Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločini

Zbog nedolaska optuženika iz Srbije suđenja i dalje nema

'unu 20.10.2008. Zagreb,Opcinski kazneni sud na kri\\u009Eanju Selske i Ilice kod sutkinje Sanje Mazalin.Objava presude Simuncu i Preseckom za premlacivanje Radjenovica.Lisice,pravosudna policija,zatv
'Antonio Bronic/Vecernji list'
08.06.2010.
u 08:00

Iako između Srbije i Hrvatske postoji Sporazum o procesuiranju ratnih zločina, to se uglavnom ne odnosi na pojedinačne zločine, a upravo je o tome riječ u slučaju Letice i Velebita.

Deseci neriješenih predmeta ratnih zločina na nekad okupiranom području godinama opterećuju Županijsko državno odvjetništvo i sisački Županijski sud. Nažalost, optuženici za te zločine nedostupni su hrvatskim pravosudnim tijelima, jer su pobjegli u inozemstvo, najčešće u Srbiju. Iako između dviju država postoji sporazum o suradnji u procesuiranju ratnih zločina, to se uglavnom ne odnosi na pojedinačne zločine.

Tako je i jučer, zbog neodazivanja optuženih, Vijeće za ratne zločine, sa sutkinjom Melitom Avedić na čelu, u sisačkom Županijskom sudu otkazalo dvije rasprave. Čak i činjenice da su poznata prebivališta optuženih Stojana Letice i Milana Velebita, da Odvjetništvo ima svjedoke o počinjenim ratnim zločinima iz 1991. godine, da su primili optužnice i pozive, te da su saslušani u Srbiji, nisu pridonijele rješavanju slučajeva.

Optužnica tereti Stojana Leticu (47) za ubojstvo civila Stjepana Šuljića u Novom Selištu kod Petrinje. Šuljić je ubijen puškom s leđa kroz prozor jedne kuće. Za optuženog, koji živi na beogradskom Voždovcu, a izjasnio se da je državljanin Srbije, još 2006. godine određen je pritvor i izdana tjeralica, a godinu dana kasnije i međunarodna tjeralica. Godine 2008. saslušan je u Srbiji i tu je postupak stao. Nije potvrdio primitak poziva za raspravu u Sisku, pa će o daljnjem postupku odlučiti Izvanraspravno vijeće.

Sličan je slučaj Milana Velebita (52), koji je osumnjičen da je u Taborištu kod Petrinje ubio Jelenu Palaić, samo zato što se protivila da joj otme kravu. Još 1992. godine za njega je zatražen pritvor i izdana tjeralica, a 2007. godine i međunarodna tjeralica. I Velebitu, koji živi u srpskom Prnjavoru, diplomatskim je putem upućen poziv za raspravu, pa je čak i potvrdio prijam poziva, no na sud došao nije.

– Ovakvi slučajevi traju predugo i svjedoci umiru. U slučaju Velebit već su umrla tri svjedoka, ali su, na svu sreću, ranije dali iskaze. Vjerujem kako će konačnu riječ o daljnjem procesuiranju slučajeva, nakon rasprava i žalbi, dati Vrhovni sud – rekla je Melita Avedić.

Komentara 1

Avatar BEBEK 2
BEBEK 2
16:01 08.06.2010.

Ma, tu gamad bi trebalo procesuirat, nadam se da ce uskoro doc vreme da, ako vec ne zele nazad u Hrvatsku, da im se sudi u Srbiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije