Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza vlasti u Sisku

Zdenko Koren: Nije nam bila namjera rušiti vlast!

'21.10.2013., Sisak - Prelaskom dvojice vijecnika HSP-a, Zdenka Korena i Mise Ivankovica, nekadasnjih saveznika vladajuce koalicije u sisackom Gradskom vijecu na stranu oporbe, sisacka gradonacelnica
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
1/3
21.10.2013.
u 18:42

Predsjednik Gradskog vijeća srušio Odluku o ustrojstvu gradske uprave, vezanu za otkaze

Prijeti li Sisku kriza vlasti? Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izgubila je podršku većine u Gradskom vijeću, barem za sada. Naime, na jučerašnjoj sjednici ostala je, u nekim pitanjima, bez glasova dvojice HSP-ovih vijećnika koji su, uz dvojicu Laburista, koaliciji SDP-HNS-HSU nakon lokalnih izbora bili potrebni za formiranje većine od 14 vijećnika naspram 11 oporbenih. Koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HSLS, uz dva HSP-a, imala je u nekim točkama potrebnih 13 od 25 vijećnika. Ruke pravaša otišle su u drugom smjeru na dopuni dnevnog reda predloženoj od strane HSP-ova Zdenka Korena, predsjednika Gradskog vijeća čiju smjenu nakon otkazivanja vjernosti ljevica sada traži.

Ukida ono za što glasuje

Da ide prema tome već se moglo čuti na aktualnom satu, kada je Koren kritizirao zapošljavanje članova SDP-a u Komunalcu. Konkretno, Korenu je za zaokret poslužila Odluka o ustrojstvu upravnih tijela Grada Siska. Nakon što ju je i sam podržao u lipnju, sada je tražio i izglasao njezino ukidanje \"iz proceduralnih razloga\". Riječ je o odluci smanjenja broja upravnih odjela uz koju neizravno ide i otpuštanje 30-ak zaposlenika u zgradi Gradske vijećnice koja, umjesto pet, sada opet ima stari broj od sedam odjela. Ali, takav potez ionako ne može utjecati na otpuštanja viška radnika, koja Korenu smetaju jer se provode paralelno s novim zapošljavanjem u gradskim tvrtkama.

– Nije bila namjera rušiti vlast. Odluku o ustrojstvu tijela skinuli smo jer smo procijenili da je došlo do pogreške. Naime, sindikat je podnio prijavu Upravnom sudu zato što je prijedlog odluke, dostavljen na očitovanje, različit od one donesene. Moramo čekati sud- kazao je Koren. Ističe kako je ustrojstvo zbog viška radnika trebalo biti riješeno do kraja rujna i ne na ovakav način.

– Umjesto božićnica, ljudima dijelimo rješenja otkaza o radu, kaže Koren. Inicirano pitanje njegove smjene naći će se na idućoj sjednici, ali napominje da je \"pod određenim uvjetima\" spreman razgovarati. Ukidanje odluke o preustrojstvu za Grad znači još izgubljenog vremena i novca te vraćanje rješavanja kadrovske politike na sam početak.

No s druge strane, HSP nije spriječio ostale odluke koje je SDP-ova većina planirala provesti. Bili su suzdržani kod smjene ravnatelja gradskih ustanova, postavljenih od bivše vlasti. Tako je 12 glasova SDP-ove koalicije i Laburista, uz dva suzdržana HSP-a i 11 protiv HDZ-ove koalicije, bilo dovoljno da se imenuju privremeni vršitelji dužnosti.

Ne pristaju na ucjene

– Ne pristajemo na ucjene i ne želimo biti taoci niti jedne stranke. Današnje ponašanje pokazalo je dezorijentiranost i neprincipijelnost i vrijeme će pokazati da se neki ljudi moraju odlučiti na kojoj će stolici sjediti. Odluka o unutarnjem ustrojstvu i pravilnik u potpunosti su u skladu sa zakonom i procedurom. Ustrajat ću da se gradska uprava restrukturira, kao i ustanove i trgovačka društva, kazala je K. Ikić Baniček. Ukoliko se ovakva \"igra\" nastavi, Sisak bi mogao dočekati i nove izbore. Takav scenarij moguć je u slučaju neizglasavanja proračuna za iduću godinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije