Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovačko kino

Zašto propada Edison? Ni nakon dvije dražbe nema novog vlasnika

'06.07.2009., Karlovac - Nekada jako popularno u gradu, kino Edison danas je zatvoreno i pretvoreno u ugostiteljski objekt.  Photo: Kristina Stedul Fabac/Vecernji list'
Foto: 'Kristina Stedul Fabac/Vecernji l'
1/4
11.04.2012.
u 12:41

Kinematografi Karlovac imali su uz Edison još Baniju i Luxor. Odlazak u kino bila je stvar dobrog odgoja tadašnjih građanskih obitelji

Redovito javno gledanje "pokretnih slika" u Karlovcu počelo je 1912. godine u dvorani Zorin doma. Bilo je to samo deset mjeseci poslije premijerne projekcije održane u Parizu. Kako je u blizini Zorin doma bila prazna livada, skupina tadašnjih poduzetnika zainteresirala se za ideju gradnje novog objekta za prikazivanja filmova.

Ni godinu dana poslije Karlovac je na polju dobio prvu u Hrvatskoj namjenski građenu zgradu, već 14. veljače 1920. otvoreno je kino Edison.

Opravdana izgradnja

– Naša publika ima na raspolaganju jednu velegradsku instituciju. Naše novo kino možemo postaviti uz bok najmodernijim velegradskim kino-kazalištima. Ima 640 sjedala i prostraniji je od ijednog zagrebačkog – pisale su tadašnje novine.

Bilo je to najveće kino u Hrvatskoj. No, u godinama koje su slijedile, kinodvorana je iz dana u dan bila prepuna i potpuno je opravdala gradnju. Kino je izgrađeno po nacrtima arhitekta Brune Bauera. Kasnije je upisana u registar spomenika kulture. Danas, 92 godine kasnije, Karlovac je grad bez ijednog kina, a zgrada Edisona završila je na javnoj dražbi.

– Kinematografi Karlovac imali su uz Edison još dva kina – Baniju i Luxor. Posjećivale su nas čitave obitelji. Odlazak u kino bila je stvar dobrog odgoja tadašnjih građanskih obitelji. Osobno poznajem mnoge Karlovčane koji su najprije kao djeca dolazili u kino, a zatim su dovodili svoju djecu. Na kraju su u predstavama uživali i njihovi unuci. U ta tri kina radilo nas je 36. Svi smo dobro živjeli. Karlovac je, nakon Zagreba, imao najvišu posjećenost kinopredstava – podsjeća Anton Prpić, koji je u Kinematografima Karlovac radio 35 godina, a bio je i šef Edisona.

Inicijativa mladih

Kinematografi su ratnih godina privatizirani i danas su u vlasništvu tvrtke Royal. Repovi te privatizacije još se povlače, a mnogi u Karlovcu traže da se ponovno otvori kino. Najglasniji u tome su mladi karlovački filmaši okupljeni u Kinoklub Karlovac. Oni već godinama organiziraju filmski festival i reviju za srednjoškolce iz čitavog svijeta. Prošle godine otvorenje festivala održalo se upravo u dvorani sada napuštenog kina Edison. Ovog Valentinova organizirali su i proslavu 92. rođendana Edisona pod nazivom Po kinu se grad poznaje.

Ključne riječi

Komentara 1

KK
karate kid
13:42 11.04.2012.

gospodine bičak, karlovačko kino zvalo se luxor, a film se zove \"sinovi katie elder\"... ako već ne znate iz opće kulture dajte progooglajte malo, molim vas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije