Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
berači amateri

Zažele se gljiva pa beru bez opreza - devetero se otrovalo, žena u komi

'Podravina-bilogora, 11.10.2012. Grubisno Polje R. Tregner do sada je vec nabrao stotinjak kilograma vrganja, no upozorava na krajnji oprez pri branju i konzumiranju gljiva  Michael Palijan / VLM'
'Michael Palijan / VLM'
11.10.2012.
u 22:36

Kobna zamjena. Dio pacijenata tako je ubrao panterinu muharu, misleći da je sunčanica

BJELOVAR - Dvije žene s velikogrđevačkog područja prošloga tjedna završile su u bolnici, od kojih je jedna čak zapala u jednodnevnu komu, a u posljednja tri dana još je devet osoba u bjelovarskoj OB zatražilo pomoć zbog trovanja gljivama. Velikogrđevčanke se na sreću oporavljaju na kućnoj njezi, dio pacijenata u Bjelovaru je otpušten, a oni zadržani su stabilno. Zasad je utvrđeno trovanje panterinom muharom, koju ljudi zamjenjuju za sunčanicu. Grubišnopoljac Rudolf Tregner do sada je ubrao oko stotinjak kilograma gljiva, no savjetuje oprez.

– Manje iskusni trebaju brati gljive u društvu poznavatelja ili dobro proučiti literaturu upravo zbog sunčanica. Vrlo je lako zamijeniti ih jer ona viša s prstenom koji se dade skidati i stabljikom koja pod pritiskom puca, jestiva je, a ona niža ne-kaže R. Tregner. Potonja je smrtonosna, izaziva grčenje mišića, vrtoglavicu, halucinacije, mučninu i povraćanje.

– Simptomi se javljaju već nakon sat vremena, a kulminiraju nakon šest sati-pojasnila je dr. Renata Ivanac Janković s internog odjela.

– Ne treba nasjedati na priču da se kuhanjem gube svojstva otrova, koji je u većini slučajeva termostabilan-kaže prim. dr. sc. Vesna Lovčić, predstojnica jedinice djelatnosti interne medicine. Dok neki gljive beru za jelo, ima i onih koji ih prodaju jer kilogram vrganja stoji oko 40 kuna, pa s obzirom na besparicu nije čudo što su šume pune berača, unatoč činjenici da Hrvatske šume za branje naplaćuju naknadu od 25 kuna dnevno za dva kilograma gljiva.

>>Slovenka se bori za život nakon trovanja zelenom pupavkom

Komentara 24

OB
-obrisani-
06:54 12.10.2012.

Gospodo tražili ste dobili ste, a i na referendumu za EU ste rekli svoje. Imamo demokraciju i slobodu, eee ali to se plaća. Ubrzo će stići i porezi za nekretnine, prvo neki mali...zatim veći i veći, zatim novi...tako da ćete plaćati za sve i svašta, za domaće životinje i ljubimce i svaki kvadratić stambenog prostora i imovine. I ti porezi će samo rasti. Slobode ćete imati sve manje, a to malo ćete morati skupo plaćati. Živi bili pa vidjeli....A po šumama se uskoro nećete smijeti ni kretati, ako uopće i budu Hrvatske....

SJ
Sve je uzalud
07:35 12.10.2012.

Nije želja nego glad

OK
okvardz
23:51 11.10.2012.

Onaj ko je smislio ove gluposti sa naplatama neka dodje to naplatiti ovoga nema ni u Evropi.Banda politicka jednostavno ovom hrvatskom narodu neda da zivi.Unistavati Hrvatske firme to se smije,unistavati brodogradilista to se smije,unistavati mljekarstvo to se smije,rasprodaja Hrvatske imovinee to se sije,dati ceste drugima to se smije,ogradjivanje Moslavine u konc.Logor za zivotinje od strane Todorica gdje lijeci svoje frustruacije i onemogucavanje slobodnog kretanja Hrvatskim gradjanima to se smije, ali branje gljiva to se nesmije za to treba dozvola koja se mora platiti.Bando politicka svi ste isti svi zelite privatizirati Hrvatsku a Hrvate gurate u robove.Jos malo pa ce te poceti i ZRAK naplacivati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije