Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemar

Zbog neispravnog slivnika isteklo 150 litara nafte

kamion
Foto: Mladen Mandić
1/4
28.04.2010.
u 12:28

Govori se da se Hrvatske ceste i Grad Pregrada već duže vrijeme ne mogu dogovoriti u čijoj je šaht nadležnosti, a mještani se pitaju hoće li se problem šahta riješiti prije nego što netko pogine

Već nekoliko godina jedan najobičniji šaht u samom središtu Pregrade, na Trgu Gospe Kunagorske, ispred ugostiteljskog objekta Zagorec zagorčava život tamošnjim mještanima.

Ekološki incident

Jučer je „famozni“ šaht uzrokovao čak i ekološki incident. Naime, oko podne i pol vozač kamiona s prikolicom Josip Boršić iz Huma na Sutli, koji vozi kamion za privatnog autoprijevoznika Milana Lovrenčića, prednjim je gumama nagazio na šaht, a kako šaht nije bio učvršćen, kad je kotač nagazio stražnju stranu, prednja se strana podignula u zrak i oštetila rezervoar pun dizelskog goriva.
- Vozio sam kamion s prikolicom pun lomljenog stakla iz Karlovca prema tvornici Vetropack Straža u Humu na Sutli. Prolazeći kroz središte Pregrade u jednom trenutku čuo sam da je nešto udarilo ispod kamiona, ali sam nastavio voziti dalje i ne pomišljajući da mi je oštećen rezervoar s gorivom. Automobili iza mene su me dostizali, „blicali“ su mi i „blendali“, ali nisam znao zašto. Stao sam uz cestu da vidim o čemu je riječ i imao sam što i vidjeti. Rezervoar je bio probušen, a iz njega je curila nafta. Ništa nisam mogao napraviti da nafta dalje ne istječe – rekao nam je vozač Josip Boršić.

Curilo dva kilometra

Iz Boršićeva kamiona nafta je od središta Pregrade do Kostelskih Brega istjecala puna dva kilometra. Što je najgore, trak ceste prolazi i uz potok Kosteljinu, nafta je dakle istjecala svega nekoliko metara od potoka. Boršić kaže da je moglo isteći oko 150 litara nafte. O svemu što se dogodilo odmah su obaviješteni policija, vatrogasci te inspektori zaštite okoliša i vodopravni inspektori.

Vatrogasci su sanirali dijelove na cesti, ali drama se odvijala na Kostelskim Bregima. Naime, kamionom pregradskog autoprijevoznika Zagvozde nekoliko kubičnih metara zemlje, na koju je curila nafta, s mjesta gdje je u Kostelskim Bregima stao kamion s probušenim rezervoarom već je bio odvezeno i stavljeno na najlon. No, inspektorica zaštite okoliša zabranila je da odvoz drugog kamiona sa zemljom natopljenom naftom do dolaska vodopravnog inspektora. Hoće li nafta koja je iscurila iz kamiona ugroziti vodotok Kosteljine tek će se vidjeti u nekoliko sljedećih dana. A u Pregradi se priča kako ovo nije prvi put da je šaht uzrokovao nezgodu. Naime, već dugo vremena Hrvatske ceste i Grad Pregrada nikako se ne mogu dogovoriti u čijoj bi on trebao biti nadležnosti. Vjerujemo kako će se taj problem ipak riješiti prije nego što netko na tom mjestu i pogine!

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
10:18 29.04.2010.

Dobro tko je tu lud?? Ulica Janka Leskovara, Gajeva, Radićeva i Kostelgradska spadaju u nadležnost Hrvatskih cesta. Hrvatske ceste su ih projektirale i asfaltirale, kao i rješavale odvodnju. Hrvatske ceste ih čiste zimi i brinu se o rupama i napuknućima. I kako sad onda za taj šaht koji se nalazi na cesti koja je u njihovoj nadležnosti može biti odgovoran grad?? To su gluposti! I zakaj je šaht šteman? Pa zato jer ovi mulci nisu dobro projektirali odvodnju. Čim bi pala kiša, voda bi se skupila na tom mjestu bez obzira na šaht. Iz tog razloga je netko od ljudi koji žive uz cestu napravio rupu da bi voda mogla otjecati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije