Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA

Zbog ubojstva brata sjekirom dobio 7 godina

'27.08.2013., Varazdin - Pocetak sudjenja trojici osumnjicenika na varazdinskom sudu medju kojima je i Franjo Orsus kojem se sudi za ubojstvo brata. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
25.09.2013.
u 11:16

Krvavom obiteljskom obračunu prethodile su svakodnevne žestoke svađe i tučnjave

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Varaždinu Franjo Oršuš osuđen je jučer na sedam godina zatvora zbog ubojstva brata Stjepana. Podsjetimo, krvavi se obiteljski obračun dogodio na Staru godinu u romskom naselju pored Orehovice u Međimurju, kada je Franjo sjekirom zatukao brata Stjepana. Obračunu je kumovao alkohol, kojem su oba brata bila sklona, a prethodile su mu gotovo svakodnevne žestoke obiteljske svađe u kojima je, sudeći po izjavama svjedoka, glavnu riječ vodio – ubijeni brat Stjepan.

Ubijeni je tukao i druge

- Njihov život bio je kao film. Stjepan se volio uživljavati u filmske uloge, a najviše je volio glumiti da je Jean Claude Van Damme čije bi "finte" zatim iskušavao na vlastitoj braći koju je redovno terorizirao. Jednom prilikom brata Vladu tako je izmasakrirao da mu je lice bilo neprepoznatljivo, a zatim je rekao da se ne sjeća - svjedočio je jučer Krunoslav Vuk. Svjedok Vlado Kolak pak je kazao kako se Franjo često skrivao od pokojnog brata Stjepana, kojeg su u selu zvali Bruce Lee i Vin Diesel.

- Franju poznajem gotovo 12 godina i on mi je kao sin. Zato sam mu izgradio i kućicu, kako bi mogao imati svoj mir od Stjepana, koji je tu kućicu u više navrata razbijao i uništavao - svjedočio je Vlado koji kaže da je pokojni Stjepan i njemu prijetio kako će mu zapaliti kuću, a jednom ga je prilikom napao sa čeličnom cijevi. Okrivljeni Franjo također je svjedočio.

- Ja sam htio spavati, a tada je mene Stjepan počeo maltretirati, rekao je da ću dobiti batine, da će mi potrti „obloke" i vrata, mi smo se posvađali , ja sam se razljutio i udario sam Stjepana sjekirom - priznao je Franjo.

Smanjena ubrojivost

No, unatoč tragičnoj obiteljskoj i životnoj situaciji u kojoj se našao Franjo Oršuš, vještačenjem je utvrđeno kako je u trenutku ubojstva Franjo bio ubrojiv i svjestan što čini. Obrana je u više navrata zahtijevala da se vještačenje ponovi no sudsko vijeće, na čelu sa sutkinjom Melitom Mioč Felak, taj je zahtjev odbilo.

- Utvrđeno je da je na strani optuženika ubrojivost bila smanjena, ali ne bitno... Kod optuženika postoji granična inteligencija, poremećaj osobnosti emocionalnog tipa i nadasve alkoholizam, ali ova stanja nisu isključila ubrojivost - istaknula je u završnoj riječi zastupnica optužbe i osim kazne zatvora zatražila da se Franji Oršušu izrekne sigurnosna mjera liječenja od alkoholizma, što je na kraju i usvojeno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije