Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"zimska ušteda"

Zašto Perušić nema javnu rasvjetu? Štedi se

perušić
Iva Vidović/VLM
20.12.2012.
u 15:03

Javna rasvjeta se posljednjih desetak dana u potpunosti gasi. Time će se mjesečno uštedjeti 40-ak tisuća kuna.

Na tiskovnoj konferenciji vijećnik općine Perušić i predsjednik SDP-a Perušić Vlado Orešković, iskoristio je vrijeme kako bi ukazao na propuste načelnika općine Ivana Turića. Zaključio je kako smatra da načelnik Turić provodi svoju volju bez obzira na općinsko vijeće na koje gleda kao na beznačajno tijelo.

Upozorio je na nekoliko stvari no najvažnija je proračun te je tim povodom i konferenciju naslovio "Proračun na perušićki način".

Kazao je kako ga je 10. prosinca na sjednici općinskoga vijeća dočekala suglasnost o zaduživanju općine u iznosu od oko tri milijuna kuna za investicije koje su daleka budućnost.

- Tajnica me telefonski pitala nekoliko dana prije sjednice da li se slažem u dvije stvari - smanjenju plaća za 10 posto zaposlenika općine i zaduženja od 3 milijuna kuna. Zaprepastilo me jer se i manje svote ne bi smjele rješavati telefonom. Rekao sam da to ne dolazi u obzir. Moramo rebalans napraviti, 15-ak dana prije kraja godine trebali bi znati koje je stranje s proračunom da onda možemo dalje razgovarati što treba napraviti, objašnjava Orešković.

Tražio je pojašnjenje od načelnika koji mu je kazao da treba ići u investicije da bi se općina mogla razvijati " jer to su investicije koje se financiraju iz fondova koji sudjeluju 90 posto".

Načelnik Turić u telefonskom razgovoru nam je objasnio kako je za to zaduženje sazvana preliminarna sjednica te da je prerano govoriti o bilo kakvom zaduživanju.

- 28. prosinca imamo posljednju ovogodišnju sjednicu na kojoj će jedna od tema biti rebalans proračuna i tada će se i odlučivati o ovome kreditu. Inače, suludo bi bilo propustiti 90 posto finaciranje iz nepovratnih sredstava za infrastrukturu u općini.

Naime radi se o zaduživanju za kanalizacijski sustav, rekonstrukciju vodoopskrbnog cjevovoda na Kunjači, koji, ističe Orešković, nije ni konstruiran, zatim, izgradnji kanalizacije i vodovoda u nekim zaseocima.

Istaknuo se i problem javne rasvjete u općini koja se posljednjih desetak dana u potpunosti gasi. Smeta to i Perušićanima no načelnik Turić ističe kako se njemu nitko nije žalio.

Naime, u cilju uštede električne energije, rasvjeta se u potpunosti gasi oko 1 sat, a pali tek drugi dan u poslijepodnevnim satima kada padne mrak.

Orešković kaže kako se građani žale jer u sklopu komunalne naknade koju plaćaju stoji i javna rasvjeta.

- Za održavanje javne rasvjete potrebno je 4 milijuna kuna godišnje, a od komunalne naknade skupimo milijun stoga je ovakva vrsta štednje potrebna kako ne bi povećavali cijenu s time da do nedavno 90 posto naselja nije uopće plaćalo komunalnu naknadu, ističe Turić.

Stoga su donjeli odluku o uštedi tijekom zimskoga razdoblja kada rasvjeta gori oko 18 sati i mjesečno košta oko 100 tisuća kuna. Gašenjem se uštedi oko 40 tisuća kuna mjesečno, objasnio je načelnik.

Navode da je općina dužna novac HEP-u Turić odlučno odbacuje. Kaže da s njima kompenziraju račune te da nema govora o dugu.

Orešković je istaknuo i problem smanjenja plaća zaposlenika općine za 10 posto također bez rebalansa proračuna što Turić objašnjava da će sve biti raspravljeno na sljedećoj sjednici za osam dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije