Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17. faki

Festival Alternativnog Kazališnog Izričaja kreće od 15. prosinca!

faki
Foto: Promo
1/4
28.11.2014.
u 11:22

Ovogodišnji Festival Alternativnog Kazališnog Izričaja posvećen je temi zimskih i ostalih klimatskih uvjeta

Ovogodišnji Festival Alternativnog Kazališnog Izričaja posvećen je temi zimskih i ostalih klimatskih uvjeta. Željeli smo zapaziti što možemo učiniti, bez obzira kome pomogli, i pitali smo umjetnike koje su posljedice prepoznali na sebi nakon što su bili izloženi klimi. 9/10 ih smatra da su svakodnevno izloženi klimi, dok ostala nekolicina opaža samo velike klimatske promjene.

Tokom pet dana trajanja festivala FAKI predstavlja 8 predstava iz Hrvatske, regije i svijeta te tri međunarodne kazališne rezidencije koje započinju s radom otvorenih kanala 5. prosinca.

16. prosinca u 20 sati otvaramo 17. FAKI s predstavom 'Že(d)na udaha' Teatra Nemerik iz Pule. Sljedećeg dana nastupaju potomci istih korijena, zagrebačka grupa PunkoŠIPAK čija redateljica Irena Boćkai također dolazi iz pulskog alternativnog kazališta Dr.INAT. PunkoŠIPAK se predstavlja s predstavom '(S)letovi' u kojoj ponovno traže orijentaciju i identifikaciju pomoću prostorne svijesti kakva se nalazi u inteligenciji jata.

18. prosinca nas posjećuje Porodica bistrih potoka s planine Rudnik u Srbiji, koja je prije deset godina nastupala na FAKI­ju. Ove godine imaju predstavu 'Stid' koja podsjeća na iskonsko ljudsko dostojanstvo koje je danas potisnuto društvenim besmislom i depresijom. Nakon predstave redatelj i osnivač najstarije eko­umjetničke komune u Srbiji Božidar Mandić održat će predavanje 'Ne­najavljena umjetnost' o svom životu i umjetničkom radu tokom već četrdeset godina u šumi.

19. i 20. prosinca očekuju nas dvije predstave dnevno, u 20 sati 'Solange' Blanke Bukač, autorska monodrama koja iznimnim, snažnim kazališnim jezikom ukazuje na nužnost humanosti, ljudskog dostojanstva, na život dostojan čovjeka i njegovog rada, bez svakodnevne prisile klasnih ograničenosti, bez ponižavanja, bez manipulacije, bez prikrivanja istine i na kraju, bez izdaje osobnih ideala i snova. Kasnije, u 22 sata, gledamo prvu predstavu nastalu na FAKI rezidenciji 'Californication', kolektivno samopropitivanje autorskog tima iz Berlina, dramaturga Michaela Berona i redatelja Stavrosa Yagulisa, koji će izvođače za svoje kazališno istraživanje naći na zahrebačkoj audiciji

17. prosinca Berlinski projekt istražuje turizam kao političku opciju, odnosno zapadnjački tip slobode sadržan u konceptu putovanja te će se izvedbeni materijal oblikovati prema osobnom iskustvu umjetnika kao turista u prosincu u Zagrebu.

17. FAKI zatvaramo 20. prosinca s predstavama s dvije rezidencije. U 20 sati predstavljamo grupu mladih koreografa Tripletrips s projektom 'Penisology', dva plesna sola koja će za festival izvesti zajedno, fokusirajući se na međusobne razlike i preklapanja u nizu drugačijih međuodnosa: 'Dotology' Nikosa Konstantakisa i 'My penis told me I'm stupid' Marcusa Tomczyka. U 22h grupa Freakvencija ima prezentaciju projekta 'Frame It' koji je započela ovog ljeta u Veneciji kao niz site­specific izvedbenih vizija u napuštenim i zapostavljenim javnim prostorima. U popratnom programu ističemo koncert mlade talijanske pop­trip grupe Oscar Fate iz Venecije, 17. prosinca u 23 sata u klubu Attack te izložbu fotografija mlade autorice Tore Tkalec u 21 sata istog dana. I još pokoja radionica, i još neki performans i koncert... Festival Alternativnog kazališnog izričaja organizira Autonomni kulturni centar Attack.

>>Festival alternativnog kazališnog izričaja traži izvođače

Komentara 1

Avatar 2222
2222
15:23 05.12.2014.

Zar niste imali ista boljega napisati od ove sramote za djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije