina, Ćiro... – prisjeća se Xiaotong Chen-Li, vlasnica pet kineskih, odnosno azijskih restorana u gradu. Zadnjeg je svečano otvorila jučer u Vlaškoj ulici kada je proslavila i 25 godina rada.

– Kada smo otvorili prvi kineski restoran u Hrvatskoj, postali smo prava atrakcija. Ljudi tada nisu znali gotovo ništa o kineskoj kulturi, tradiciji i kuhinji – govori 47-godišnja Kineskinja.

Eksperimenti i fast food

Njezini su roditelji 70-ih godina iz jugoistočne Kine stigli u Beč gdje su otvorili restoran, a i sama je Xiaotong Chen-Li krenula njihovim stopama te se u Austriji specijalizirala za ugostiteljstvo i kulinarstvo. Ključan je za njezin dolazak u Zagreb bio razgovor s jednim kolegom iz Hrvatske. Doznala je tada da ovdje ne postoji nijedan kineski restoran te je odlučila to i promijeniti. Sa suprugom je 1990. godine stigla u Zagreb te se bacila na posao, jer kako kaže – nema uspjeha bez puno truda.

– Danas je kineska kuhinja iznimno popularna, no prvih je nekoliko godina djelovala jako egzotično – govori Xiaotong Chen-Li te napominje kako su svi bili jako znatiželjni te su željeli probati nove okuse koji su stigli u grad. Prema njezinu mišljenju, kineska kuhinja svoj uspjeh duguje tome što je iznimno raznolika.

– Imamo jako širok asortiman, od ljutog i slatkog do blagih i prirodnih okusa, ponešto za svakoga – objašnjava ugostiteljica te napominje kako su u početku gosti bili oprezni pa su naručivali klasičnija jela, poput pekinške patke, a danas su otvoreniji za nove okuse. Upravo zato su se prva dva restorana, Asia I u Novoj Vesi i Asia II u Šenoinoj temeljili na tradicionalnoj kineskoj kuhinji, a u istom su stilu i uređeni. Novootvorena Asia house u Vlaškoj 9 te Asia Gold u Green Gold Centru na meniju imaju pak moderniju azijsku kuhinju. Također, posljednjih je nekoliko godina otvoren i Wok&Roll, kineski restoran brze prehrane u Areni centru, gdje se poslužuju najpopularnija i brzo gotova jela.

– Iako nam se restorani razlikuju po ponudi, svi se naši recepti temelje na kineskoj tradiciji, pa nam često turisti koji dolaze s Dalekog istoka napominju kako ih naša hrana podsjeća na izvornu kinesku kuhinju. Naime, i u Kini se sve više eksperimentira pa se spremaju sve modernija jela – objašnjava Xiaotong Chen-Li u čijim restoranima rade kineski kuhari i hrvatski konobari.

Osjeća se kao doma

Napominje kako se kineska kuhinja dosta razlikuje od hrvatske jer je raznolikija, ima više okusa, a u receptima se puno više koriste povrće i umaci. Ipak, s hrvatskog bi menija ova ugostiteljica rado uvijek naručila štrukle ili tradicionalno pripremljenu ribu. A osim hrvatske kuhinje, Xiaotong Chen-Li zavoljena je i Zagreb u kojem se, kaže, osjeća kao kod kuće.

– Jedan dio života sam živjela u Kini, drugi u Austriji, a ipak mi je najdraža Hrvatska gdje već 25 godina živim sa suprugom, a i dvoje moje djece je rođeno ovdje – govori Kineskinja.*

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije