Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u problemima

Zbog obilnih kiša i hladnih noći, ratari zabrinut za prinose

'12.08.2011., Koprivnica - Drazen Kusenic iz koprivnickog prigradskog naselja Staglinec zaorao je vise od 20 hektara kukuruza koji je propao zbog suse. Sjetva ga je kostala je 60 tisuca kuna, koje ce
'Marijan Susenj/PIXSELL'
30.05.2013.
u 09:17

Osim previše kiše, usjevima štete i vrlo niske temperature tijekom noćikoje su od 8 do 10 stupnjeva što je za biljke u razvoju, dosta hladno, kaže Mirko Bošković iz Cerne

Zbog obilnih kiša koje padaju zadnjih tjedan dana, slavonski ratari su zabrinuti za usjeve i strahuju da će se prevelika vlaga odraziti nastasanje i razvoj usjeva i u konačnici na kvalitetu i prinos.

- Osim previše kiše, usjevima štete i vrlo niske temperature tijekom noćikoje su od 8 do 10 stupnjeva što je za biljke u razvoju, dosta hladno. Zbog toga vegetacija kasni po mjesec dana pa, primjerice, šećerna repa je tek iznikla, Zbog vlažne zemlje, strojevima se ne može u polje iako je sada potrebno tretiranje od raznih bolesti - kaže poljodjelac Mirko Bošković iz Cerne koji pod lubenicama ima 4 hektara, pod paprikom tri, a pod krumpirom5 hektara te 5 000 strukova patlidžana i čeka poboljšanje vremenskih prilika kako bi zasadio i sadnice batata. Bošković ima 40 hektara, uglavnom povrtlarskih kultura i ne brine ako ljeti bude suša, ali je zabrinut što biljke u početku razvoja imaju previše vlage. Pod šećernom repom ima 5,5 hektara i dobro je iznikla i iam dobar sklop, ali strahuje za 6 hektara pšenice jer kasni vegetacija.

- Ako bi narednih dana bilo bez kiše i temperatura do 25 stupnjeva, za nas ratare bi to bilo jako dobro i možda bi se usjevi oporavili, ali ako i dalje bude puno vlage, nagrabusili smo - kaže Bošković.

Mladi ratar iz Gradišta, Josip Knežević kaže kako su usjevi različito primili povećanu vlagu pa je, primjerice pšenica, koju je zasijao na 20hektara, za sada doba, ali ako bi kiša nastavila padati, naštetila bibiljkama u vrijeme kada im je potrebna toplina i suho vrijeme.

- Kod nas je palo 54 litre kiše po četvornom metru i šećernoj repi i soji koje imam zasijano na po pet hektara, ne smeta puno višak vlage i za sadasu u zadovoljavajućem stanju. Nešto malo sam uspio prskati protiv nametnika i korova, ali upravo ovih dana ni trebali kultivirati, ali kiša nam ne da ulazak strojevima u polje - kaže Josip Knežević dodajući kako ima 20 hektara pod kukuruzom i zabrinjavaju ga hladne noći što može štetiti tek stasalim biljkama kukuruza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije