Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uz nadzor

Županijska skupština za sanaciju vinkovačke i vukovarske bolnice

'19.10.2010. Opca Bolnica, Varazdin - U USKOK-ovoj  akciji Ordinacija uhiceno je troje djelatnika odjela za ginekologiju u Varazdinu. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Marko Jurinec/PIXSELL
30.01.2013.
u 13:02

Vinkovačka bolnica ima gubitak o 53 milijuna kuna i 43 milijuna dospjelih dugovanja, a potražuju 28 milijuna kuna među kojima preko 10 milijuna od HZZO-a i 9 milijuna za zdravstvene usluge osiguranicima iz bosanske Posavine.

Vijećnici Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske nakon trosatne rasprave koja je na momente bila i žustra, izglasali su pokretanje postupka sanacije za Županijske opće bolnice u Vinkovcima i Vukovaru koje su nagomilale gubitke. Vinkovačka bolnica ima gubitak o 53 milijuna kuna i 43 milijuna dospjelih dugovanja, a potražuju 28 milijuna kuna među kojima preko 10 milijuna od HZZO-a i 9 milijuna za zdravstvene usluge osiguranicima iz bosanske Posavine. Zamjenik ravnatelja vinkovačke bolnice, dr Martin Božić tvrdi kako su razlog gubicima mali limiti koji je, primjerice, za prošlu godinu bio 10 milijuna, a samo za plaće je potrebno 9 i za lijekove 2 milijuna kuna.

- Naša bolnica ima 808 uposlenih od čega je 548 medicinskog osoblja pa je odnos medicinskog i nemedicinskog 73 naprama 27 posto što je dobro u hrvatskim prilikama i po jednom krevetu je 2,17 uposlenika tako da štednja otpuštanjem radnika ne dolazi u obzir - kaže dr Božić. Gubici vukovarske bolnice su 34 milijuna kuna, 26 milijuna su dospjela dugovanja, a potražuju 8,7 milijuna kuna. Dr Vesna Bosanac, ravnateljica vukovarske bolnice kaže kako je Upravno vijeće donijelo zaključak kako je nužna sanacija, ali predlaže da u sanacijskom vijeću bude i netko iz Vukovarsko-srijemske županije, a predsjednica upravnog vijeća vukovarske bolnice, Ivana Mihaljević drži kako nije dobar model financiranja županijskih bolnica kroz limitiranje jer \"nije vrag da baš nitko ne zna upravljati županijskim bolnicama\" budući da su sve u gubicima.

- Naši problemi su počeli 1999. kada je bilo malo novca, a previše zaposlenih jer smo nakon mirne reintegracije morali preuzeti dio radnika koje smo zatekli u vukovarskoj bolnici. Kada smo imali limit 8,5 milijuna poslovali smo pozitivno, ali sada je 7,2 milijuna kuna i to je jedva za plaće - rekla je dr Vesna Bosanac dodajući kako je od 614 zaposlenih, 423 medicinskog osoblja gdje je i 100 liječnika specijalista.

Župan Božo Galić je zamjerio Ministarstvu zdravstva što nije predočilo plan saniranja županijskih bolnica pa je predložio vijećnicima neka prihvate sanaciju dviju bolnica, ali se založio za partnerski odnos u procesu sanacije što znači da predstavnik županije sjedi u sanacijskom vijeću koji će nadzirati rad i izvješćivati o tijeku sanacije, postavljanje realnih limita jer su svi male limite \"prozvali\" kao uzrok gubicima, te da se ne smiju otpuštati djelatnici ni ukidati djelatnosti. U raspravi su vijećnici najviše zamjerke uputili na model financiranja koji očito nije dobar i kako ne treba kriviti ravnatelje te da je na djelu jačanje državne vlasti na štetu lokalne samouprave i predložili su da ih se tijekom sanacije izvještava svaka tri mjeseca što je učinjeno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije