Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor star 24 godine

Zbog troška presude blokirani računi bolnice Sveti Duh

sveti duh
Tomislav Miletić/Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
29.11.2011.
u 15:17

Nisu u stanju platiti dug jer Grad Zagreb nije ispunio osnivačke obveze, a po važećem zaključku Gradskog poglavarstva od 23. travnja 2008.

Zagrebačkoj bolnici Sveti Duh od četvrtka su blokirani računi. Prema riječima ravnatelja bolnice dr. Mirana Martinca, bolnički je račun po pravomoćnoj presudi blokirao Županijski sud zbog postupka koji se vodi od 1987. godine. Riječ je radniku koji je te godine stradao od električnog udara, a nakon što je preminuo, njegova je obitelj nastavila sudski postupak protiv bolnice.

Neispunjavanje obveza
– Bolnica nije u stanju podmiriti trošak presude jer, između ostalog, Grad Zagreb nije ispunio svoje osnivačke obveze prema bolnici, a po važećem zaključku Gradskog poglavarstva od 23. travnja 2008. – istaknuo je dr. Martinac.

Taj se zaključak, objašnjava, odnosi na pokriće starih obveza koje su predmet sanacije i to u iznosu od 30,869.172,79 kuna, koji bi bio više nego dovoljan za podmirenje obveza po navedenoj presudi, ali i podmirenje brojnih drugih dugova bolnice koji su nastali daleko prije vremena ove uprave, a zakonski ih je trebao sanirati naš osnivač, Grad Zagreb ­– tvrdi ravnatelj. Iz gradskog Ureda za zdravstvo ističu da su još u petak o teškom stanju u kojem se našao Sveti Duh dopisom obavijestili Ured gradonačelnika na koji još nisu dobili odgovor jer je Milan Bandić u Rimu.

– Za hitnu sanaciju bolnici je potrebno još 1,8 milijuna kuna, a gradonačelnik bez suglasnosti Skupštine može dati samo milijun – istakla je zamjenica pročelnika ureda za zdravstvo dr. Lidija Hrastić Novak.

Pričuvna sredstva
Njezin ured, ističe, na raspolaganju nema takva sredstva, no nada se da bi se, ako danas na sjednici Skupština da suglasnost, taj novac Svetom Duhu mogao osigurati iz pričuvnih sredstava.

Inače, osim HZZO-a koji je bolnici već u petak, interventno, uplatio dva milijuna kuna, pomoć je jučer ponudilo i Ministarstvo zdravstva. 

– Iako je ovo gradska bolnica, MZSS ima obvezu očuvati funkcionalnost bolničkog sustava i ne želi dopustiti da ispaštaju pacijenti – rekao je dr. Miran Martinac.

Komentara 1

LU
lutomirski
09:13 02.12.2011.

nedaj mi boze biti bolestan u Hrvatskoj, to nema nigdje na svjetu, bolnici blokiran racun....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije