Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor

Zbog Benkovca i Zemunika Srbi pomoć traže od Vlade

'28.12.2009., Zadar - Novi stari gradonacelnik Benkovca, Branko Kutija.  Photo: Dino Stanin/PIXSELL'
'Dino Stanin/PIXSELL'
29.04.2010.
u 08:05

Na benkovačkom području živi 10.000 ljudi, a na popisu birača ih je 16.000, tvrde benkovačke vlasti .

Prema popisu stanovnika, u Benkovcu je 7,5 posto građana srpske nacionalne manjine, a prema popisu birača Srba je gotovo 30 posto. Mi znamo da u Benkovcu živi 10.000 stanovnika, a prema popisu birača ih je 16.000. Nerazmjer je očit i zato prije utvrđivanja pravoga stanja Statut nismo ni uskladili sa zahtjevom nacionalne manjine, koja traži mjesto dogradonačelnika te četiri vijećnička mjesta.

Velik nerazmjer

Rekao je to benkovački gradonačelnik Branko Kutija te dodao kako je Gradsko vijeće na preksinoćnjoj sjednici uskladilo Statut Grada, prema kojem će pripadnici srpske nacionalne manjine imati pravo na veću zastupljenost ako čine više od 15 posto stanovništva. Ali to tek treba utvrditi.

Nedavno je Zadarska županija uskladila Statut prema popisu birača i srpskoj nacionalnoj manjini omogućeni su dopunski izbori te mjesto dožupana. U tome što je u Županiji Statut izmijenjen uz podršku HDZ-a, čiji je član i Branko Kutija, benkovački gradonačelnik ne vidi ništa sporno.

– Ja sam gradonačelnik Benkovca i moje se mišljenje odnosi na ovo područje, na kojemu postoji nerazmjer u popisu stanovnika i birača. Mi ćemo usporediti posljednja dva biračka popisa i tek nakon toga odlučiti o novoj izmjeni Statuta. Također, mislimo da bi trebalo pričekati novi popis stanovnika koji će se provesti za godinu dana jer on će biti mjerodavan i tada će se točno znati kolika je zastupljenost srpske nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika – rekao nam je Branko Kutija.

Član Vijeća srpske nacionalne manjine Zadarske županije Veselko Ćakić uvjeren je da im je benkovačko vijeće trebalo omogućiti izbor dogradonačelnika i četiri vijećnika.

Županija uskladila Statut

– I Županija je uskladila Statut sa zakonom iz 2007. godine pa su to trebali napraviti i u Benkovcu i u Zemuniku. Činjenica je da se usklađenje trebalo napraviti prema popisu birača, a to nije učinjeno. O svemu ćemo zato informirati i Vladu, a postoji mogućnost da se vijeća koja to ne učine – raspuste. Ne znam je li to motivirano politički ili nacionalno, ali svakako nije prema zakonu – kaže Ćakić.

 

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
06:07 30.04.2010.

Ne trebamo ih u Hrvatskoj. Nek idu u zemlju po kojoj su si izabrali ime. Mogli su postati Hrvati, dugo su bili s nama, ali nisu htjeli jer Hrvatsku ne samo ne vole, nego preziru, mrze ... vole mozda, ali onda kao mesar svinju.

SA
samodesno
12:02 30.04.2010.

Bravo Admine ,moj komentar nikoga nije uvrijedio nego samo istina je pisana bez uvrede nego podaci koje smo mi dozivili.Ako si ti srbin nemas ipak pravo samo tako brisati komentare dubre jedno.

PR
primorka7
02:31 30.04.2010.

A što su to Srbi dobra, osim zla, rušenja, ubijanja i klanja, napravili ovoj jadnoj i napačenoj zemlji da bismo im stalno morali nešto davati? Dokle??? Doduše, ima i onih koji su Hrvatsku branili, koji je vole i osjećaju kao kao svoju domovinu. Dajte njima šansu a nas pustite već jedanput na miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije