Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvojezični natpisi

Županijska skupština uz Vukovar za zaustavljanje uvođenja ćirilice

dvojezičnost, portal
Goran Ferbezar/PIXSELL
03.10.2013.
u 11:41

Starčevićevci tvrde kako "aktualna vlast i gradski čelnici manipuliraju činjenicom da je nešto takvo omogućeno Statutom grada Vukovara" jer ih opovrgavaju "nasilne i nedemokratske metode postavljanja takvih ploča pod okriljem mraka".

Zastupnici Županijske skupštine vukovarsko-srijemske, danas su većinom glasova izglasali da se na dnevni red Skupštine stavi "javna potpora Vukovaru za zaustavljanje nasilnog uvođenja dvojezičnosti" što je predložio Tomislav Džanak, predsjednik Kluba vijećnika HSP dr Ante Starčević. Protiv su bili zastupnici SDP, a zastupnik srpske nacionalne manjine je bio suzdržan.

Prijedlogu se usprotivio Zlatko Cegledi, predsjednik Kluba SDP-a kojega je zasmetalo što se navodi "nasilno uvođenje ćirilice" jer, kako je pojasnio, "ispada da je poštenje i zakonitost u Hrvatskoj, nasilje" posebice što su, ustvrdio je Cegledi, i neki koji su sada protiv uvođenja ćirilice, prije nekoliko godina glasali za dvojezičnost. U materijalu HSP-a dr Ante Starčević se navodi kako se "u gradu Heroju, Vukovaru, trenutno nasilno uvodi dvojezičnost i postavljanje ćiriličnih ploča na javnim ustanovama i podsjeća kako je manjinama zajamčeno pravo na dvojezičnost, ali to "pravo se stječe ako su stvoreni određeni preduvjeti, to jest da navedena manjina ima trećinu stanovništva".

Starčevićevci tvrde kako "aktualna vlast i gradski čelnici manipuliraju činjenicom da je nešto takvo omogućeno Statutom grada Vukovara" jer ih opovrgavaju "nasilne i nedemokratske metode postavljanja takvih ploča pod okriljem mraka". Oni tvrde da je popis stanovništva u Vukovaru iz 2011. "fiktivan i lažan" i prema tome nisu stvoreni potrebni uvjeti za provođenje Zakona o pravima nacionalnih manjina i stoga traže "hitno zaustavljanje političkog i svakog drugog nasilja nad stanovnicima Vukovara te odgodu i moratorij na primjenu ovog Zakona i primjenu članka 8. ovog Zakona".

Od županijskih zastupnika traže potporu Vukovarcima "i zaštiti njihovih prava, potporu Stožeru za obranu Hrvatskog Vukovara u demokratskoj borbi za postizanje navedenih ciljeva" te potporu gradskim vijećnicima Vukovara koji ugraditi u Statut da je Vukovar mjesto posebnog pijeteta Domovinskog rata kao i potporu saborskim zastupnicima koji će svojim potpisima zatražiti izvanrednu sjednicu Sabora gdje bi se trebalo raspravljati o ovom pitanjima.

>>V. Škare Ožbolt: Sve ružne slike iz Vukovara mogle su se izbjeći

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije