Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ogorčeni Petrinjci

Zbog neodržavanja kanalizacije dvorišta su im prepuna fekalija

'poplava_anp_sis_180810'
''
20.08.2010.
u 06:15

Mještani Gajeve ulice već godinama čekaju rješenja mjerodavnih službi, čiji su predstavnici sada obećali da će na teren izaći u što kraćem roku.

Zbog neodržavanja kanalizacije gradske tvrtke i nesaniranja otvorenog kanala državnog poduzeća, neki mještani Petrinje najavljuju tužbu Privredi i Hrvatskim vodama.

– Četiri puta u ovom mjesecu otpadne vode i fekalije poplavile su mi dvorište. Zbog velikog zagađenja, smrada i nečistoće ugroženo mi je zdravlje. Ni nakon dugogodišnjih dopisa i usmenih upozorenja, nijedna vlast Petrinje nije riješila veliki problem najnižeg dijela Gajeve ulice – žali se ogorčeni umirovljenik Ivan Rizmaul. Obilne "tropske" kiše i velike bujice 5. i 6., te 13. i 18. kolovoza, preko tzv. Belkine jame poplavile su taj dio Petrinje; Nova cesta više sati bila je neprohodna.

– Doselio sam se prije nekoliko godina i stalno se ponavlja ista nevolja. Za sušnog ljeta strašno smrdi, a u bujicama fekalije plivaju kao ćevapčići. Gradska vlast i odgovorni u Sisku i Zagrebu loše se odnose spram nas – govori Ivica Ivanković, čija dvorišna ograda međi sa spornim kanalom. S druge strane jarka slično je ugroženo imanje starosjedioca Šime Marekovića. Godinama šalje dopise na razne adrese. Uzaludne su mu žalbe, svatko pere ruke od prljavog otvorenog kanala oborinskih voda i otjecanja fekalija. Kanalizaciju nemaju napučeni dijelovi Slatine i Senjaka, odakle se slijeva pokraj Duge ulice do Gajeve, prema Kupi.

– Obratio sam se Marijani Petir, predsjednici Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora, nakon čega su sanitarni inspektori napravili uvid, a očitovao se i Jadranko Husarić, direktor Hrvatskih voda. U saniranju kanala namjere su dobre i kvalitetne, ali prespore s trajnim rješavanjem. Ništa ne znače obećanja, ako česte poplave zagađuju cijelu okućnicu – priča Mareković. Iznenadnim poplavama u ovom mjesecu, za proslave Dana grada i Lovrenčeva, pridonio je i nemar radnika na košnji trave oko kanala. Otkos i granje nisu pobrali, pa ih je bujica nanijela na otvor preko Gajeve. Prelilo se po prometnici, "rigalo" kroz šahtove, potopilo podrume, zagadilo travnjake, voćnjake i povrće. Predstavnici Hrvatskih voda i petrinjske Privrede najavili su da će što prije izaći na teren.

Nezapamćene "monsunske" padaline ponavljale su se, uglavnom predvečer i noću, što je stvaralo dodatne nevolje. Ivan Rizmaul branio je svoje dvorište podizanjem zečjeg nasipa i grabljajući nakupine s rešetki prezagušene odvodnje.

– Sklanjao sam se i od štakora, bježali su od bujice, a od takvih sam prije nekoliko godina obolio od tularemije – zaključio je Ivan Rizmaul, koji se nada da će odgovorni ovaj put ispuniti najnovija obećanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije