Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZELENO SRCE

Znanstveni skup "Gacka i Otočac u srednjem vijeku"

lika
Dražen Prša/VLM
06.03.2010.
u 09:55

Stvoren je zajednički stav da je Gacka kraj u kojem se stvaralo i živjelo stoljećima, te da to nije bila zemlja vukova kako ju mnogi nazivaju, već zeleno srce Hrvatske od ranih vjekova pa do danas.

U Otočcu je završio prvi dan znanstvenog skupa na temu 'Gacka i Otočac u srednjem vijeku', na kojem je sudjelovalo 18 znanstvenika iz Hrvatske.

Upriličena su predavanja o novim povijesnim spoznajama i pretpostavkama o knezu Borni, Bašćanskoj ploči, Otočkoj biskupiji, glagoljaškoj baštini.... Predstavljeni radovi bit će objedinjeni u zborniku radova.

Predavanjima znanstvenika, do sada poznatim i manje poznatim spoznajama i otkrićima stvoren je zajednički stav da je Gacka kraj u kojem se stvaralo i živjelo stoljećima, te da to nije bila zemlja vukova kako ju mnogi nazivaju, već zeleno srce Hrvatske od ranih vjekova pa do danas.

Dr. Željko Holjevac pohvalivši vrijednost skupa dok je otočki gradonačelnik Mario Barković istaknuo nezaobilaznu čvrstu veza između Like, Gacke i Krbave, koja je postojala prije devet tisuća godina, a postoji i danas.

Skup je popraćen kulturno – umjetničkim programom na kojem se vidjela i čula tradicija Gacke kroz glazbu i govorni izričaj. Tijekom subote učesnici skupa obići će Gacku dolinu te upoznati se sa postavima u muzeju Gacke.

Ključne riječi

Komentara 2

JA
Jablan
14:23 06.03.2010.

...aoj Liko ravnija od Srijema, kud god krenes, nigdje ravna nema, jedan, dva...juhaha. Neka nam bog cuva najljepsi i najcisci dio LIJEPE NASE!!

AK
akil
21:02 06.03.2010.

Otočac i sela u okruženju su najljepši dio naše domovine.Da ne nabrajam sve,ali ni traktorista na cestama nema,a to je znak da shvataju situaciju u kojoj svi moramo nositi svoj dio tereta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije