Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže se

Zbog kaznenog djela uvrede prijavio forumaše

\'dumbovic1_anp_sis_161210\'
Nikola Čutuk/VLM
21.12.2010.
u 16:30

Skriveni pod šiframa napadaju i vrijeđaju mene, suprugu, djecu... Pretjerali su, ogorčen je D. Dumbović

Darinko Dumbović, predsjednik podružnice Hrvatske narodne stranke u Petrinji, podnio je Općinskom državnom odvjetništvu u tome gradu prijavu za pokretanje kaznenog postupka protiv šest nepoznatih osoba, koje su njega i predsjednika HNS-a Radimira Čačića izvrijeđale brojnim komentarima na portalu Petrinjskog radija, na tekst objavljen nakon nedavno održane godišnje izvještajne skupštine gradskog ogranka stranke.

Radio nema podatke

– Već dugo anonimci imena skrivenih pod šiframa napadaju i vrijeđaju mene osobno i članove obitelji, suprugu, djecu. Sada je to prevršilo svaku mjeru, uvrede su prešle sve granice uljuđenosti, a spominju se moji prijatelji i stranačke kolege, pa sve do predsjednika HNS-a Radimira Čačića. Ja sam javna osoba i stojim iza svega što izgovorim, pa neka i oni pod pravim imenom kažu što misle, a ne na ovakav način. Neću dopustiti da prođu nekažnjeno, želim ih dovesti pred lice pravde – rekao nam je D. Dumbović, inače iz Mošćenice.

S foruma lokalnog radija na adresi www.petrinjskiradio.hr posebno su ga zasmetali izrazi "đubre jedno", "smrade", "govno", "ubijaš ljude", "majmune", "četničke vojvode", "polutani", "jugofili - domaće izdajice", a autori tih komentara forumaši su s nadimcima mirkorajlovich, kolegice, nekimanky, štefo, tugomir i kupa37. Njih Dumbović i tuži.

– Uvredili su privatnog tužitelja i druge osobe i time počinili kazneno djelo protiv časti i ugleda, opisano i kažnjivo po članku 199. stavak 2. i čl. 200. Krivičnog zakona – u zahtjevu petrinjskom Državnom odvjetništvu za istragu naveo je Darinko Dumbović.

Upitno je kako će i hoće li uopće moći ostvariti pravnu zaštitu koju je zatražio.

– Mi nemamo adrese forumaša i ne znamo tko se krije ispod šifri. Po nalogu Odvjetništva samo policija može od T-Coma zatražiti podatke o IP adresama korisnika i postupati dalje po službenom postupku – kazao je direktor Petrinjskog radija Darko Komlinović.

Identitet nije utvrđen

Sličnu zaštitu svojedobno je zatražio i dr. Krešo Kovačićek, tada zamjenik gradonačelnika Petrinje.

– Odvjetništvu sam forumaša "bankupu" prijavio za uvredu časti, ali identitet osobe, koja je uporno lažno i tendenciozno protiv mene pisala na portalu lokalnog radija, nije utvrđen do kraja mog mandata kao gradskog dužnosnika. Kasnije mi je bilo preporučeno da podnesem privatnu tužbu, ali nisam ništa dalje poduzimao. Nadimak "bankupa" više ne vidim među komentatorima web stranice Petrinjskog radija – o svome iskustvu s internetskim vrijeđanjem rekao nam dr. Krešo Kovačićek.

a Internet je, izgleda, postao trn u oku političara, jer su brojne njihove žalbe na pisanje komentatora i forumaša. Tako su se nekadašnji sisački dogradonačelnik Veljko Novak i sadašnji gradonačelnik Dinko Pintarić nekoliko puta obraćali preko svog odvjetnika vlasnicima portala www.sisak.info žaleći se na komentare njihova rada, ali i učestalo vrijeđanje. Do tužbi nije nikada došlo. Još 2006. godine dvojica vijećnika koja su iz SDP-a prešla na stranu HDZ-a i HSP-a te im omogućila dolazak na vlast, Ivica Kindi i Roko Nikolić, policiji su prijavili prijetnje preko istog portala, a ubrzo je autor komentara i priznao krivnju u istrazi. Nedavno je i zbog vrijeđanja i prijetnji lokalnim političarima na jednom glinskom blogu također izrečena osuđujuća sudska presuda.

Komentara 2

CI
ciglica
18:55 23.12.2010.

Da, stvarno ima svašta na portalima i nije fer vrijeđati javne osobe skriven iz nika. Ali za to je odgovoran administrator, koji takve komentare nebi smio puštati. Svi mogu reći sve, ali elementarna pristojnost mora postojati. Ako nastavimo tako nekulturno, portali će se sami od sebe ugasiti, jer većina komentatora ne želi u tome sudjelovati.

PI
piranha2
20:27 27.12.2010.

što bi tek na indexu rekao:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije