Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaokret u poslovanju

Zbog dugova Holding odustaje od gradnje stanova

Sopnica Jelkovec (1)
VL
22.12.2011.
u 08:00

Milijarde kuna Zagrebački holding d.o.o. uložio je u poluprazno stambeno naselje Sopnica – Jelkovec. Zbog ovoga i sličnih poslova Holding odustaje od ulaganja u gradnju stanova i vraća se komunalnim djelatnostima

Milijarde kuna duga i promašene investicije Zagrebačkog holdinga tu su tvrtku prisilili na drastičan zaokret u poslovanju. Priprema se petogodišnji plan koji će se objaviti nakon što se donese proračun Holdinga za sljedeću godinu, a kako doznajemo, odustaje se od ulaganja u gradnju stanova i kupnju zemljišta te vraća primarnoj poslovnoj djelatnosti, komunalnim djelatnostima. Suprotno je to tvrdnjama gradonačelnika Milana Bandića, koji je rekao kako će zajedno s partnerima, pa i Holdingom, realizirati najmanje 20-ak kapitalnih projekata! Novi je to udarac Bandiću, koji je ovaj tjedan za Holding oslobodio dodatnih 105 milijuna kuna za ZET, podružnicu Holdinga koja je u minusu milijardu kuna, te dodao i tri milijuna kuna za sportske objekte.

Investicijski avanturizam

– Odustajemo od velikih ulaganja od kojih nismo imali koristi i vraćamo se svojem temeljnom biznisu, komunalnim djelatnostima – kazao nam je visokopozicionirani izvor iz Holdinga i tako dao naslutiti kako se financijska situacija megatvrtke i dalje pogoršava.

– Kao što je javnosti poznato, Zagrebački holding u proteklih nekoliko godina investirao je znatna sredstva u kupnju nekretnina, gradnju stanova i druge aktivnosti koje nisu “core business” tvrtke, što se sada pokazalo kao loša ulaganja koja ne samo da ne donose dobit već i proizvode gubitke. Uprava Holdinga, poučena lošim iskustvima, ali i suočena s financijskim problemima koji su nastali kao rezultat “investicijskog avanturizma”, temeljit će poslovnu politiku isključivo na održavanju i razvoju komunalne infrastrukture – informaciju o preustroju tvrtke potvrdio je i Dušan Viro, glasnogovornik Holdinga.

Utrošene milijarde kuna

Podsjetimo, za gradnju i dalje polupraznog stambenog naselja Sopnica-Jelkovec te škola i vrtića Holding je proteklih godina iskeširao gotovo 3 milijarde kuna, a za kupnju Gredelja i Zagrepčanke dao je 1,2 milijarde kuna.

Komentara 38

DU
Deleted user
08:40 22.12.2011.

Hvala ti Bože da je besparica spriječila te štetočine u daljim štetočinstvima.

VI
Vito
08:06 22.12.2011.

Zbog dugova, Holding odustaje od gradnje stanova To je samo dokaz kako su putem gradnje prali tuđi novac sumnjivog porijekla bez pitanja... Da nije tako ne bi bili u gubitcima, već bi svojim novcima pametno raspolagali te imali \"viziju\" kakoko napravljeno unovčiti, a ne potrošiti nabrzinu kako se poreznauprava ne bi dosjetila - od kud im novac? Jesu li možda \"krediti\" za gradnju dolazili iz \"hipo banke\"?

AM
amato
08:28 22.12.2011.

@vito Ne Mirko Horvat, već Mirko Herak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije